Prima faza este sa fie scrisa (cartea) de baza.
In faza urmatoare, cartea se transcrie in format de scenariu: cu descrierea amanuntita a fiecarei anturaj /scene, indicand fiecare personaj (nominal) ce- si cand spune etc.
Cand scenariul este gata, regizorul dirijeaza transpunerea scenelor in practica.
Daca se face scenariul unui film, se fac mai multe filmari despre fiecare scena, dupa care se alege si se va folosi ceea mai reusita.
La sfarsit, se monteaza laolalta filmul, sub indrumarea regizorului si ajutoarelor lui.
La piese de teatru, se repeta fiecare scena de multe ori, pana ce ii convine regizorului, dupa care se fac una sau mai multe repetitii generale inainte de premiera piesei (si chiar si dupa, daca distanta in timp este lunga intre doua prezentari in fata publicului.
Un film este facut dupa un scenariu, pe o anumita tema. De scris il scriu pe hartie sau mai nou, pe calculator.
Scenaristul scrie toata povestea. El se poate inspira din viata reala, din carti, din istorie.
Si nu scrie doar tema filmului, ci intra chiar foarte mult in detalii, el poate sa scrie si ce culoare va avea rochia personajului.
In plus la scenarii nu e ca la scoala cu inceput, cuprins si incheiere.
O chestie foarte importanta este ca atunci cand creezi un scenariu scrii intotdeauna despre ce vezi si ce auzi ex: personajul este foarte nervos; cum arati ca este nervos? Pai sa zicem ca incepe sa sparga obiecte, sa dea cu pumnii in pereti, sa arunce hainele pe geam etc. Aici trebuie sa fii creativ pentru ca asta face diferenta dintre un scenariu bun si unul banal. Replicile tot el le scrie cu de-amanuntul.
Personal, cred ca scenaristul face mai mult decat regizorul.
Iti dau script-ul de la un film pe care probabil l-ai vazut si tu:
http://mckeestory.com/wp-content/uploads/Digital-CASABLANCA.pdf