Este o cale destul de lunga si grea dar profesia este frumoasa, desi trebuie sa inveti tot timpul, legislatia se schimba mereu.
Dupa ce ai luat bacalaureatul trebuie sa reusesti la o facultate de drept, sa termini 4 ani, sa reusesti la examaul de licenta apoi la examenul de admitere la stagiatura, sa faci 2 ani stagiu pe langa un avocat/firma de avocatura si apoi sa reusesti la examenul de definitivare, abia apoi te numesti avocat.
Daca vrei sa fii consilier juridic la o firma parcursul este cam acelasi, in afara faptului ca poti fi angajat imediat dupa obtinerea licentei si te pregatesti de definitivare pe langa un consilier juridic doar timp de 1 an.
In avocatura castigul este dupa cum ti-l faci, la inceput, pana ajungi bun si cunoscut este mai mic, dupa aceea poate fi destul de mare.
In functia de consilier juridic salariul il negociezi cu conducerea firmei, la fel mai mic la inceput si apoi dupa vechime si pricepere. Numai bine!
Ca sa ajung avocat si sa ai propriul tau cabinet e drum lung si o sa iti trebuiasca foarte multi bani.Ca studii, trebuie sa urmeazi o facultate de profil gen Facultatea de Drept de la Universitate si din cate stiu eu trebuie sa stii foarte bine romana ( gramatica in special ), studii de economie, de administratie publica si europeana etc.Iti dai seama ca la inceput nu vei castiga mare lucru ca avocat, asta pana cand vei ajunge sa ai propiul tau cabinet ..pana atunci vei fi stagiar adica : te vei duce la tribunale si vei urmarii cum se judeca un caz sau vei fi asistenta altui avocat etc Sper ca te-am informat cat de cat. Mult succes!
Avocat corporatist poate insemna doua lucruri: ori sa fii un avocat care lucreaza intr-o corporatie, sa fii avocatul acelei corporatii si sa te ocupi de tot ce inseamna aspecte de natura juridica - contracte, relatii cu clientii, cu furnizorii, cu statul etc sau reprezentare in instanta/procese, daca este cazul.
al doilea inteles este acela al unui angajat in cadrul unei case de avocatura care au clienti corporatii in general, firme mari si importante, care fie acorda consultanta juridica punctual, pentru anumite aspecte legate de o investitie majora, sau de o achizitie de alta firma sau un proces foarte mare si foarte important.
un astfel de avocat trebuie sa urmeze calea clasica - facultatea de drept, cu admitere la limba romana si economie si apoi se poate angaja imediat ce a terminat facultatea intr-o casa de avocatura de unde porneste aproape de la zero in construirea unei cariere in acest domeniu. specializare/masterat trebuie sa faci pe dreptul societatilor comerciale/drept comercial/drept corporatist. poti sa vezi aici un exemplu de astfel de firma, absolut la intamplare http://www.portnoi.ro/ro/attorneys/
pentru a putea intra intr-o astfel de firma evident ca trebuie sa sustii niste interviuri de angajare, sa urmaresti cand fac angajari. ideal e sa ai medii cat mai mari in facultate+licenta si sa stii limba engleza foarte bine, dar nu la nivel engleza de muzica sau de filme, ci chiar cea de profil (limbaj juridic si economic). salariile sunt negociabile, dar ca idee astazi la o angajare imediat din facultate intr-o firma de avocatura mare si serioasa poti primi in jur de 350 euro si apoi salariul creste anual in functie de performante si realizari. pana termini tu facultatea nu se stie ce salarii vor mai fi :) cand termini facultatea de drept nu iesi direct avocat, avocat inseamna sa treci un examen foarte serios de admitere in barou, dupa cativa ani de activitate profesionala
Pai e o slujba mai pentru lenesi.Pentru ca doar stai si aperi pe unu si apropo deti trage unu un pumn de leseni ce faci.Mai bine invata si ia-ti o slujba buna.
Ce, ce tot zici tu acolo, tu stii cata responsabilitate inseamna meseria de avocat, tu crezi ca avocat poti sa decii asa usor sau ce, stii cat castiga un avocat mediu in Romania? Castiga in jur de 1500 euro pe luna asta insteamna in jur de 16000 de euro pe an, daca nu stii ce vorbesti acolo mai bine taci...
Gura ma prostule
Iata un articol ideal despre ce inseamna a fi avocat, care sunt conditiile si ce onorarii au acestia --> http://drept-md.com/cum-e-sa-fii-avocat-in-republica-moldova/
Poti face analogie intre RM si Romania!