Da, o sa poti profesa, dar numai daca treci examenul de cunoastere a dreptului roman.
De ex., conform L.51/1995, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.13.(1) Membrul unui barou dintr-o altă ţară poate exercita profesia de avocat în România, în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege.
(2) Pentru a acorda consultanţă juridică privind dreptul românesc, avocatul străin are obligaţia de a susţine un examen de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limbă română, organizat de U.N.B.R.
(3) Avocatul străin poate exercita profesia de avocat în România, la alegere, în cadrul uneia dintre formele de organizare prevăzute la art. 5.
(4) Avocatul străin nu poate pune concluzii orale sau scrise în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional.
(5) Onorariile cuvenite avocatului străin se vor înregistra şi se vor plăti integral în România.
(6) Avocatul străin care exercită profesia în România este obligat să se înscrie în tabloul special ţinut de fiecare barou şi se supune prevederilor prezentei legi, ale statutului profesiei şi codului deontologic."
Trebuie sa stii ca dreptul englez este destul de diferit fata de dreptul majoritatii tarilor din Europa, inclusiv de dreptul roman.
Nu. Nu știu dacă te-ai interesat, dar sistemul juritic din UK este pe principiul common-law, care este un sistem de drept al precedentelor(jurisprudențial), spre deosebire de dreptul civil de la noi (și în restul EU). În esență, legile nu sunt trecute prin parlament și executiv, ci sunt preluate de din cazuri excepționale în trecut. Îmi cer scuze dacă nu pot explica mai bine, în facultate am făcut doar un semestru de drept, dar știu sigur că nu poți profesa.