anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

sunt în clasa a 10 și m-am gandit să mă las de școală, deoarece din punctul meu de vedere școala nu e totul.
Mi se pare că este o pierdere de vreme și că doar le cheltuiesc banii părinților deoarece nu cred că am șanse sa-mi iau bacul.
Sunt o grămadă de alternative pentru a avea un viitor decent.
Nu stiu dacă este o idee bună de aceea am nevoie si de părerea voastră.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Adry05 a răspuns:

Stai ma acasa si invata sa-ti iei bacul. Daca pleci cu atitudinea asta normal ca nu poti sa-l iei.
Esti inca mic, ai timp destul sa inveti si sa te pregatesti. Bacul nu e asa greu cum pare.
Daca la mate chiar nu esti bun si esti pe un profil de genul, muta-te la filologie unde il iei pe tocit pana la urma.
Nu gasesti nimic de munca fara bac.
Daca ai impresia ca pentru simplul fapt ca putini oameni au reusit sa faca ceva wow in viata lor lasandu-te de scoala, nu inseamna ca toti reusesc. Majoritatea ajung muncitori pe santier.
O, si sa-ti mai amintesc ceva, OAMENII AIA NU TRAIAU IN ROMANIA! Unde de multe ori nici oamenii cu studii superioare nu-si gasesc de lucru.
Asa ca stai si invata macar bacul sa-l iei.
Mai ai 1 an si jumatate. Merita sa-ti strici viitorul de tot pentu atat?

71 răspunsuri:
| AlinGhinet02 a răspuns (pentru anonim_4396):

Normal sigur nu a fost, ai dreptate. De bine, stai linistit ca nu plecam din tara.
Tata e singurul din familia lui care a facut o facultate, nici nu stiu de care dar oricum, atata timp cat te chinui sa faci o scoala, statul ar trebui sa te sprijine.
Contabila 15 ani la CAR zi de zi. Fara beneficii, fara nimic. Depinde de tine daca vrei sa crezi sau nu, nu am timp sa iti enumer toate problemele familiei mele. Carcotasi se gasesc peste tot, dar oameni adevarati care sa iti dea un sfat sau o consolare putini mai sunt. Si nu uita, de bine nu pleca nimeni happy

| Cannibal a răspuns (pentru Sqarwo):

Mersi! O zi faină și ție!

| anonimg a răspuns:

Majoritatea copiilor sunt motivați de sărăcie să învețe; dar putini sunt aceia care sunt motivati din dragoste pentru a se dezvolta. Nu mă refer la tine, ci vorbesc în general.
Părinții trebuie să-și crească și să-și educe copii în dragoste. Ei trebuie să-i motiveze pe copii lor ca să învețe și să facă învățatul un lucru dorit si plăcut, chiar daca este greu.
Tu știi că școala este o necesitate. Problema este ca tu ți-ai pierdut interesul, dorința de a lupta, de a învăța din diferite cauze personale.
Da-mi voie să-ti spun că toti elevii care au o minte și inima sănătoasă ajung în stadiul în care te găsești tu acum. Unii continuă drumul din motivații gresite: să nu ajungă săraci sau de frica părinților -cauze gresite.
Noi trebuie să fim educati că Dumnezeu există, că trebuie să-L cunoaștem si că El are un plan pentru viața noastră. Noi trebuie să spunem: "Doamne, dacă Tu m-ai adus aici, arătă-mi planul care îl ai pentru mine!"
De aceea ce-a mai bună si mai sănătoasă motivație trebuie să fie legată de Dumnezeu. Căci atunci când ajungem sa-L cunoaștem pe Dumnezeu, vom fi pe deplin conștienți că El ne iubește si ne dorește binele. Dacă vom trăi pentru El atunci vom avea putere să mergem mai departe motivația de cel mai puternic și mai nobil gand -de dragostea lui Dumnezeu pentru noi.
Gândește-te la lucrurile acestea; căci este timpul ca să-L aduci pe Dumnezeu în viața ta.

| anonimg a răspuns (pentru Cannibal):

Mă bucur că ai citit cartea. Si pe mine m-a încurajat, chiar daca nu mai sunt adolescent.
Pe mine m-a uimit de primul lui răspuns dat cu privire la roca vulcanica, răspuns pe care nu l-a învățat în scoală. Dar dacă cele mai multe si mai bune lucruri nu le învățăm în școală, asta nu este un motiv pentru care să o abandonăm. Școala este un mijloc al lui Dumnezeu prin care El ne poate educa, disciplina si dezvolta capacitățile intelectuale.

| Cannibal a răspuns (pentru Rares37):

Sunt pe profil de protecția mediului.
Până la 18 ani aș putea să fac cursuri de voluntariat și să mă ocup cu fotografia.

| UnOmModest a răspuns:

Este adevarat sunt o gramada de aleternative pentru a avea un viitor ''decent'' ca sa zic asa, vrei sa ti le enumar, ok: om de serviciu, maturator pe strada, salahor, vanztor ambulant de servetele, reviste (exact ca cei care se plimba prin autobuze) / vanzator in market nu se pune deoarece necesita diploma de bac.
Mai am o intrebare: Nu accepti ideea de a promova bacul deoarece scoala ti se pare inutila sau pur si simplu din cauza ca sanasele tale de a lua bacul sunt minine ai ajuns la concluzia ca scoala este inutila?
Iar daca din punctul tau de vedere scoala nu este totul, atunci inseamna ca nici o viata ''decenta'' pentru tine nu este totul nu?
Acum nu ma apuc sa-ti explic care sunt consecintele ce apar in urma renuntarii la scoala, mi se pare inutil sa ti le enumar, cred ca le-ai mai auzit de la un numar mare de persoane, iar daca nu ai auzit ar trebui sa le intrebi, care sunt aceste consecinte.
Si sa inteleg ca daca scoala ti se pare peridere de timp, in momentul de fata tu te bazezi pe noroc, nu? Astepti cum s-ar spune sa-ti pice ceva miraculos din cer, si apoi : ''Gata! La vita e bella!''. Tu iti dai seama ca sansele ca tu sa ai noroc pe plan profesional, fara diploma de bac sunt aproape nule sau hai sa spun sunt de 0, 1/1.000.000? Mai de graba te loveste fulgerul pe strada decat sa se intampla asta si anume: sa duci o viata modesta fara diploma de bac.
Iar in final, ce sa-ti mai spun, bafta la cules de capsuni in strainatete, cine stie poate peste 7 ani cand vi de acolo, vei duce o viata mai mult decat decenta.

| Cannibal a răspuns (pentru UnOmModest):

Șansele mele de a lua bacul sunt foarte mici și ca să am șanse să îl iau trebuie să iau foarte multe lucruri de la 0.

| UnOmModest a răspuns (pentru Violleta2022):

Poate ca face meditatii...

| UnOmModest a răspuns (pentru Cannibal):

La ce profil esti?

| Clorox a răspuns:

Nu o face, stiu ca ti se pare o idee buna dar nu este!
Nu vreau sa ajungi rau, suntem in 2017, nu exista loc fara sa-ti ceara diploma de 12 clase sau diploma de bacalaureat!

Da, si imi poti spune te tog, cum poti avansa fara o scoala care necesita o diploma de bac, pentru ca fara aceasta diploma nimeni, dar absolut nimeni n u t e a n g a j e a z a. Sa spunem ca tu studiezi o stiitna in particular, nefiind student, si chiar reusesti sa o inveti, spune-mi oare, cum vei profesa si mai departe, cumvei trai dintr-o profesie, daca tu nu beneficiezi de o dimploma care atesta faptul ca ai absolvit o facultate, ca ai dat un doctorat in profesia respectiva. Nu, acum serios vorbind, tu crezi ca fara o dimploma te va angaja cineva, chiar daca esti Da Vinci si le stii pe toate, pentru in societatea noastra se cere pentru a putea profesa o diploma ce atesta ca tu ai cunostintele necesare, iar daca nu dispui de acea diploma nu dispui nici de dovada necesara ca tu detii cunostinte ca sa poti profesa in acel domeniu pe care doresti sa-l urmezi, mai pe scurt la momentul actual diploma vorbeste, nu visele ce ni se ilustreaza atat de frumos in carti, si apropo, tu stii ca traim in Romania, nu? Sau poate o confunzi cu America.

| Cannibal a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Bine punctat laughing Big like

| HarukoMariusDaniel a răspuns (pentru Cannibal):

Citeste si a doua carte a doctorului Ben Carson. Acolo vei vedea cat de importanta este scoala si orice invatatura acumulata.

| Cannibal a răspuns (pentru UnOmModest):

Știu că necesită o diplomă și ce crezi că o să fac cu diploma de 12 clase?
Iar ca sa ma apuc de fotografie am nevoie doar de niste amarate de cursuri in momentul de față studiez chitara electrică poate am un avantaj.
Limba engleză o stiu la perfect iar cu putin ajutor material din partea parintilor mei as putea sa plec din țară pentru că nu ai ce face în România.
Îti rupi spatele pentru un amarat de salariu care nu iti ajunge nici sa-ti platesti taxele.

Am fost ca tine, consideram ca nu ma ajuta cu nimic bacul.
DAR, am citit o carte. Am aflat ca orice informatie te va ajuta la un moment dat. Eu nu voiam sa dau bacul pentru ca doream sa citesc din alte domenii. Dupa am spus, daca tot citesc, hai sa fac o pauza de la treaba mea si sa invat si materia de bac. Cat de greu o fi? Chiar daca la inceput nu prea imi suradea ideea sa citesc Ion, Morometii... am sfarsit prin a adora aceste carti.
Uite, exemplu din Ion. Ion avea aptitudini pentru invatat... s-a lasat din "iubirea" pentru. avere ( bani..pamant). si a sfarsit tragic. Nu putea Ion sa iti termine studiile si sa ajunga ca baiatul invatatorului Herdelea big grin?
Pune mana si invata tinere! Invata orice! Toate informatiile iti vor fi benefice la un moment dat. Eu sunt a 12-a si cu 1 luna in urma m-am decis sa invat temeinic pentru bac. Si iata-ma acum, stiu totul si mai am inca 1 luna libera big grin. Ai 2 ani timp sa rupi materia. Sa citesti critica literara, sa inveti istorie sau mate ca pe tatal nostru.
Nu lasa creierul sa se plafoneze.
Daca nu ai chef de invatat inca pentru bac, pune mana si citeste carti de dezvoltare personala sau literatura. Mancand iti vine pofta.
Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru AlinGhinet02):

Pai vezi ca gandesti, contabila la CAR invatamant sau oricare se castiga putin peste mediu pe economie, gen 1600-1800 ron, poate atunci pe vremea dansei se castiga mai slab sau stiu si eu.
Iar daca tatal tau a facut o facultate si era cautabila sigur nu se apuca de munca de jos, pot sa ti-o garantez pe asta, dar daca faci sport, asteapta-te sa fii angajat cu "brio".
Si sa-ti mai spun si altceva, am si eu o familie care a plecat de 18 ani in Franta, femeia la birou, barbatul, in constructii sau pe acolo, ce sa faca in tara daca erau salariile de cacao, au invatat copii Franceza de atatia ani, copii amandoi sunt mai mari decat mine cu 2 ani, le merge si lor bine, fac facultate acolo, unu e la medicina, asta este, mergem inainte, nu se pleaca nici de bine, dar nici de rau, se pleaca pentru ceva mai bine decat in tara, ca sa faca ceva, nu sa stea la mila sefului.

| Cannibal a răspuns (pentru HarukoMariusDaniel):

Citesc foarte mult și îmi place să acumulez cât de multă informație.
La română am șanse să-mi iau bacul dar nu și la mate.
Și de ce să mai arunc banii părinților pe apa sâmbetei când de banii ăia aș putea să fac altceva.

Răspuns utilizator avertizat
| DovleacTurbat a răspuns (pentru Cannibal):

Este adevarul. Priveste realitatea se RECAUTA meseriasi de la tot ce inseamna constructii, amenajari interioare/exterioare, fierari, etc TOT CE INSEAMNA MESERIE. E plina Romania de ingineri, economisti etc. Cati din cei care fac aceste facultati isi gasesc de lucru pe postul lor? 1%. Ia-ti bacul daca vrei sa urmezi o cariera in MAI SAU MAPN, SRI fiindca sunt singurele institutii care iti ofera un loc de munca stabil si sigur dupa terminarea scolii. Dacă nu axeaza-te pe o meserie, care-ti place, du-te la firme de pregatire unde primesti calificări PE SCURT invata o meserie. Singurul loc de munca mentală sa-i zicem asa e cea de IT-ist si tot ce tine de IT. Restul sunt inutile sau prost platite sau foarte greu de accesat din cauza comunistilor sau a pustanilor de bani gata, relatii, pile etc. Au sarit multi de fund in sus aici probabil ca sunt studenti sau au terminat o facultate si se confrunta cu realitatea laughing. Câteodată este mai mult decat necesar sa scoti nasul din carti si sa "privesti pe geam". Asta e, aici s-a ajuns, scoala = 1-2% (nu inseamna mai nimic). Sa mai vorbim de tigani analfabeti, chiar si romanasi de ai nostri care au 3-4 clase si sunt plini de bani? O fura, okei, il duce capu sta in libertate si e plin de bani laughing fura si tu, poti? Nu. Trebuie sa-ti mearga mintea. Sa mai vorbim de nea Costica cu 8 clase cum era pe timpul' lui, iasa si el in Germania 6 luni si vine in tara cu un merț d-ala fain, tu baiat cu facultate, master iei 15 milioane la nu stiu ce firma rolling on the floor d-abia iti platesti chiria. Cunosc personal o fata care are facultatea de inginerie a mediului plus master si lucreaza vanzatoare la Proxi. Peste tot unde depunea CV ii cerea experienta, pai de unde experienta nene, daca nu ma angajeaza nimeni? Altii cereau bani, sume mari de bani pentru un loc de munca sau vine intrebarea "cine, ce e tactu"? daca e un simplu om te trimite acasa happy.

| Cannibal a răspuns (pentru Violleta2022):

De unde ști că nu sunt bun? Și de unde ști că nu sunt cunoscut?
Ști destul de bine că rock-ul în Ro este privit drept satanist din cauza mentalități. Și la cât de manelistă ești pun pariu că nu cunosti un chitarist bun din acestă țară.
În Ro din păcate devii celebru din cauza prostiei, sunt promovați toți ratați.
Și nu vreau să stau pe spinarea părinților, dacă as fi vrut asta puteam foarte usor sa ma distrez să le cheltuiesc toți banii pentru ce? pentru o seară in club? Când pot să beau si singur acasă.
Când am zis ca vreau să mă apuc de chitară mi-au trimis bani din afară, gandeste-te că aveam banii in mână puteam sa merg sa ii cheltuiesc. Și din aceste hobby-uri aș putea câstiga bine? Și cine a zis că școala îți dă șansa unui viitor mai buni?
Cunosc o gramdă de oamenii cu facultăți care sunt afara lucrând in construcții.

Cati bani dai la scoala laughing?

Este bun si punctul asta de vedere, insa cu diploma macar ai o acoperie, ma intelegi, in schimb asa, mergi pe teren minat, fara sa ai deja un plan (exact) stabilit.
Pentru ca una este sa ai un plan, ca cel pe care l-ai ilustrat tu acum, incert deocamdata si alta este sa-ti concepi dinainte un plan exac, t ce stii sigur ca se va realiza cu certitudine.
Pentru ca acum, hai sa vorbim serios, faci o facultate in tara asta ''minunata'' si in mare parte, nu gasesti loc de munca, dupa ce o termini cu tot cu doctorat, intr-un an, doi, sau trei (asta este induri si tu, caci suna cliseic ce voi spune acum insa in viata, ca sa obtii ce-ti doresti chiar este de preferat, sa alegi calea grea), dar daca esti dispus sa te angajezi cu tarie, este imposibil sa nu gasesti locul de munca dorit, nici peste 3 ani, sa zic. - Cand spun asta ma refer la acoperirea pe care ti-o asigura aceasta diploma, adica planul exact, pe care l-am spus mai sus, acest plan fiind diferit de cel incert gen: Ma duc intr-o tara straina (si este excelent ca sti o limba strina la perfectie, e un plus) si ma realizez acolo profesand in...(deocamdata nici tu nu stii concret), de aceea ii spune plan incert, adica intemeiat pe nisipuri miscatoare.
Pe cand planul exact este cu totul altceva, of, iar ma repet (nici mie nu-mi place asta, dar n-am ce face), prin simplul fapt ca stii, ca daca ai terminat facultatea, in cativa ani sigur vei gasi si locul locul de munca, desigur daca vei cauta temeinic, ei bine, aici imi doresc sa ajung, intelegi?

| Cannibal a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Exact, ai mare dreptate! laughing

| Giuliano24 a răspuns:

Salut,am 19 ani, la varsta ta gandeam la fel, am procedat in felul urmator am vorbit cu ai mei si m-am apucat pe la 15 ani de frizerie pentru banii... dar eu zic ca mai bine iti pierzi 4 ani din viata decat sa regreti toata viata ca n-ai facut 4 ani! chiar daca astazi am meserie castig bani numai depind de parinti tot am ajuns sa fac liceul la privat. big grin deci termina-ti liceul, in timpul limber poti munci part-time la mc donald sau alte oferte in Bucuresti sunt destule.

| Daniel9988 a răspuns:

,,Alternative'' pentru un viitor,, decent'':
-vinzi varza si cartofi in piata
-mai iesi si la cersit
-te imprumuti si de la vecina
-mai cureti o toaleta publica(doar i se va face cuiva mila de tine si ti-o arunca 0.5 centi)
-impingi carucioarele de gunoi pan' la groapa si-napoi(hey asta chiar rimeaza)

Daca din punctul tau de vedere scoala nu e totul, atunci ce reprezinta pentru. tine acest,, tot''?

Răspuns utilizator avertizat
| Sn4k3 a răspuns:

Depinde, daca esti sigur pe tine ca te vei descurca fara, n-ai decat.

| AndreiM77 a răspuns:

Gandeste-te ca vei ajunge intr-un punct in viata cand ti se va oferii o oportunitate (sa ai un job bine platit, care sa-ti placa) si sa realizezi ca nu poti profita de aceasta ocazie pentru ca... ai doae 10 clase. Vezi tu, traim intr-o societate care se invarte in jurul instruirii si... daca vrei sa ai o viata decenta, sa iti poti permite anumite lucruri de care ai nevoie, dorinte care sunt firesti, vrei nu vrei ai nevoie de instuire. Si aici nu ma refer la intruirea superioara, la liceu, adica daca vrei sa ajungi (spun doar ca idee) sa da-i cu matura vei avea nevoie de diploma de 12 clase, stiu ca ti se pare ciudat, aiurea, dar da asa este.
Tu poate nu realizezi, esti copil, dar nu merita pentru inca 2 ani sa renunti la scoala. Nu iti place, poate ti se pare greu. Ca un mic sfat: invata doar la materiile care iti plac, la cele care nu iti plac incearca sa obtii note doar de trecere, si incearca sa gasesti ceva care iti place sa faci, un hobby, si sa faci bani din el, sa il dezvolti, etc, pe net gasesti o gramada de idei.
Scoala e doar o etapa a vietii, asa ca fiecare dintre noi trece prin ea.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru suntserios):

Prostii. Mi-am facut SRL-ul cu diploma de scoala generala...

| Doarunaltutilizator a răspuns:

Nu e o idee buna, e chiar una foarte proasta, nici mie nu imi place scoala si nu sunt un premiant dar totusi ma duc, nu ma duc pentru ca vreau eu ci pentru ca trebuie.
Lasa ma dupa anul asta o sa mai ai doar 2 clase si apoi termini cu FUCKING scoala, asta daca nu te duci la facultate si din pacate acum cam este necesara in zilele noastre pentru a avea apoi un serviciu stabil si un trai decent, deci o sa mai ai inca vreo 5-6 ani de scoala daca alegi sa urmezi o facultate.
Stai calma cu BAC-ul ca nu se stie, poate il iei daca te ambitionezi si oricum mai e mult timp pana atunci.
Deci sfatul meu este sa iti vezi mai departe de scoala si sa nu te mai gandesti la alte rahaturi.
Bafta!