| radustoica03 a întrebat:

Am si eu nevoie de cateva pareri. Am fost ieri si am discutat cu un domn la o spalatorie auto de angajare, part time cu program de la 7:30 la 13 de luni pana vineri si duminica toata ziua si am vorbit de 850 de lei la inceput iar daca ma descurc bine pot ajunge si la 1500, a zis ca ma tine la inceput cu 850 apoi usor, usor pune in fiecare luna.
Ce parere aveti? Pentru banii astia muncesc prea mult? Tin sa menționez ca nu ma pune la pompa, ma pune la sters masina si interior (adica ceva usor). Ce ma sfatuiti sa fac sa negociez la mai putine ore de munca? Vin 6 ore pe zi.
Am 17 ani și nu-mi trebuie bani ca să intretin o familie d-asta intreb daca sunt okay banii pentru primul job.
Multumesc si o zi buna!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Aata nu-i nici un part time. 5 zile ori 5, 5 ore sunt 27 de ore si jumatate iar duminica de la 07:30 pana seara mai sunt inca 13-14 ore. Aia inseamna peste 40 de ore ori programul maxim este 40 ore/saptamana. Atunci care-i part taime-ul? Pentru 850 lei pe luna ala isi bate joc de tine. Salariul minim net este 1346 lei. Spune-i sa-ti dea minimul pe economie si sa-ti lase ciubucurile. Altii primesc minimum si bonuri.

| radustoica03 explică (pentru Salontanul):

Salut! Eu stiu ca minorii n au voie sa lucreze mai mult de 30 de ore pe saptamana parca... eu am discutat o data cu el despre conditii si asa dar o sa i pun problema din nou

| Salontanul a răspuns (pentru radustoica03):

Asa este! 30 de ore intre 16 si 18 ani. Dar macar daca iti cere mai mult sa-ti dea mai mult. Si daca nu-ti da pe stat de plata ca nu te poate trece pe stat decat cu 6 ore. Sa-ti dea bani in plus, da-l in ma-sa de porc!

| radustoica03 explică (pentru Salontanul):

Si ce mi sugerati sa fac? care ar fi minimul pe care ar trebui sa l accept? la ce intelegere ar trebui sa ajung cu el?

| Salontanul a răspuns (pentru radustoica03):

Eu zic sa-ti mai cauti! Cu acordul parintilor poti lucra legal, cu contract de munca, doar 30 ore si platit cu salariul minim pe economie. Atentie! Chiar daca lucrezi 6 ore trebuie sa fii platit pentru 8 ore. Asa scrie legea. Daca vrei sa te edifici fa-ti un cont gratuit pe Avocatnet.ro si acolo iti vor raspunde si persoane din domeniu. https://www.avocatnet.ro/ Aici nu este decat un jurist si vad ca nu ti-a raspuns Cauta-l pe Ioandelasal si pune-i intrebarea in particular: https://www.tpu.ro/utilizator/scyw

8 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Salariul e mic e adevarat dar si munca pe care o faci este putin mai usoara,adica nu speli tu masina cap-coada si apoi sa o si stergi sa vezi atunci dureri de maini, picioare, coloana si apropo mai nou va veni iarna iar apa rece ataca articulatiile.
Pe de alta parte e o vrajeala asta ca cu timpul iti va mai da bani la salariu, nu muncesti la stat sa primesti mariri de salariu la fiecare x ani de vechime, si prime etc, e o minciuna pe care o fac mai toti angajatorii neseriosi, nu are ce sa iti mai aduage la salariu intr-o spalatorie, nu e o munca prea serioasa din punct de vedere legal asta pentru ca multi nici nu fac acte pe care sa le transmita la stat, de ci multi muncesc fara forme legale, pentru ca majoritatea celor care au spalatorii, florarii etc tin angajati la negru si mai fac si evaziune fiscala la greu, de asta am zis ca nu e o munca serioasa din acest punct de vedere, din punct de vedere al efortului la care esti supus da este de munca si inca cat.
Daca esti o fire firava sau bolnavicioasa nu vei face fata prea mult in astfel de serviciu, daca esti puternic in schimb vei sta mult si bine.
Tu stii mai bine daca ai nevoie de bani, din pacate 850 de lei in ziua de astazi este o nimic toata, pacat ca uite sunt baieti ca tine care vor sa munceasca si sunt pe de alta parte atatia si atatea care nu au muncit in viata lor au o pensie de handicap pe nemerit sau ajutor social si incaseaza niste bani pe nemerit nemuncind! La fel si escorocii care au muncit in regimul lui Ceausescu, s-au angajat pe la militie si in alte structuri ale statului cu 8 sau 10 clase, nu au realizat nimic la serviciu, au fost platiti, acum incaseaza pensii mari si nesimtite pentru nimicul ce au fost la viata lor! E o rusine sa traiesti in tara asta!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Am uitat! Potrivit legii, sporul pentru munca suplimentară nu poate fi mai mic de 75% din salariu, iar la orele suplimentare, lucrate în weekend, recompensarea poate ajunge și până la 200%.
Ce spune legea din Codul Muncii despre munca în weekend
Orele lucrate în zilele de sâmbătă și duminică trebuie stipulate în contractul de muncă sau într-o anexă printr-un act adițional, iar acest spor trebuie înregistrat la REVISAL.

Art 137 (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

Art 137 (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Art 137 (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

După cum ai citit mai sus, în Codul Muncii se spune clar că pe lângă zilele libere oferite, angajatorul are obligația să ofere și acest spor de weekend, așa că ai grijă să îi amintești atunci când discuți despre contractul individual de muncă sau cel colectiv.

| sierra1 a răspuns:

Dacă n-ai ALTE opțiuni, ia jobul

| CodrutElian1990 a răspuns:

La cea mai mare spalatorie din municipiul unde locuiesc, baietii lucreaza pe salariul minim 6 zile pe saptamana de la ora 8.00 la 21.00, iar duminica pana la ora 17.