1. Tema ti-o alegi singur, profesorul o poate modula putin. Nu va munci el sa gaseasca tema, trebuie sa te documentezi tu.
2. Depinde de termenele impuse de profesor. La noi era obligatoriu ca pana in momentul asta sa ai gata partea generala. Daca profesoarea te-a acceptat, inseamna ca esti inca in termen.
3. Prost poti sa o faci si in doua luni. Dar nu uita ca ea este incununarea studenției tale.
4. Doar in facultatile slabe ia toata lumea licenta.
5. Caut-o in prima zi dupa terminarea licentelor. Pana in toamna, lucrand lejer, 5-6 ore pe zi, fara stres sau aglomeratie, poti face partea generala. Cand incepe facultatea o sa fie greu sa lucrezi 6 ore pe zi numai la licenta si o sa intri in panica.
6. Nu ai gresit alegand o tema simpla, documentandu-te vei gasi partile ei interesante si demne de a fi studiate.
7. Stresul este inutil, canalizeaza-ti energia in munca. Pana discuti cu profesoara, mergi la biblioteca si citeste tot ce gasesti pe tema ta (cu conspecte).
8. Studentii buni isi aleg teme bune, studentii prosti teme proaste. Nu poate profesoara sa iti faca tie tema. E pana la urma un examen, efortul este al tau.
Din experienta mea, licenta nu e ceva de speriat. Eu am lucrat initial vreo 4 luni cate 6-7 ore pe zi, apoi in alte doua luni ceva mai mult (10-11 ore pe zi). Am luat 10 si sunt inca mandra de ea. Nu mi s-a parut chiar asa greu sau mult
1. Eu am propus o directie si proful m-a ajutat sa aleg un proiect concret.
2. M a apucat cu vreo 11 luni inainte ca a fost multa cercetare si implementare pe langa scrierea lucrarii propriu zisa.
3. daca nu te intereseaza ce e acolo si licenta ta presupune doar lucrarea scris o faci si intr o luna.
4. 95% iau licenta, daca se da si examen nu doar lucrare poate e mai mic procentul si daca nu iei mare rahat, o mai dai odata.
5. O cauti cat mai repede sa ai timp sa lucrezi lejer la ea.
6. Daca ai facut facultatea doar pentru diploma atunci alege o lucrare cat mai simpla. Daca te pasioneaza domeniul si chiar vrei sa puo in practica ce ai invatat atatia ani faci o lucrare complexa.
7...
8. Esti la faculte, facultate te pregateste pentru realitate, adica sa te descurci singurica
Hai sa-ti zic un secret: toti sunt confuzi, nimeni nu stie ce face cu viata lui, chiar daca asa pare. Exact asa panicata eram si eu cu facultatea, ma comparam cu colegele si ma gandeam, frate, uita-te la ele, cat de sigure sunt pe ceea ce fac. Acum sunt in anul 2, stiu exact ce vreau sa fac mai departe si intr-o zi le-am auzit pe acele fete supersigure pe ele pe care le admiram eu din primul an despre cum susoteau ca nu e facultatea de ele, ca nu stiu ce sa faca mai departe. Eu am ramas masca. Daca unele persoane par ca isi dau interesul etc, nu inseamna ca si stiu ce fac. Toti sunt cam in aceeasi situatie ca si tine. Calmeaza-te, gandste-te: e doar facultate, nu ma omoara nimeni, si daca gresesc nu e capat de lume, ca doar sunt aici sa invat. Prietenii mei si-au facut licentele in cateva zile, maxim o luna, depinde ce facultate faci. Nu conteaza ca tema e simpla cat timp poti s-o prezinti intr-un mod original. Daca e simpla tema, nu trebuie sa te apuci din vara, doar gandeste-te la ea. E cam imposibil sa nu iei licenta. E doar o lucrare, o faci cu un profesor coordonator care nu te lasa sa prezinti orice, logic. Am prieteni care au facut licente de 10 si nu le-au folosit nicaieri, pe bune, nu te stresa prea tare, pentru ca nu e atat de important.
1. Sunt profesori care propun ei, sunt altii care lasa studentii sa vina cu propuneri. Eu am venit cu mai multe teme din care profesoara a ales.
2. La inceputul ultimului an de studiu, am facut facultate de 4 ani
3. Nu, depinde si de tema, dar daca vrei sa faci ceva ingrijit, bine documentat, parerea mea ca 2 luni este putin
4. Eu am dat si examen si acolo era posibil sa nu iei, dar redactarea si sustinerea lucrarii de licenta sigur nu e o problema. Profesorul coordonator in primul rand nu te-ar lasa sa te prezinti la licenta cu o lucrare pe care sa nu iei macar o nota decenta.
5. Dupa ce termina cu licentele din vara, locurile la profesorii buni se ocupa imediat, si sa poti sa stai mai linistita
6. Nu, daca profesoara a considerat ca e o tema buna ai incredere in el. Profesorii au interesul ca voi sa faceti lucrari bune, pana la urma si numele lor e scris pe ea.
7. Un pic de stres nu face rau, te face sa te mobilizezi mai bine. Daca faci facultate de 3 ani da, poti sa incepi sa strangi materiale din vara, sa scoti idei, sa faci un plan, sa vezi cum sunt redactate alte lucrari.
8. Cum am zis, daca profesoara a considerat tema destul de interesanta ca sa o dezvolti, eu zic sa ai incredere. Profesorii din comisie au vazut de –a lungul anilor atatea lucrari, au citit atat de multe carti, incat nu prea ai ce tema absolut inovatoare sa aduci. Oricare ar fi tema important este sa fii bine pregatita, bine documentata, pentru orice intrebare pe care ar putea comisia sa ti-o adreseze. Si ca sa o faci interesanta poti si este de dorit sa propui o tema de gandire, sa ridici un semn de intrebare, sa vii cu o alta abordare, cu o controversa, daca subiectul se preteaza la asa ceva (adica sa nu fie ceva strict tehnic sau matematic), la mine fiind lucrare de sociologie a fost mult loc de batut campii
Atentie ca profesoara nu te are doar pe tine, coordonator nu inseamna ca iti spune ce sa scrii, iti da cateva indicatii, nu te astepta sa te ajute prea mult, trebuie intr-adevar sa te descurci singura.
Nu te stresa, ca sunt lucruri mai grele in viata decat aceasta licenta, este o etapa, are emotiile ei, dar nu este un capat de lume. Succes!
1. Noi am ales tema
2.Din mai dupa absolvire.
3. Uite suntem in iunie si am terminat. Am avut 4 capitole de scris. Si nu e greu nu fi stresata. E super simplu. Am dat si colovinile. Mai am licenta si gata.
4. Daca iti pui ambitia da.
5.Sa o cauti acum.
6. Da ar fi super. Pt tine.
7. Da
8. Alegeți o temă care te pasionează.