Scuze, acum am vazut ca vroiai si explicatii.
Avocatul este cel care apara. Trebuie sa vorbesti mult si sa stii codurile(civil, penal depinde unde vrei sa aplici mai departe).
Procurorul este intr-un fel 'avocatul acuzarii'. Mai pe limba noastra, face tot posibilul ca vinovatul sa primeasca o pedeapsa mai mare. Exista procurori 'de teren' care investigheaza si mai face si descinderi, procurorii pledanti sunt aia pe care vorbesc in instanta, dupa cum am spus, incearca sa convinga jduecatorul ca vinovatul trebuie sa primeasca o pedeapsa mai mare.
Judecatorul este cel care decide. El este toata chesia procesului. Pe el trebuie sa il convinga avocatul sau procurorul ca vinovatul este sau nu vinovat.
Notarul are mai mult o munca de birou. Semneaza niste acte, pune niste stampile, dar ia bani multi. In schimb, au o responsabilitate destul de mare pe umeri(daca semneaza un act de vanzare-cumparare ilegal, ei sunt de vina etc.).
Executorul pune in executie sentinta executorie data de judecator. Mai pe scurt, este persoana imputernicita de lege ca dea afara un om dintr-un apartament a carui rata nu a platit-o etc.
Un jurist trebuie sa aiba fiecare societate mare. Atunci cand este o problema de ordin juridic in firma, el o rezolva.
Mediatorul este un fel de avocat dar la scara mai mica. Impaca oamenii, pentru a nu mai intenta proces. Se aplica doar in cazuri mai usoare.
Grefierul face apelul dosarelor(citeste numarul dosarelor etc) si scrie declaratii pe calculator(care vor fi semnate de cel care a declarat, ulterior).
Nu stiu ce inseamna 'iesire profesionala' pentru tine, dar eu iti raspund cam cum am inteles.
Eu sunt studenta la drept. daca termini facultatea poti sa 'te faci':
-avocat
-procuror
-judecator
-notar
-executor
-jurist
-mediator
-grefier
Altceva nu imi mai aduc aminte acum. Sper ca ti-am fost de ajutor.
La asta ma refeream. Mersi mult
N-are nimic Daca am scris eu ceva gresit, imi pare rau, nu stau in tara
Eu gresisem. Am mai facut niste greseli, d ar nu le-am mai corectat
Stai linistita
Nu am spus ca grefierii trebuie sa aiba studii juridice, ci doar ca ar putea fi o alegere in cazul in care va termina dreptul. Sunt studenta la drept(am scris in comentariu). Am explicat in modul ala pentru ca nu oricine intelege limbajul juridic(cum nici eu nu l-am inteles la inceputul facultatii) si nu avea rost sa o bag si mai rau in ceata. Si al doilea motiv ar fi ca eram si obosita. Cunosc judecatori(profesorii mei) care vorbesc in felul asta si nu ii trage nimeni la raspundere
Facultate privata. Pai, acum pe bune, tie daca ti-ar fi explicat in limbaj juridic(asta daca esti studenta sau ai fost studenta la drept) anumite profesii in primul an, te uitati ciudat la profesor. Nu-mi spune ca tu te-ai nascut invatata (decat daca ai parinti care lucreaza in domeniu)
Încă o întrebare, dacă ai idee. Dacă ești la Cluj la facultatea de drept, nu știi cumva dacă as putea face drept în limba spaniola? Vreau sa spun, sa invat legile României în limba spaniola. (Poate sunt facultăți private)
Eu sunt la Bucuresti. Nu cred ca exista chestia asta. Nu am auzit nicaieri, dar poti suna la secreteriat.
Mersi
Sincer nu. Noua ni s-a explicat de la inceput in limbaj juridic, profesorii argumentand ca singurul mod de a ne insusi acest limbaj este sa il ascultam si sa il invatam ca atare. Cu cat il folosesti mai des, cu atat il inveti mai usor. Iar daca existau stiudenti care se uitau stamb, ei continuau sa vorbeasca in limbaj de specialitate. Nu m-am nascut invatata, dar nici nu era nevoie sa ma duc la drept in mod special, ca sa aflu ca "judecatorul este cel care decide". Asta o stiam din liceu. Nu te supara pe mine, dar daca ai fi optat pentru o facultate de stat, ai fi vazut lucrurile altfel.
Din cate stiu, la nici o facultate de drept din tara nu se studiaza in limba spaniola. In schimb, exista cursuri de engleza, franceza, germana si spaniola, printre altele, toate fiind predate in termeni juridici. Dar e vorba de 2 ore pe saptamana.
Urat.
De ce?
Trăiesc în Spania de la 4 ani (acum am 15), și este posibil să plecăm când termin clasa a 12a, în Romania, chiar dacă nu vreau asta. Mi-am dorit sa urmez drept aici, dar mi s-a spus ca nu pot merge în alta țară ca să practic meseria pentru ca nu sunt aceeași legi.
Asa e. Sistemele de drept sunt diferite de la o tara la alta. 40-50% sunt cam aceleasi principii, dar aplicarea legii difera. Observ ca scrii destul de corect si mai mult ca sigur o sa te descurci cu facultatea in Romania. Eu zic ca e chestie de obisnuinta.
Mulțumesc frumos
PS: nu știu cum mi-aș putea convinge părinții să rămân aici la facultate. Este visul meu să stau în orașul unde as vrea sa fac facultatea de drept Ai vreo idee?
Nu cred ca este o mare diferenta intre o facultate privata si una de stat. Unii profesori predau si la noi la facultate si la Universitatea Bucuresti. E normal sa inveti limbajul juridic dar nu e normal sa nu intelegi nimic din prima. Si spun asta nu pentru ca mi-a fi fost lene sa ma duc sa caut in dictionar anumite cuvinte sau sa intreb profesorul, dar pur si simplu sunt altii care nu sunt la fel de inteligenti sau care sa inteleaga usor.Si, profesorii sunt acolo pentru a face studentul sa inteleaga si e normal sa explice pe intelesul tuturor cand vede ca doar 1 din 50 au inteles. Pana la urma esti libera sa ii explici in limbaj juridic profesiile pe care le poti alege facand dreptul.
Ai putea sa faci o facultate de drept in Romania si sa te axezi mai mult pe dreptul international.
Ba este o ENORMA diferenta, pur si simplu pentru ca exigenta (si ma refer atat la admitere, cat si pe durata celor 4 ani de studii) nu este la fel. Punct. Observ ca si nivelul de predare e diferit, chiar daca sunt aceiasi profesori. No offence...dar oricat ar vrea studentii de la particular sa fie egali cu cei de la stat, nu vor fi niciodata. Asa pentru ca, din fericire, multi angajatori se uita pe diploma de licenta, si stiu si eu cum se iau notele la privat. Dar asta e alta discutie. Apoi, te intrebasem daca ai studii in domeniu pentru ca nici o facultate de pe lumea asta nu o sa te invete ca, de exempu notarul pune stampila si ia banii.Ca viitor jurist ar fi trebuit sa stii ca fiecare profesie e foarte dificila.
Ma bucur de raspunsul tau!
Mama a terminat ASE, verisoara mea Dimitrie Cantemir, vecina Spiru Haret, directorul executiv al unitatii unde lucreaza mama a terminat Romano-Americana. Toati lucreaza in banca. Poate ca nu este cel mai bun exemplu, dar diferenta se va face la examenele de la INM sau barou, nu printr-o discutie. Atunci cand va vrea o persoana sa o reprezinti in instanta sigur nu te va pune sa ii arati diploma , si nici cand vei vrea sa iti legalizezi un anume act nu ii vei cere notarului sau asistentelor lui diplomele. Nu uita ca diferenta se face in primul rand la felul in care iti exerciti meseria. Si... ai inteles gresit, nu am spus ca vreau sa fiu egala cu cei de la stat pentru ca sunt constienta ca nu poate sa fie asa. Dar nu vreau sa mai continui discutia pentru ca nu are vreo relevanta.
Dinstinctia o face competenta. Am afirmat ce am afirmat, pentru ca am destule exemple, daca nu toate, in care absolventi ai facultatilor particulare nu stiu lucrurile elementare si fac prostii mari. Cat despre Inm, dupa fiecare examen se face o statistica, publicata pe site si in fiecare an si cei mai multi candidati admisi provin de la facultatile de stat. De la stat intra in jur de 40-50 de candidati, iar de la particular, 2, maxim 3, pe facultate. Apoi, te poti duce la un notar caruia sa nu ii vezi diploma, dar sa nu te mire cand actul e facut cu picioarele si o sa ai probleme dupa. In fine.
Dupa cum am zis, nu mai continui discutia despre facultatile de drept, INM, barou sau diplome. Vreau doar sa fac o constatare in legatura cu ura asta dintre cei care sunt la stat si cei de la privat. Pana acum stiam ca cei de la privat au o problema cu studentii de la stat, dar mi s-a demonstrat ca este invers si ca altii se agita. Nu a spus nimeni ca studentii de la privat vor sa fie egali cu cei de la stat (sau doar eu). Asta pentru ca nu ma intereseaza aspectul asta si nici nu am cum sa ma mint singura, nu sunt chiar asa de inganfata si am stiut lucrul asta din momentul in care m-am gandit sa ma duc la o facultate privata de drept (cum am fost constienta si de faptul ca in strainatate sunt facultati mult mai bune decat cele din Romania). Si ca sa inchei, singura discutie pe care am avut-o cu colegele mele in legatura cu studentii de la stat a fost ca ei au avut note mult mai mici fata de noi la materia unuia dintre profesorii de care ti-am spus ca sunt si la stat, pentru ca decat sa ne streseze lucrul asta mai bine mai citim o pagina. Numai bine!
Ca idee generala, si ca raspuns la intrebarea "de unde vine ura"? Cand eram prin anul 3, se zvonea prin facultate, ca incepand cu acel an, este posibil ca studentii de la particular sa dea licenta la noi, iar pe diploma lor de licenta sa scrie ca au absolvit la Universitate. Iar chestia asta a creat un mare scandal printre studenti, si pe buna dreptate, pentru ca nu este corect sa vina unii cu 9 si 10 pe linie (note luate ori pe "proiecte", ori invatand maxim 3 zile o "revista" de 40 de pagini) si sa aiba diploma de la stat, cand noi munceam o saptamana si pentru un amarat de 7, si te freca profesorul de-ti ieseau ochii din cap. Ei, scandalul asta s-a terminat cu o petitie catre decan, semnata de toti studentii, si in final s-a renuntat la idee. Si e adevarat, la noi erau note mici, dar 100% muncite, iar 5-ul ala care te bucura nespus te ajuta sa nu faci gafe mari in profesie, sa stii cel putin chestiile elementare. Eu am prins perioada in care se dadea examen de licenta, deci nu lucrare. Si cea mai mare nota a fost 9, 10. Ok, si vine unu de la Spiru Haret si imi flutura pe sub nas o diploma luata cu 10 si are pretentii sa devina judecator sau procuror, ca vorba aia "avem aceeasi scoala si daca vrei sa inveti, inveti oriunde". Cam asta e, in general problema noastra, a celor de la stat. Pe de alta parte, sunt foare curioasa (la nivel de discutie), ce problema au cei de la particular cu noi?
Sincer, nu cred ca facultatile din afara sunt mai bune. Chestia asta mi se pare un mare snobism. Ala e vai de capul lui, abia silabiseste, dar face master la Oxford. Ma lasi..Si cea mai buna dovada sunt studentii romani, extraordinar de capabili.
Totusi (si aici te includ, din nefericire pentru tine , nu inteleg de ce te-ai duce din proprie initiativa la o particulara, fara macar sa-ti fi incercat toate sansele la stat? Pt mine, o facultate privata ramane ultima optiune, atunci cand nu am intrat pe nicaieri, la stat.
Dupa cum ti-am spus, eu nu am nimic si nici nu voi avea nimic cu cei care sunt la stat, asa ca n-am cum sa iti raspund la prima intrebare. Iar la a doua, mama a insistant sa ma duc la ASE (unde stii si tu cum s-a intrat anul trecut), am intrat din a doua faza dar nu am vrut sa ma duc, am dat examen la Jurnalism, am intrat la taxa si nu am vrut sa ma duc, iar perioada examenelor pentru Drept la Universitate deja se termianse. A fost ultima optiune, dar nu m-a deranjat cu nimic. Nu am ales statul (desi puteam sa aleg ASE sau Jurnalism) pentru ca m-a ingrozit mizeria in care zac anumite facultati. Si daca te-ai dus pe la Politehnica stii despre ce vorbesc.
Scuze, acum am vazut ca vroiai si explicatii.
Avocatul este cel care apara. Trebuie sa vorbesti mult si sa stii codurile(civil, penal depinde unde vrei sa aplici mai departe).
Procurorul este intr-un fel 'avocatul acuzarii'. Mai pe limba noastra, face tot posibilul ca vinovatul sa primeasca o pedeapsa mai mare. Exista procurori 'de teren' care investigheaza si mai face si descinderi, procurorii pledanti sunt aia pe care vorbesc in instanta, dupa cum am spus, incearca sa convinga jduecatorul ca vinovatul trebuie sa primeasca o pedeapsa mai mare.
Judecatorul este cel care decide. El este toata chesia procesului. Pe el trebuie sa il convinga avocatul sau procurorul ca vinovatul este sau nu vinovat.
Notarul are mai mult o munca de birou. Semneaza niste acte, pune niste stampile, dar ia bani multi. In schimb, au o responsabilitate destul de mare pe umeri(daca semneaza un act de vanzare-cumparare ilegal, ei sunt de vina etc.).
Executorul pune in executie sentinta executorie data de judecator. Mai pe scurt, este persoana imputernicita de lege ca dea afara un om dintr-un apartament a carui rata nu a platit-o etc.
Un jurist trebuie sa aiba fiecare societate mare. Atunci cand este o problema de ordin juridic in firma, el o rezolva.
Mediatorul este un fel de avocat dar la scara mai mica. Impaca oamenii, pentru a nu mai intenta proces. Se aplica doar in cazuri mai usoare.
Grefierul face apelul dosarelor(citeste numarul dosarelor etc) si scrie declaratii pe calculator(care vor fi semnate de cel care a declarat, ulterior).
Va rog, sa ma ajutati cu o informatie. Credeti ca as putea sa profesez ca educattoare si sa fac si facultatea la zi?
Ofiintă întreabă: