Depinde ce inseamna ca esti praf. Daca nu intelegi domeniu poti sa inveti si 10 ani ca probabil tot praf ai sa ramai.
Cat despre afirmatia
"Daca ar fi sa intru la o facultate de IT, nu o sa mai fie problema-pur si simplu invat ce se preda la facultate."
Nimic mai fals, nu te invata nimeni la facultate ce crezi tu ca te invata. Programarea se invata pe cont propriu, facultatea iti da doar niste directii si cam atat.
Cat despre programare, la un studiu intens, adica macar 1-2 ore pe zi, in cateva luni s ar putea sa ai bazele programarii.
Cat despre faptul ca merita sau nu sa platesti meditatii, asta numai de tine tine, ca numai tu stii cat de capabil esti sa asimilezi sau nu informatiile alea.
Dacă ești receptiv și lucrezi la greu, în câteva luni (să zicem șase) ai putea stăpâni bazele programării. Totul nu o să-l știi niciodată dar având bazele, te poți adapta ușor la orice limbaj
Maxim 10 per promotie
Lpune-i lu' Ara ce zicea:
Cu "bazele " nu intri la informatica. punct.
Pai, hai sa iti spun cum stau lucrurile. De obicei in domeniul it se cere facultate ca na, dar m-am uitat la multe cerinte la diverse joburi si scria ca trebuia sa ai o certficare de absolvire intr-un domeniu it sau related field(ceva sa aiba in comun cu it)
De dus te poti duce la o facultate mai slabuta dar care sa iti dea o certificare de it(nu stiu ceva gen stiinta calculatoarelor) dar va trebui sa stai sa inveti pe cont propiu, si acum daca neaparat vrei sa devii it-ist nu e obligatoriu sa te duci in cel mai greu domeniu(inteligenta artificiala, machine learning) poti sa faci ceva mai usor ex: front-end web development.
Sunt si cursuri online, unde chiar inveti meserie, dar nici scoala nu trebuie data la o parte deoarece de unii algoritmi te vei mai lovi. Sunt pe net diverse platforme de programare, si poti prinde si cursuri gratis.
Uite ( nu vreau sa ma laud) eu am avut norocul de a obtine un curs de la Udacity(de web dev ) si acum trag tare sa-l termin. Platforma e ff faina si chiar te invata meserie, si cu certificarea te poti angaja.
Important totusi este munca ta si proiectele tale personale. Acuma te poti angaja in it si fara facultate dar eu cred ca e mai ok cu.
Bafta
Sunt la mate-info
La mate-info și ești praf? Nu cred!
Asa e acum. multi chemati, putini alesi.
dintr-o clasa de 30, pana in clasa 12, dau maxim 10 bacul la info, dau maxim 7 la facultatea de informatica si iau maxim 5.
( asta daca clasa e buna spre foarte buna)
din cei 5, unul este olimpic national, fara pregatire decat cea proprie si personala, inca 2.3 pasionati, restul is impinsi la greu din spate de o armata de profi si parinti.
concluzia ditr-o clasa de 30 de "informaticieni " maxim 3 vor mainca paine pe it de placere si inca 2 cu noduri.
Pai eu zic ca nu ma pricep la calculatoare...sa umblu pe ele, nu la informatica care se preda la scoala(programarea)-gen nu sunt in stare sa piratez mai mult de 3 jocuri fara sa nu virusez un pic calculatorul.Adevarat, nici la programare nu sunt as dar aia nu cred e obligatorie ca sa ma fac it-ist.pot sa merg pe alte ramuri gen grafica, retealistica, servere, etc.
în ce clasă ești?
Diferenta e ca eu chiar stiu si am cunoscut oameni cu adevarat profesionisti. Si nu facultatea i-a scos asa. Unii n-au mai avut nici timp s-o termine.
In schimb tu esti doar un mediocru arogant care presupune cam multe desi n-a intrat nici la facultate.
Specialist nu te face facultatea, mediocrule, ci munca asidua.
Ca la orice facultate te intalnesti si cu o groaza de lepre in serie cu tine si dupa ce au terminat cu chiu cu vai s-au dus pe posturi de support /call center in telecomunicatii, dar asa mai elevat (vezi dom'le la companii multinationale de renume ca doar HRistele se uita la facultati decente, nu la experienta - care oricum nu o cauta in unele cazuri) adica fix niste secretare ajung destui si cu facultate. Intr-o serie de 100 insi abia 25%-30% se angajeaza dinainte sa termine, inca vreo 20% se angajeaza bine pe profil, iar restul raman pe branci cu restante sau se duc sa-si vada de o viata mai buna in alta tara cu ajutor din partea unei familii/anturaj, iar facultatea a fost asa de viata de student.
Eu vb strict pe IT. ma refer la o actvitate specialzata, nu la una de amator.
nu ma refer la arogante. ce face fiecare pe urma e treaba lui.
revin la chestiune:
pregatirea pentru admiterea la o fac de info nu coteaza care buc, Iasi cluj, pleaca de la algoritmica + un limbaj.
asa cum admiterea la medicina pleaca de la biologia de clasa11 +chimia organica.
ca mai apoi unul se face anatomopatolog si altul vanzator de medicamete asta e alta chestiune.
p.s. nu contest rolul muncii, din contra cotest cine stie ce pozitie intr-o multinationala obtinuta prin gudureli succesive. intelegi
A 11-a
Algoritmii de bază și principalele instrucțiuni (C++) le-ai putea învăța în câteva luni dacă te ții de treabă.
Ca sa inveti informatica ai nevoie de cativa ani, asta daca te pasioneaza, O conditie ar fi sa stii engleza la un nivel de cel putin mediu.Merita sa faci o facultate in domeniu dar nu te astepta sa inveti acolo de la zero pentru ca nu se incepe de la zero, acolo deja sunt asteptari mari si profesorii incep de la un nivel, care pentru un incepator este greu de inteles. Trebuie sa stii de la inceput ca este mult de invatat, dar merita, nimic nu este usor, orice faci este greu chiar si cioban. La sfarsit o sa ai un job bun si o sa ai un viitor bun. Daca nu te simti in stare sau nu ai bani pentru scoala poti studia tu si sa faci un curs de programare si merge si asa.
Limbajele de programare sunt autodidacte (le poți învăța singur). Trebuie doar să înțelegi logic ce face o anumită linie de cod într-un program. Poți să faci și meditații, dar prețul este destul de mare (80 - 120 RON).
Recomand pentru început învățarea următoarelor limbaje de programare: HTML, CSS, JavaScript, PHP, C, C++, Java.
Pentru primele patru găsești manual la: www.w3schools.com.
HTML și CSS le poți învăța în șase săptămâni, JavaScript în patru săptămâni, PHP în patru săptămâni, C/C++ în 12 săptămâni, iar Java în 10 săptămâni.
Bineînțeles că acestea sunt aproximări și depind de cât de mult înveți într-o zi.
In primul rand html si css nu sunt limbaje de programare asa cum zici tu acolo.
Si in al doilea rand aproximarile alea ale tale sunt total nerealiste. Acum cum sa inveti html in 6 saptamani si un limbaj de programare ca php in 4 saptamani?
HTML și CSS sunt limbaje de marcare web. Aproximările acelea sunt reale. Eu în aceste perioade am învățat aceste limbaje de programare/marcare.
Total nerealiste.
In primul rand nu vad cum poti aproxima ca inveti HTML intr o perioada mai scurta decat niste limbaje de programare. Nu are cum, logic, realist.
In 4 saptamani nici nu intelegi complet principiile programarii orientate obiect dapai sa inveti un limbaj.
Faptul ca stii sa scrii 3 randuri in php, js, c++ nu inseamna ca ai invatat programare in 4 saptamani.
Nu am învățat tot limbajul în această perioadă, ci doar principalele proleme care apar. În C++ știu să rezolv probleme diverse, vectori și matrici.
Normal ca nu, nimeni nu stie tot limbajul nici dupa 10 ani de lucru zilnic in el.
Tu ai luat contact cu limbajul in 4 saptamani, nicidecum nu l ai invatat.
Amin
E ca si cum o persoana de 200kg vrea sa se faca maratonista. Tu ai spus-o: nu ma pricep deloc la calculatoare. Atunci ce vrei sa faci? In informatica nu e vorba doar despre invatat. Iti trebuie o gandire logica si simpla. Astea nu le inveti. Cu matematica cum stai? Sa nu crezi ca scapi de ea.
Numai la modul in care ai inceput intrebarea de manelar gretos: mi-ar placea sa ma fac softist, deja iti spun de pe acum ca-ti va lua foarte foarte mult.
Daca n-ai chemare pentru asa ceva fii fara griji ca avem nevoie si de meseriasi in alte domenii. Si mai ales ca nu dobandesti meseria asta doar pentru ca urmezi o facultate...
Nu cred ca o sa fiu un meserias daca nu intru la o facultate de IT-daca nu merge, pur si simplu ma duc pe alta facultate, nu ma apuc sa bat cuie si sa schimb becuri...si nici nu cred ca exista o perosoana care daca nu intra la facultatea dorita se apuca de o direct de o meserie.
Nu te supara, dar tu esti genul ala care se gandeste ca e cool sa fii IT-ist si ca invarti banii cu lopata.
Dar realitatea e ca daca nu te atrage si nu prea intelegi mare lucru vei renunta foarte repede.
Oricum, nu trebuie sa te axezi pe faptul ca faci programare, sunt si alte ramuri prin IT (mentenanta, administrare, suport tehnic in alte limbi straine, retelistica, s-a.)
Anonim240 întreabă: