| LauDi a întrebat:

Bună ziua, doresc să mă fac pe viitor profesor universitar de matematică și am trei întrebări.
1) contează notele de la facultate și peste ce note ar trebui să obțin? De exemplu dacă am peste 8 la toate materile este de ajuns? De asemenea există materii la care NU contează ce note iau? Adică am văzut că în anul 2 se face sport 2 semestre și eu sunt praf la sport, dacă profa de sport îmi dădea note după cum era scris în fișa ei, eu NU luam mai mare de 5-6; presupun că o astfel de materie este irelevantă dacă vreau să mă fac prof de mate, dar NU știu dacă asta gândesc și cei de la conducere.
2) Am auzit că trebuie să scrii articole (cam vreo 10 articole și 4 să fie indexate în baze de date internaționale), niciodată NU am fost bun să vin cu soluții noi sau să creez formule și teoreme, deci aș putea să scriu despre: istoria matematicii, despre niște mari matematicieni care au creat teoreme ce NU le-au putut demonstra și apoi să scriu în articol soluțiile care le-au propus alți matematicieni și să îmi dau cu părerea despre fiecare sau ceva de genul ăsta?
3) Am auzit că trebuie să participi la conferințe. Deci trebuie doar să-mi fac un discurs despre matematică sau învățământ și să-l citesc?
Mulțumesc in avans! Vă rog să-mi scuzați erorile gramaticale dacă sunt.
PS:Știu că mai întâi trebuie să fiu asistent universitar și să avansez în grad și că ajung abia pe la vreo 40-45 de ani profesor, dar consider că merită

Răspuns Câştigător
| eckblume a răspuns:

Https://www.edu.ro/titluri-stiintifice vezi metodologia
E doar o parere, nu stiu exact. Daca ai modulul psihopedagogic si faci doctoratul ai sansa de a fi profesor universitar.
Contează notele de la facultate și peste ce note ar trebui să obțin? - Conteaza sa ai nota buna la concursul pe care il dai pentru post. De asemenea, vei preda o lectie si va fi o comisie care iti va evalua modalitatea de predare.
In principiu, notele de 8 sunt ok, dar ar fi mai bine sa stii de 9 si 10 fiindca exista elevi/studentii care simt ca profesorul nu stapaneste materia.
2) Eu stiu ca e important sa scrii articole din moment ce esti profesor universitar. Adica sunt anumite asteptari de la un astfel de profesor. Nu stiu daca exista un nr fix sau daca e obligatoriu. Daca iti place domeniul si vei invata bine, o sa intelegi cum se fac articolele. Poate nu o sa iti fie greu sa le scrii.
3) Un profesor ar trebui sa fie permanent informat in domeniul sau. Daca participi la o conferinta nu trebuie neaparat sa vorbesti. Te vei descurca dupa atatea proiecte prezentate in salile de curs/seminar. Pana la intrebarea asta poti intreba profesorii de la modulul psihopedagogic si te vor lamuri.
Good luck!

11 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Eh acu normal că nu ți se pare prea ușor să elaborezi o astfel de lucrare că n-ai experiența și informațille respective. O să îți dai mai bine seama ce presupune o astfel de lucrare și cum o faci când o să-ți organizezi licența și disertația.
la o astfel de conferință dacă o prezinți tu. o să fie pe baza unei lucrări de a ta, deci mă gândesc că ar trebui să fii în stare s-o prezinți fără să citești de pe foaie...

| Violleta2022 a răspuns:

Baiete, concetreaza-te pe facut liceul intai, ca esti abia la inceput de drum, apoi o facultate cu note numai de 9 si 10, ca sa ai o sansa sa termini sef de promotie la faculatte, sa poti ajunge asistent univeristar, ca altfel nu ti se ofera acea pozitie.
Mai trebuie tu sa faci si un doctorat dupa terminarea facultatii si dupa aceea, peste multi ani, ajungi si profesor universitar.

| sierra1 a răspuns:

"Sunt clasa a 9-a", "doresc să mă fac pe viitor profesor universitar"

1-3 și PS: succes dar mai intâi concentrează-te să treci intr-a 10 și mai vorbim

| WhiteLife a răspuns:

Modulul e pentru predare in invatamantul 1-8, cred ca iti trebuie si master, apoi doctorat. Lucrarile pe care le scrii trebuie sa fie de asa natura incat sa ajunga publicate. Nu poti scrie ce ti se pare mai usor si sa astepti sa se publice intr-o revista de renume. Trebuie facute cercetari (sunt si taxe enorme la revistele de renume). Mai mult, dupa ce trimiti articolul si platesti taxa nu ai garantia ca ei il si publica. Trebuie sa astepti ceva timp. O doctoranda ne-a spus in timpul anului ca lucrarea trimisa nu i s-a publicat si va mai face inca un an la doctorat in speranta ca poate primeste raspuns. E destul de greu, dar daca chiar vrei sigur vei reusi. Profesor vei fi dupa cativa ani buni de experienta, cam spre sfarsitul carierei. Detalii concrete vei primi cand incepi scoala de la profi, n-are rost sa-ti bati capul de acum big grin

| Ineys a răspuns (pentru WhiteLife):

Doctorat pentru ce? Poti sa predai si la facultate fara doctorat. La liceu/generala nici de master n-ai nevoie.

| WhiteLife a răspuns (pentru Ineys):

Noua ni s-a spus ca nu se poate preda cu modulul pedagogic la liceu. Din aceasta cauza trebuie master. La facultate nu am intalnit persoane care nu au doctoratul (sau in timpul lui) si profesorii au explicat ca nu se poate fara el. Poate difera la alte facultati big grin

| Ineys a răspuns (pentru WhiteLife):

Ciudat. Nu stiu cum e la astea de matematica, dar sunt sigur ca exista profesori universitari fara doctorat si profesori de liceu fara master.

| Ineys a răspuns (pentru Ineys):

Ni s-a spus ca daca facem modulul pedagogic putem sa predam, de asemenea am facut si ore de practica la liceu. Eu personal nu m-am bagat in treaba asta, dar cunosc colegi care au facut-o. Nu am fost interesat sa predau.

| eckblume a răspuns (pentru Ineys):

E posibil sa fie si fara. S-au mai schimbat unele legi. Si la facultatea mea ni s-a zis ca nu putem preda la liceu daca nu facem modulul si la master. La fel, am auzit des ca trebuie sa ai doctoratul daca vrei sa fii profesor universitar.
Am gasit asta: https://lege5.ro/......ege-1-2011 Cunosc asistenti universitari care nu au doctorat, fiind inca studenti la facultatile respective. Totusi, depinde de facultate.

| Ineys a răspuns (pentru eckblume):

Din cate stiu eu la facultate se impart in 2 profesorii:
1.Cei care pot sa predea si curs ( pentru asta trebuie doctorat )
2.Cei de pe la laboratoare, seminarii, etc etc. Ei nu au doctorat si nu au voie sa tina un curs.

Acum depinde daca ii incluzi si pe cei care nu predau cursuri la facultate in categoria de profesori universitari.

De obicei este titlul de Dr. (doctor) care a terminat si Drd. (doctorand) care inca nu a terminat. Respectiv Profesor Dr. si Profesor Drd. sau cum ai zis tu Profesor asistent.

Probabil difera si de la facultate la facultate, din cate stiu eu facultatile au voie sa isi faca regulile dupa bunul plac intr-o anumita masura.

Cat despre predatul la liceu, intr-adevar, trebuie modulul 2 psihologic. La facultatile de 3 ani nu se face, de aceea trebuie master. Daca esti la facultate de 4 ani il faci si nu mai ai nevoie de master.


Poate spun prostii, nu m-am interesat niciodata pe subiect, sunt doar observatii din ce-am vazut la facultatea mea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cand o sa fim profesori universitari o sa-ti spunem cum am facut noi