| zharmas a întrebat:

Buna ziua, eu lucrez in 3 schimburi dar astazi ne au zis ca pot sa ne bage in 4 schimburi. Ne pot obliga sa facem 4 schimburi daca in contractul de munca sunt precizate 3? As dori un articol care prevede ca nu au cum sa ne oblige

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista un asemenea articol.
Conform Codului muncii programul de lucru este stabilit de angajator si il poate schimba, de regula prin negocieri cu sindicatul sau salariatii (unde nu exista sindicat).
Pentru modificarea CIM este nevoie de un act aditional.
Daca nu esti de acord cu programul legal stabilit atunci iti poti da demisia.

Bula
| Bula a răspuns:

O zi (24 ore) se poate imparti doar in 3 parti (scimburi) de 8 ore.
Obligatia legala este ca, programul de lucru mediu sa se incadreze la aceste perioade (40 ore saptamanal).
La unele locuri de munca, programul de lucru poate fi de durata mai lunga, dar media de timp de lucru trebuie sa se incadreze in durata legala (de 40 oresaptamanal), cu exceptia orelor suplimentare (limitate si platite majorat, daca eeeeeste nevoie).
Prevederile referitoare la durata muncii se regasesc in "Codul Muncii".

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă ai un contract de muncă, nu te poate obliga. Iar noul contract de muncă, poți să îl semnezi sau să pleci.

| StoicAnalysis a răspuns:

Codul muncii actualizat 2023, Titlul III, Art. 112:
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
*) OUG 132/2020 - Art. 1
(1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.
(2) Acolo unde există organizaţii sindicale îndreptăţite să negocieze contractul colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite în Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau reprezentanţi ai salariaţilor, măsura de reducere a timpului de muncă prevăzută la alin. (1) se ia de angajator cu acordul organizaţiei sindicale îndreptăţite să negocieze contractul colectiv ori, în cazul în care aceasta nu există, cu reprezentanţii salariaţilor.
(3) Reducerea timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.
(4) Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligaţia de a justifica o astfel de modificare, în limitele prevăzute la alin. (2).

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

La alineatul 4 scrie ca Angajatorul poate modifica programul de munca ori de cate ori este necesar, atata timp cat timpul de odihna si pauzele raman aceleasi. Cu obligatia de negociere dintre un reprezentant al angajatilor sau al sindicatului de angajati.

| anonim3248 a răspuns:

Dacă se bagă al 4 schimb mai trebuie angajați încă 30% din numărul de angajați câți sunt acum.

Răspuns utilizator avertizat
| Drake21 a răspuns:

Bai Marean se respecta contractul semnat dar uneori se lucreaza si 24/24 depinde