| Anonimms128 a întrebat:

Bună TPU am o întrebare dacă îmi puteți răspunde dacă am 15 ani împliniți pot merge la un loc de muncă doar 4 ore? Ma poate lua cineva vă mulțumesc frumos și nu fiți răutăcioși vă rog nu mă judecați. Ofer funda!

6 răspunsuri:
| DenDenX a răspuns:

Eu știam că trebuie să ai minim 16. dar oricum la această vârstă dacă e sa lucrezi undeva programul va fi mai scurt..cred că jumate din programul obișnuit.

Așa știam acum daca s-a mai schimbat ceva nu știu

Doar de la minim 16 ani poți lucra prin magazin de exemplu..la MC..sau chestii de genul.dar cu program redus

Daca totuși vrei sa lucrezi și de la 15 ani singura ta soluție ar fi la negru. poate ai niste rude sau cunoștințe care au o firma sau ceva

De exemplu dacă ești băiat poate știe tatăl tău pe cineva care are o firma de construcții și poți munci acolo ca sa aduni niste bani

Cam asta ar fi chestia.
Cel mai important lucru ar fi că dacă lucrezi la negru sa lucrezi pentru niste persoane cunoscute nu pentru orice străin de prin oraș

Succes

| Kufu95 a răspuns:

Trebuie să ai minim 16 ani.

| StoicAnalysis a răspuns:

Merge si daca ai 15 ani, dar trebuie sa vina si parintii sa semneze. Am diploma in domeniul resurselor umane si stiu ce vorbesc.

Ai aici articolul 13 din legea muncii:
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.

(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.

(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Te poti angaja si de la 15 ani, dar numai cu acordul parintilor, conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„Art.13.
(1)Persoana fizicã dobândeşte capacitate de muncã la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã.
(3)Încadrarea în muncã a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisã.
(4)Încadrarea în muncã a persoanelor puse sub interdicţie judecãtoreascã este interzisã.
(5)Încadrarea în muncã în locuri de muncã grele, vãtãmãtoare sau periculoase se poate face dupã împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncã se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."
Unde te poti angaja doar tu poti gasi, intreband la angajatori sau prin intermediul parintilor, rudelor, prietenilor, etc.

| MountainRiver a răspuns:

Legislația actuală nu o știu, dar știam că dacă ai acordul părinților poți merge la un job part-time.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Teoretic da, dar doar pe perioada vacantelor scolare.
Prioritate are scoala!