| Sebastian05 a întrebat:

Buna ziua, dar vreau sa ma lamureasca cineva in domeniu, in 2023 martie am fost oprit de catre un echipaj de politie cand ma aflam la volanul unei masini(aveam 17 ani si nu aveam permis de conducere pe nici o categorie de vehicule), iar cat de curand voi avea proces in 2025 mai. Vreau sa merg la pompieri, dar cu cazierul patat nu se poate, intrebarea mea este cazierul imi poate fi patat fara o decidere judecatoreasca pana in momentul de fata? Iar daca da in cat timp dispare? Fiind minor la momentul savarsirii infractiunii se schimba perioada? Ma puteti lamurii? Multumesc anticipat!

2 răspunsuri:
| Adi1987 a răspuns:

Pana la deciderea judecatoreasca nu cred

| vh7633 a răspuns:

Bună ziua! Îți mulțumesc că ai împărtășit situația și hai să o clarificăm cât mai bine, pe pași.

1. Poți avea cazier fără o decizie judecătorească?
Nu. Cazierul judiciar nu este afectat decât în urma unei hotărâri judecătorești definitive. Așadar, până în momentul în care instanța dă o decizie definitivă (după procesul din mai 2025), nu ai cazierul pătat.

2. Ce se întâmplă după proces?
Presupunând că instanța te găsește vinovat, pot exista mai multe variante:

Avertisment – nu se înscrie în cazier.

Amendă penală – se înscrie în cazier.

Măsuri educative (pentru minori) – se înscriu în cazier, dar se pot șterge mai repede decât la adulți.

Condamnare cu suspendare sau executare – se înscrie.

3. Cât timp rămâne fapta în cazier (pentru minori)?
Perioada este mai scurtă pentru minori. Conform legii (Legea 290/2004 privind cazierul judiciar și Codul Penal):

În general, pentru minori, ștergerea din cazier se face la 3 ani după împlinirea pedepsei (sau încetarea măsurii educative), nu la 5 sau 10 ani ca la adulți.

În unele cazuri, poți cere ștergerea mai devreme dacă ai avut o conduită bună.

4. Poți intra la pompieri cu o faptă în cazier?
În mod normal, nu. Pentru a lucra în MAI (pompieri, poliție etc.), trebuie să ai cazierul curat. Dar:

Dacă vei primi o măsură educativă ușoară și aceasta se șterge până la înscriere, s-ar putea să poți aplica.

Faptul că erai minor și ai comis o infracțiune fără violență e un avantaj în sensul că justiția e mai indulgentă și oferă șanse de reabilitare.

5. Ce poți face acum?
Vorbește cu un avocat. Chiar dacă e din oficiu, explică-i clar că vrei să mergi la pompieri și că îți pasă de cazier.

Roagă avocatul să ceară o soluție care nu afectează cazierul (ex: avertisment sau renunțare la urmărirea penală – se poate invoca vârsta, conduita, lipsa altor fapte).

Dacă vei primi o pedeapsă, întreabă avocatul când și cum poți cere ștergerea din cazier.

Dacă vrei, pot să te ajut să redactăm o cerere de clemență sau un punct de vedere pentru avocat, ca să îl folosească în fața instanței. E important să arăți că ți-ai învățat lecția și că vrei un viitor curat.

Vrei să te ajut cu asta?