anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

ce parere aveti daca de exemplu, eu il angajez pe post de sofer, pe un fost coleg de liceu, adica imi este bun prieten, dar nu stiu daca merita sa il angajez. Voi ce parere aveti? Cu argumente va rog.

Răspuns Câştigător
| ALGator a răspuns:

Depinde si de stilul tau de lucru.
Daca ai angajati pe care vrei sa-i tii la respect si sa te asculte orbeste, fara loc de initiativa proprie (doar un exemplu) acesta fiind stilul de sef clasic are nu sa mai poarta, atunci s-ar putea ca fostul tau coleg sa se astepte la un tratament mai jovial, si in perspectiva sa aveti neintelegeri.
Daca atmosfera din firma este de familie, gen google, toti angajatii dau tot ce pot ca sa iasa bine, atunci ar fi mai putin problematic.
De ca sa nu-i pui chiar lui intrebarea asta si in acelasi timp sa-i pui negru pe alb conditiile cu rugamintea sa se gindeasca. Puteti face un contract pe perioada limitata, in ideea de a va cunoaste unul pe altul in calitatea de parteneri (scriu intentionat parteneri) de serviciu. Sa-si asume si el in egala masura riscul ca dupa 6 luni nu va intelegeti si va despartiti.
Adu-l la serviciu, arata-i ce e de facut, explica-i care sunt obiceiurile, obligatiile.
Daca e salbatic si îi sare mustarul deja de la discutia asta, inseamna ca ti-ai facut datoria. Eventual pirezi un prieten, desi asa prieten...
Poate ca daca ai pus intrebarea asta aici deja ai banuieli bazate pe relatia voastra. Depinde de gradul amindorura de maturitate si profesionalism.
Succes!

| Sandor12921 a răspuns (pentru ALGator):

Deci, eu sunt foarte intelegator cu angajatii mei, dar, aplic dur pedepse daca ceva s-a incalcat. Eu doresc, in principal sabil angajez doarece vad ca nu prea se descurca la locul sau de munca, i-am si propus asta, dar mi-a replicat ca cu siguranta ar dori sa faca parte din firma mea, dar doreste ca si realatia noastra sa fie ca inainte. Eu nu prea cred ca realatia poate sa fie ca inainte, deoarece a inceput sa se "raceasca din ultimul an de liceu" mai eacr cand am deschis afacerea.

| ALGator a răspuns (pentru Sandor12921):

Inteleg. Tu stii mai bine ce faci, eu am comentat doar in principiu, fara sa vreau sa partinesc sau sa invinuiesc pe cineva :-)
Apropo de pedepse, vreau doar sa-ti impartasesc o impresie personala. Lucrez intr-o firma mare din Suedia de multi anisori. Lucrasem si in România. Nu m-am prins de la inceput, ci dupa multa vreme. Nu exista sanctiuni, nimeni nu vorbeste de sanctiuni la serviciu, nu s-a intimplat niciodata sa vad pe cineva sanctionat.
Desi! Lumea (suedezi si straini) chiuleste, leneveste, mai greseste, mai ia cate un maruntis acasa, mai contrazice seful etc. Deci nu sunt sfinti. Dar s-a reusit sa se creeze un echilibru. Unul din lucruri este ca avem o relatie amicala cu toata lumea, de la cel care face curatenie la director. Iti poti spune parerea la sedinte, poti contrazice pe oricine. Regula este totusi ca in momentul in care seful curma discutia si spune ca a hotarit sa fie "asa" toata lumea tace si executa. La fel, lumea s-a invatat sa respecte toate hotaririle valabile la locul de munca fara sa fie nevoie de urmarire. Citeodata se greseste, din omisiune sau neintentionat. Seful atrage cu calm atentia si cazul e incheiat.
In schimb, cei care sunt prea incomozi, pe drept sau pe nedrept, la prima restructurare nu mai sunt alesi, trebuie sa plece.
A fost un off topic. Succes cu firma!

4 răspunsuri:
| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Prietenia nu prea se impaca cu subordonarea, in relatiile de munca; in ambele sensuri - sef/angajat, sau angajat/sef! toleranta si tupeul se poate manifesta, neplacut, in ambele sensuri.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

E posibil să afecteze prietenia, e ciudat ca la job să ai autoritate asupra lui și în timpul liber să fiți "egali". La un moment dat va renunța el la prietenie, cred.