Cum devii psiholog
Psihologul este specialistul in psihologie, care studiaza comportamentul si alte functii si procese mentale si corporale la om si animal. Domeniul psihologiei este vast si ceea ce face psihologul depinde de specialitatea si formarea sa postuniversitara.
Psihologul are roluri variate, functie de specialitate si nivelul educational. Psihologul poate fi consilier sau psihoterapeut- functie de nivelul profesional, consilierea sub supervizare fiind primul grad profesional in acest domeniu, iar nivelul de psihoterapeut formator si supervizor cel mai inalt grad profesional in domeniu; psihologul poate aplica si interpreta teste si chestionare in domeniul clinic- psihologul clinician, sau face evaluari pentru incadrarea in munca- psihologul din domeniul muncii si transporturilor; psihologul poate preda in universitati sau poate conduce programe de formare.
Ce este psihologul si ce este psihiatrul
Psihologul este absolvent al facultatii de psihologie, iar psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina, care a urmat un program de rezidentiat in domeniul psihiatrie. Psihologul studiaza psihologia la universitate timp de 3-4 ani. Medicul psihiatru studiaza 6 ani la facultatea de medicina, apoi urmeaza un program de rezidentiat in psihiatrie cu durata de 5 ani.
Ce este psihoterapeutul si ce este psihologul
Psihoterapeutul este un psiholog sau un medic specializat in psihoterapie. Psihologul sau psihiatrul nu sunt acelasi lucru cu psihoterapeutul. Psihologul sau psihiatrul nu au calificarea necesara pentru a se ocupa de psihoterapie sau consiliere. Pentru a deveni psihoterapeut, psihologul sau psihiatrul trebuie sa urmeze un program de formare in psihoterapie, echivalent studiilor postuniversitare, care are durata de 4-9 ani, functie de specializare si tipul/ tipurile de psihoterapie studiate. Programele de formare in psihoterapie sunt oferite de catre asociatiile de psihoterapie afiliate Federatiei Romane de Psihoterapie si Colegiului Psihologilor din Romania.
Treptele de competenta in psihoterapie sunt: consilier sub supervizare, consilier, psihoterapeut sub supervizare, psihoterapeut, si psihoterapeut formator si supervizor.
Unde lucreaza psihologul
Psihologul poate lucra in scoli, universitati, spitale, clinici, cabinete, centre de psihologie, centre de reabilitare, case de batrani, cabinete de medicina muncii, sau diverse alte institutii. Psihologii lucreaza de asemenea in firme de consultanta, marketing, cercetare sau alte domenii. Aproximativ doua treimi din psihologii din intreaga lume lucreaza in cabinete private.
Educatia si pregatirea necesare pentru a deveni psiholog
- dupa terminarea liceului este necesar sa fiti admis la facultatea de psihologie din cadrul unei universitati de stat sau private, durata studiilor universitare fiind in prezent de 3 ani
- pentru a putea profesa ca psiholog in orice domeniu este necesar la ora actuala sa urmati dupa terminarea facultatii un program de masterat cu durata de 2 ani, in cadrul unei universitati de stat sau particulare
- pentru a deveni psiholog scolar este necesar sa sustineti un examen de admitere in sistemul de invatamant
- pentru a deveni psiholog in domeniul muncii si transporturilor este necesar sa lucrati in domeniu, in cadrul unui cabinet, sub supervizarea unui alt psiholog, pentru inceput, astfel incat in urma unui interviu sustinut la colegiul psihologilor sa puteti deveni psiholog practicant sau sub supervizare in domeniul muncii si transporturilor
- pentru a deveni psihoterapeut sau consilier este neecsar ca dupa terminarea facultatii sa urmati un program de formare in psihoterapie. Programele de formare in psihoterapie pot fi urmate si de catre medici, dupa absolvirea facultatii de medicina. Nu este necesar sa fiti medic psihiatru pentru a deveni psihoterapeut, psihiatria si psihoterapia fiind specialitati independente
- pentru a deveni psiholog clinician trebuie sa fiti angajat intr-un spital sau alta unitate cu profil clinic, astfel incat dupa trei ani de munca sa puteti obtine avizul de libera practica in psihologia clinica.
Funda, sper
Ea vrea psihiatru, nu psiholog, chioaro.
Ea vrea informaţii despre meserie de medic psihiatru, nu de psiholog.E o diferenţă acolo, mare.
Bună! Ai nevoie de facultatea de medicină, care durează 6 ani, iar apoi îţi alegi specializarea psihiatrie. Eu vreau să dau la medicină la Tg Mureş, aici se dă admitere doar din biologie, dar în celelalte oraşe, am înţeles că se dă biologie+ chimie/fizică la alegere.