Ramai la filologie, ma enerveaza asta cu optiunile deja cum baga frica in copii.
In primul rand te-ai gandit macar cam ce ai vrea sa faci mai departe? Te-ai vedea fiind inginer(a), fizician sau oricare din meseriile astea ce implica materii de real? Sau te-ai vedea mai degraba fiind translator, profesor, psiholog, sociolog, lucrand in turism, la radio, relatii internationale, istoric, muzeolog, arheolog etc? Nu sunt mai putine optiuni, sunt doar optiuni intr-un sens opus fiindca unii oameni sunt buni la matematica, fizica etc. (stiinte exacte) sunt mai concreti, mai realisti iar altii sunt axati mai mult pe partea asta lingvistica. Daca tu te regasesti mai mult in a 2-a categorie, ramai pe filologie, daca nu, muta-te pe real dar macar muta-te pe mate-info caci stiintele naturii daca nu vrei in asistenta, medicina, biologie etc. e la fel de `restrans` precum filologia.
Asa zisul mare si oportunist profil e mate-info fiindca pana in clasa a 12-a faci din toate materiile dar degeaba te duci acolo daca tu vrei sa faci o cariera din jurnalism sau litere pentru ca ai 3 ore de romana facute superficial si vreo 2 ore de engleza tratate la fel de superficial.
In plus profilele nu sunt atat de restrictive precum le promoveaza toti. Crezi ca daca esti la filologie si ti se pune pata pe medicina nu poti intra acolo fiindca scrie pe actele finale `filologie`? Nu, daca tu te preocupi si inveti, ca si la alte profile bineinteles ca de bagat nu-ti baga nimeni in cap si pregatire cam tot trebuie sa faci pentru medicina, poti intra de oriunde.
Daaa ai mare dreptate că se caută arheologi şi muzeologi de rămân locuri de muncă neocupate Traducători în 10-20 de ani nu se vor mai căuta, deficitul natural din România nu îi va oferi mari şanse să devină profesor aşa că (pentru cel ce a pus întrebarea), mai bine înveţi ceva ce se caută, adică pe ramura reală, decât să faci ănşpe mii de facultăţi fără rost.
Da, bravo, incurajeaza un copil sa faca ceva ce poate nici nu-i place. Locuri de munca se vor gasi mereu peste tot pentru cine e pasionat si munceste. Nicio facultate n-o faci degeaba daca te implici si ramai cu ceva in urma ei. Sper ca n-ai de gand sa-ti sfatuiesti si copiii in halul asta si sa fii genul ala de parinte te duci la profilul asra ca asa vreau eu, nu ma intereseaza ca-ti place arta te duci acolo.
Ei na că ştie săracul copil ce meserie vrea să aibă de la 14 ani.
Dacă nu aş cunoaşte ănşpe mii de absolvenţi de uman fără loc de muncă sau prost plătiţi nu aş fi spus asta, de exemplu ca prof şi în capitală de bătaie foarte mare şi nu ai şanse să fii repatizat la vreo şcoală după ce termini facultatea, şi mai eşti şi foarte prost plătit, nu degeaba profii vin cu greaţă la muncă, pe când ca absolvent de politehnică aleargă angajatorii după tine şi iei din start zeci de milioane.
Dacă îi place să comunice cu oamenii să se facă taximetrist.
Ce zici tu? Profesorii prost platiti? Ia sa incerce sa faca niste pregatiri. Gandeste-te ca un profesor care face pregatire e platit cu cel putin 50 de lEI PE DOUA ORE. Si astia sunt bani in plus fata de salariul de la scoala.
Fosta mea profesoara de logica avea mereu grupe de 4-5 copii, fiecare 50 de lei si avea vreo 5 grupe. Vrei sa faci un calcul cat castiga lunar doar din pregatiri? Mai adauga si salariul de profesor + tot felul de bonusuri (corectare la bac, supravegheri, dirigentie etc) Ti se pare asta un loc de munca prost platit? )) Mai gandeste-te inainte sa spui. Daca vrei sa faci bani ca profesor si esti bun, faci. Degeaba te duci la politehnica daca esti praf la mate si abia reusesti sa termini facultatea fiindca vei fi praf si nu prea vad pe nimeni inghesuindu-se sa angajeze pe unu cu diploma care nu e in stare sa faca nimic
Si sa nu mai zic ca salariul mi se pare arhisuficient avand in vedere cate ore munceste un profesor... Maxim 4 ore pe zi, uneori nici alea, program destul de flexibil. Vara complet libera.
Cat ai vrea sa fie platit un om care munceste 4 ore pe zi? 60 de milioane? Gandeste si in raportul timp de lucru-salariu, mie mi se pare ca sunt ok platiti avand in vedere ca au o gramada de timp liber ramas in care pot face multe alte activitati care sa le aduca profit daca au nevoie. In plus ca din pregatiri se castiga mult mai bine decat ca angajat efectiv intr-o scoala, acolo te duci mai mult sa-ti faci reclama si sa-ti mai iei niste bani cu 3 ore de munca pe zi.
Eşti amuzantă, sincer
Procentul profesorilor care fac pregă e fff mic, numai dacă predau materii de examene şi au vechime mare şi renume, şi nici ăia toţi nu-şi găsesc grupe, iar restul freacă menta.
Praf la mate la poli? Ce vorbeşti bre acolo? Aia e una dintre cele mai bune universităţi din România, profilele sunt foarte grele şi admiterea e numai pe examene care sunt şi ele la fel de grele, iar 80 la sută din studenţi sunt angajaţi încă din timpul facultăţii pentru că, da, au diplomă de poli şi mai mult nu le trebuie. Şi primesc şi o grămadă de bani.
3 ore pe zi? Nu există aşa ceva. Minimul de ore pe sapt e 18. De exemplu proful meu de fizică are 27 de ore pe săptămână, deci are programul aproape plin. Dar în şcoli se fac mult mai multe lucruri decât să stai la ore şi astfel fac foarte multe ore în plus neplătite, făcâns statistici şi hârtii cu tona, pe care oricum nu se uită nimeni.
De exemplu la mine la şcoală in a 8-a s-a derulat un program şi veneau profii de la 8 dimineaţa şi plecau la 8 seara, timp în care scriau hârtii în continuu, asta durând jumătate de an. Chiar faceam echipă de 10 elevi care eram mai buni şi îi ajutam. Atunci am zis că nu mă voi face prof niciodată.
Nici vara nu e complet liberă. Şi pe timpul verii vin profii la şcoală ca să facă hârtii.
Eu iti zic ca stiu 2 stimabili studenti la politehnica (or mai fi si altii dar pe ei ii stiu eu de acest mod) care sunt praf, efectiv copiaza sa treaca ca cica nu se descurca, deci da, se strecoara si din astia si cumva o sa termine facultatea avand o diploma si nefiind capabili sa faca ce scrie acolo.
In ceea ce priveste profesorii, nu stiu ce sa zic, eu stiu ca diriginta mea din liceu (de romana) avea zilnic ore de 8 la 12. 4 ore adica zilnic. De acolo am si spus + ca mai stiu asa de pe tabelele de la toate clasele si numele celorlalti profesori nu apareau mai des decat al dansei.
Sau profesoara de spaniola de zicea ca are 2 ore intr-o zi.
Faza cu hartiile nu stiu ce sa zic, eu n-am auzit de asa ceva pana acum, eventual pe la inceputul anului.
In fine, ideea e ca fiecare trebuie sa faca pana la urma ce ii place ca degeaba ai un job bine platit daca te duci in scarba la munca. Sunt totusi destui ani de munca, hai sa ne mai gandim si la bunastarea interioara, nu doar materiala.
Normal că sunt şi care nu fac faţă, sunt multişoricei care se retrag de la poli din cauza nivelului ridicat de predare. Ştiu câţiva de la poli şi toţi spun că e ...catastrofal. Dar şi orice pădure are uscăturile ei.
Cât despre profele tale, nu e adevărat. Eventual nu sunt titulare ci suplinitoare.
Iar hârtii se fac continuu. Vezi tu, profii primesc constant diferite teme să le spun aşa de la minister şi trebuie să facă statistici, procese verbale şi alte prostii. Sau când se derulează programe educaţionale, activităţi, excursii etc etc iarăşi trebuiesc făcute hârtii.
Suplinitoare?! ) PRofa de romana preda in fostul meu liceu de vreo 30 de ani sau mai mult, e recunoscuta printre cele mai bune din liceu sau chiar din oras. Dar pana la urma gandeste-o si logic, romana cam ai in intervalul 8-12, mai tarziu nu mai pune nimeni, deci unde ar fi mai mult de atat?
4 ore pe zi e posibil pentru că 4x5 ehal 20 de ore pe săptămână, ceea ce e ok.
Mă refeream la aia de spanish.
Mare dreptate ca cei de la real au mai multe portite deschise, dar nici filo nu e mai prejos. Te poti duce la jurnalism, la drept, si multe altele E foarte frumos acolo.
Mult succes in noul an scolar!
Intr-adevar, daca era complet nefolositor acest profil, nici nu mai era in programa scolara astept sa incep liceul si vad daca ma descurc. Multumesc frumos!
Eu zic sa faci ceea ce iti place. Daca vrei sa te axezi mai tare pe limbi straine ramai la filologie, termini si mai usor liceul si cu medii mari si mai apoi, daca ai spus ca te adaptezi usor, sa mergi la orice facultate, chiar si una care tine de disciplinele de la real. Daca te gandesti la medicina trebuie sa te apuci din timp sa inveti pentru admitere ca nu o sa faci din a 11-a nimic. Dar, in rest, daca te adaptezi la orice situatie poti face asta dupa liceu, incepand de la facultate, iar pe perioada liceului poti sa faci ceea ce iti doresti. Nu te gandi ca daca termini filologie poti sa mergi doar la facultati de genu litere sau drept. Poti merge la orice facultate, atat doar ca iti va fi putin mai greu din cauza ca nu prea ai facut materiile alea. Bafta!
Oricum, eu nici nu am inceput liceul si nu prea sunt in masura sa imi dau cu parerea, dar stiu ceea ce prefer si m-am interesat. De aceea ma gandeam ca daca tot am intrat la filologie sa raman aici, desi ma bulversau cei care ziceau ca nu fac nimic cu acest profil
Ramai pe filo daca stii ca te pasioneaza partea de uman. E adevarat, cei de la real au mai multe optiuni, dar daca tu faci ceea ce iti place 100% vei excela. Daca stii ca te vei ocupa de limbi straine nu ai nevoie de mai multe optiuni. Daca faci ce-ti place atunci ceea ce faci nu va fi o munca, ci o implinire.
Nu trebuie sa mergi la real ca sa fii un om implinit sau de succes. Intotdeauna va fi nevoie de translatori, avocati, chiar si de politicieni .
Fa ceea ce iti place! Ti-o spune un tip de la mate-info, care nu si-a ales profilul ca sa aiba mai multe optiuni sau ca se castiga mai bine.
Iti multumesc! Astept sa incep liceul si vad daca ma descurc. Mult succes in continuare si tie!
Ramai la uman. Daca toti cei priceputi la umane pleaca la real, ajungem sa avem oameni lipsiti de talent la uman, ingineri ineficienti sau medici paraleli cu ce inseamna intelegerea corpului uman si tratarea lui. Am venit la mate-info desi eram priceputa la umane si la chimie-fizica. Puteam sa aleg celelalte 2 profile, dar am venit aici. Merg in clasa a 12a si am ca optiune principala farmacia. Nu spun ca profilul acesta nu m-a ajutat. Spun doar ca nu m-a ajutat sa-mi perfectionez limbajul, sa cultiv placerea de a citi( pe care o aveam inainte de liceu), sa imi folosesc creativitatea. Am pierdut intr-o buna masura lucrurile respective si nici nu sunt buna la info sau mate. Sunt o mediocra acum, dar am niste fundamente de logica ce ma ajuta sa inteleg profund aproape domeniu pe care il aleg.
aksjsksbjsbs întreabă: