anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cine poate sa raspunda la niste intrebari legate de facultatea de medicina:



1. Este foarte dificila in comparatie cu alte facultati?

2. Cat timp liber ai in general ca student?

3. Dupa desfasurarea concursului de rezidentiat exista posibilitatea sa nu existe locuri intr-un domeniu in care vrei sa optezi?

Si daca este sau a fost cineva la medicina si poate spune mai multe despre cum este in general...Multumesc.

Răspuns Câştigător
| AndreiWeisz a răspuns:

Bine, sunt student la medicina, anul. O sa incerc sa te lamuresc.
1. Da, e chiar grea facultatea. Depinde acum si unde o faci, dar daca o faci serios (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Tg Mures) o sa fie chiar greu. Comparativ cu studentii de la alte facultati, ai mai putin timp liber in timpul semestrului pentru ca ai de invatat mai mereu. Se dau seminarii (teste) in timpul anului, la laboratoare te asculta de multe ori etc. Poti sa nu inveti nimic din astea, dar iti scade nota finala, plus ca in sesiune iti vei ruga moartea daca faci atunci prima oara toata materia care e foarte multa. Acum nu zic ca nu ai deloc timp liber, ai, dar mai putin comparativ cu altii.
2. Cum ziceam deja, nu prea mult. Depinde si de orarul pe care il ai, in primii ani sunt multe materii. Eu fac la Timisoara, aici prezenta la laboratoare e obligatorie si la cursuri trebuie sa fii prezent 75%, adica ai voie sa faci vreo 2-3 absente. Acum la materiile mai aiurea, nu prea tine cont de prezenta, dar la marea parte cam trebuie sa mergi si pe la cursuri. In weekenduri e mai lejer un pic daca nu ai seminar sau teste anuntate. Eu sunt anul 2, am avut mai putin timp liber fata de anul 1 si din cate am inteles, o sa am si mai putin in anul 3 laughing
3. Mai intai sa ajungi la rezidentiat laughing Bun, la rezidentiat exista 2 modalitati (sper sa nu incurc): pe post si pe loc. Pe loc inseamna ca tu faci rezidentiatul intr-un centru universitar, iar dupa mergi ca orice alt angajat pe la spitale si iti depui dosarul, sperand sa te accepte. Cel pe post inseamna ca tu iti alegi dintr-o lista de poturi disponibile pe tara (marea parte in orase mici, de fapt cam toate), faci rezidentiatul intr-un centru universitar, iar dupa esti obligat mi se pare ca 2 ani sa mergi sa ocupi postul respectiv. Eu iti recomand prima chestie, cel putin pe moment mi se pare mai ok. Cum e cu nota? Pai simplu, se face un clasament cu notele. Cei care au nota mare, sunt primii care isi aleg specializarea. Prin urmare, specializare foarte cautate (cardio, oftalmo etc) se iau primele, daca vrei acolo, iti trebuie nota mare. E cam ca la liceu la inscriere, cu cat ai nota mai mare, cu atat ai sanse mai mari sa prinzi specializarea pe care o vrei. Daca ai nota mai mica, iti alegi ceva din ce ramane practic, probabil ceva gen medicina de familie, medicina muncii poate, ceva de laborator, poate dermato. Astea nu sunt cele mai cautate neaparat. Daca mai ai intrebari, poti sa mi le pui.

| Lion56 a răspuns (pentru AndreiWeisz):

Dar la rezidentiat e posibil de exemplu sa nu fie deloc posturi sau locuri la o anumita specializare, chiar daca ai o nota mare? Si in cazul acesta, poti sa il dai in anii urmatori, in caz ca vrei doar la un anumit domeniu?
Cam cate ore ai intr-o zi sau saptamana? happy Multumesc.

| AndreiWeisz a răspuns (pentru Lion56):

Daca il dai pe post, dupa cum ti-am explicat, da, e posibil cred sa nu fie destule posturi pe acea specializare. Daca il dai pe loc, adica dupa iti cauti tu un post la un spital, nu, nu cred ca ai problema asta. Exista un numar destul de mare pentru fiecare specializare, daca ai nota mare, aproape sigur prinzi loc.
Depinde de zi, aveam si zile de la 8 la 5 incontinuu si partea enervanta e ca aveam in locuri diferite (in Tm cel putin facultatea detine mai multe cladiri, in locatii diferite ale orasului). Vinerea o aveam mai libera, un singur curs de 2 ore, dar in rest aveam cel putin vreo 4 ore pe zi. In cele mai rele cazuri, ajungeam si la 9 laughing

| Lion56 a răspuns (pentru AndreiWeisz):

Bine, multumesc.

3 răspunsuri: