| Maria_8823 a întrebat:

As dori sfatul unui avocat sau a unei persoane care cunoaste legile.Problema mea a inceput atunci de cand colega mea de servici a iesit la pensie iar eu lucrez singura ZI DE ZI de 11 luni de zile.si nu mi se pot acorda liberele legale deoarece nu are cine sa ma inlocuiasca. orele pe care le fac in plus nu mi le plateste nimeni pentru ca trebuie sa imi dea liber; liberele pe care nu mi le da pentru ca nu are cine sa ma inlocuiasca in timpul liberelor. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz? M-ar ajuta faptul ca apelez la un avocat? e dreptul meu.Multumesc anticipat.Lasati mesaj cu adresa de mail. plz fundita

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Codul muncii prevede, la art.108 si urmatoarele, timpul de munca si modul cum se procedeaza in cazul orelor suplimentare. Daca nu se pot acorda zile libere atunci orele suplimentare trebuiesc platite. Unele articole privind timpul de munca si timpul de odihna(111, 118, 119) au fost modificate prin L.40/2011, asa ca sa le citesti din aceasta lege. Daca nu te intelegi amiabil cu conducerea atunci te poti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca si daca nici asa nu rezolvi problema te poti adresa instantei de judecata, pentru plata orelor suplimentare. Succes si numai bine!

3 răspunsuri:
| hoinaru a răspuns:

Buna Maria. Din ce ne spui inteleg ca lucrezi la patron iar firma are un numar de angajati redus, nu-i asa? Este adevarat ti se incalca multe drepturi dar sincer nu stiu daca ai sa rezolvi ceva. In primul rand chiar daca faci ore suplimentare probabil nu sunt inregistrate, deci nu ai dovada in cazul unei plangeri. Zilele libere patronul este obligat sa ti le dea dar inca o data tine de "cheful" lui. In mod normal cand iti sunt incalcate drepturile ca si angajat trebuie sa te adresezi ITM-ului (Inspectoratul Teritorial de Munca) in prima faza pentru informatii si apoi pentru o plangere. Dar daca faci asta iar seful tau este un tartor happy cred ca vei avea probleme la locul de munca sad. Eu te sfatuiesc sa te duci la ITM sa culegi cat mai multe informatii si apoi sa iei o decizie. Cu avocatul ai rezolva ceva daca instantele de judecata din Romania si-ar face treaba rapid si corect. Din pacate va trebui sa mai induri pana vine un coleg nou ori alt loc de munca (ceea ce probabil nu e indicat). Din cate am vazut ITM si-a cam intrat in atributii si pedepsesc aspru astfel de nereguli. Informeaza-te la ITM si raspunsul va veni de la sine.

| adizzx a răspuns:

Salut maria.din ce ne zici tu aici sunt incalcate atit drepturile ca angajat dar si drepturile contractuale plus noul cod al munci.nu,numai ca patronul tau tr sa iti dea un salariu ff mare dar risca sa faca puscarie.il poti da in judecata.

| Maria_8823 explică:

Ps: sunt bugetara

Întrebări recente