anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună tuturor! Am rugămintea să citiți totul până la capăt. Mulțumesc!

Vin cu o mare dilemă care mă frământă deja de câteva luni bune și încep ușor, ușor să ajung (cel puțin psihic) în prag de disperare (deși poate nu e cazul chiar în acest moment, dar peste câteva luni sigur va fi). Este vorba despre alegerea facultății. Sunt proaspăt absolvent al clasei a XI-a (9.50 media generală, olimpic și câștigător a mai multor concursuri județene si naționale, dar nu cred că are o importanță semnificativă) și în urmă cu doar câteva luni am realizat că alegerea unei/unor facultăți nu e chiar ușoară. Până mai pe la începutul anului mergeam pe principiul admiterii la medicină generală (UMF Iași), dar una dintre bombe a fost schimbarea manualului Corint cu Barron's, lucru care după părerea mea complică situația, deoarece capitolele sunt mult mai detaliate iar actualmente nu se mai găsesc așa de simplu pe internet explicații la unele dileme. Pe lângă asta nu am fost prieten prea bun cu tainele chimiei plus că într-un singur an, fără meditații șansele sunt minime spre 0 să obțin o notă de admitere chiar și la taxă în condițiile notelor actuale (9.50 buget și 9.10 taxă). Așa că pică Medicina Generală, cu toate că sufletul meu acolo tinde, dar rațiunea urlă știind că e imposibil. O altă variantă ar fi Dreptul, unde și aici se pare că mediile sunt hiperbolice de mari. La buget, anul acesta a fost 8.55 (ori 8.50) ultima medie. Poate pentru unii e puțin sau ușor, dar eu nu o văd așa. Nu urmez un profil umanist, în consecință sunt nevoit să dau bacul la matematică (unde țin să mărturisesc faptul că personal m-aș numit varză, cu toate că realitatea nu e chiar așa). Pe lângă asta, trebuie susținut și examenul la limba română urmând să fie făcută media între nota finală de la bac și cea de la proba scrisă, ceea ce înseamnă ca oricum la bac media finală nu are voie să fie sub 8.50 iar în proba scrisă să fie cel puțin 9.50. Dreptul rămâne o opțiune valabilă pentru mine, dar îmi provoacă un zvâc interior știind că s-ar putea să nu prind și eu un locușor, chiar și la taxă unde ultima medie a fost 8.32.
Punând cap la cap toată situația mediilor și facultățile pe care le-aș urma cu plăcere nu din neputință sau obligație, realizez că la nivel universitar, excluzând medicina a mai rămas doar dreptul și biologia (specializarea bio-chimie) unde ce-i drept mediile sunt simțitor mai mici, inclusiv la taxă (sau specializarea biologie - mediile și mai mici), însă nu cred că mă va ajuta prea mult în viitor. Biologia mi-a plăcut întotdeauna, am făcut și o mini-performanță aș putea spune, cu toate acestea, în mod concomitent privesc realist situația locurilor de muncă din România. Găsești loc de muncă? Greu. Câștigi bine? Puțin probabil, mai ales cu inflația asta devastatoare. Așadar, ce mă fac? De aici pornește frământarea mea actuală: Oare să fac o postliceală sanitară (profil asistent medical generalist) și să o combin în paralel cu o facultate? Cum ar fi Biologia sau Balneofiziokinetoterapia și recuperarea medicală (BFKT) de la UMF (medii mai mici, examen mai ușor, posibilitate mărită de a intra la buget în timp ce postliceala o fac în regim cu taxă). Însă, urmând acest scenariu în cap, mă lovesc de întrebările: Cum mă voi împărți la cursuri? Este omenesc, este posibil? Voi rezista? Poate că de rezistat nu îmi pasă prea mult, pentru a câștiga pe viitor o pâine pe masă trebuie o muncă asiduă, dar totuși, este posibil? Cum mă împart la cursuri? Totuși la una vreau să rămân la buget, ca să o pot plăti pe cealaltă. Și chiar dacă să zicem că trag tare, le termin pe amândouă în paralel, situația salarială este dezastruoasă. În timp ce pentru fizioterapeuți / kinetoterapeuți locurile de muncă sunt puține spre inexistente, salariile sunt foarte mici (din ce văd pe net vreo 3500 RON). Cât despre asistentul medical generalist, loc de muncă se găsește repejor la privat, văd multe anunțuri, dar mori la propriu de foame... 2500 RON pentru un debutant. Ce ar trebui oare să fac? Am nevoie de sfaturi. Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
| Smmo a răspuns:

Cu placere. Viata de adult e monotona si solicitanta totodata. Rar iti da pauze. Acum depinde si tu cat ceri de la tine, si ceilalti ce pretentii/nevoi au vizavi de tine.
Ai planuri mari, sa faci simultan facultate si postliceala. As zice sa o iei usor. Nu esti masina, nu trebuie sa te obosesti. Cel mult sa se suprapuna 1 an-doi.
Orice alegi sa faci, incepand chiar de acum, ai grija la sanatate, mananca bine si dormi cat poti, mai iesi la o plimbare (pe jos, nu cu masina) cand si cand macar 2-3 ore pe saptamana. Asta o sa iti dea putere sa inveti si o sa te sustina si mai tarziu. E important sa ai mintea limpede si sa fii relaxat cand inveti si mai ales la examene.

2 răspunsuri:
| Smmo a răspuns:

Calmeaza-te. Nu te mai speria asa usor. O sa ai mult de invatat si la facultate. Pune-te pe invatat la chimie si biologie si te mai gandesti intre timp daca dai la postliceala sau la UMF. Cauta-ti un meditator daca simti ca ai nevoie, acum vara e momentul sa mai recuperezi, cat esti in vacanta, pe urma te va stresa si scoala.
Biologie (chimie-biologie) poti face oricum daca nu intri la UMF, dar nu stiu daca vrei asta.
Poti face bani din meditatii. Salariile sunt mici oricum cam peste tot, mai ales cand esti la inceput nu ai la ce spera. Diferenta ar fi ca intr-adevar medicina e o facultate grea, de durata, pe urma ai rezidentiatul si pe urma... o sa ai de-a face cu oameni bolnavi mereu.
Cu postliceala sanitara intri mai repede in campul muncii, dar o sa fii asistent... nu e usor si nu m-as multumi cu atat.
Daca nu faci medicina dar asta iti doresti, probabil ca o sa iti para rau asa ca nu te mai imprastia.

| Christian4x47v a răspuns (pentru Smmo):

Mulțumesc pentru răspuns! Mediator pentru chimie sau biologie nu prea aș putea să am, deoarece indiferent de alegerea pe care o voi face în ceea ce privește facultatea, trebuie să am totuși o medie mai mult decât acceptabilă spre mare în bac, motiv pentru care 50% din cheltuieli se duc pe meditațiile strict la matematică iar 50% rămân pentru taxele din viitor (cât să acopere cel mult 4 ani de facultate integral). În vacanța asta nu știu cât mai pot recupera, în curând am proba practică (traseul) pentru permisul auto, unde mă pregătesc temeinic (și clar aici vorbim din nou despre sume mari de bani). Foarte ciudate sunt unele perioade ale vieții, uneori e atât de monotonă iar alteori deosebit de solicitantă.

| Smmo a răspuns (pentru Christian4x47v):

Cu placere. Viata de adult e monotona si solicitanta totodata. Rar iti da pauze. Acum depinde si tu cat ceri de la tine, si ceilalti ce pretentii/nevoi au vizavi de tine.
Ai planuri mari, sa faci simultan facultate si postliceala. As zice sa o iei usor. Nu esti masina, nu trebuie sa te obosesti. Cel mult sa se suprapuna 1 an-doi.
Orice alegi sa faci, incepand chiar de acum, ai grija la sanatate, mananca bine si dormi cat poti, mai iesi la o plimbare (pe jos, nu cu masina) cand si cand macar 2-3 ore pe saptamana. Asta o sa iti dea putere sa inveti si o sa te sustina si mai tarziu. E important sa ai mintea limpede si sa fii relaxat cand inveti si mai ales la examene.