Bacalaureatul e doar un "pașaport" pentru facultate, nimic mai mult, nimic mai puțin.Cum s-a mai zis trebuie sa faci cursuri sau mai bine o postliceală că sa poți obține o calificare sau o meserie mai bine plătită. Bacalaureatul nu atesta decât că ai terminat liceul, nu e diploma de calificare
O sa ma mai interesez poate bacalaureatul o fi bun la ceva, dar daca chiar nu ajuta la nimic nu il dau, o sa mai intreb pe cineva daca ajuta in vreun fel
Ba chiar asta atestă și chiar că ai terminat 12 clase și că ai dat examenele aferente absolvirii.
Foarte multe.
Daca nu ai experienta si pregatire: lucrator la supermarket/hipermarket/benzinarii/magazine de haine si incaltaminte/patiserii/shaormerii/magazine de electrocasnice, in menaj, la o spalatorie auto, chelner, ajutor de bucatar, operator call center etc.
Dar incearca sa faci un curs sau o postliceala macar, nu o sa ai mari batai de cap, nu cer prezenta cum se cerea la liceu si dureaza putin.
Meseriile pe care le-ai mentionat sunt si fara bac eu am specificat ce meserii necesita bac, de cand cere bac sa fi lucrator la supermarket? asta se face si fara bac la fel si cu restul joburilor mentionate de tine
In majoritatea cazurilor diploma de bac nu te diferentiaza de cineva care nu are bac. Operatorii de telefonie mobila, de ex, angajeaza in magazine doar persoane care au bac dar asta e una dintre putinele exceptii.
Singurele lucruri care te diferentiaza sunt studiile superioare si o pregatire intr-un anumit domeniu. Si ce ai in cap (un ex ar fi locurile de munca ce necesita sa stii o limba straina, care se platesc si destul de bine, singura lor cerinta fiind simpla cunoastere a acelei limbi).
Vezi ca la KFC iti trebuie Bacul
Locurile de munca ce necesita sa stii o limba straina? Imi poti da niste exemple te rog? Inafara de call center.
Si daca nu te superi, mai am o intrebare. Pentru acele joburi, e destul doar cunoasterea unei limbi la nivel fluent? sau trebuie neaparat sa faci facultatea de litere, adica sa ai si o hartie care sa demonstreze ca stii limba aia.
Nu te intreaba nimeni de facultate de limbi straine sau de litere, angajatorul e interesat doar ca tu sa stii limba aia respectiva.
Nu prea imi vin multe in minte acum dar sunt destul de multe: de ex poti da examenul de traducator autorizat la Ministerul Culturii si apoi sa lucrezi pe cont propriu (chiar de acasa) sau sa te angajezi prin notariate, firme de traduceri etc. Poti fi traducator pentru diferite firme chiar daca nu ai dat examenul asta. La ambasade mai angajeaza. Sunt niste site-uri unde te angajeaza si trebuie sa lucrezi de acasa si sa scrii ce auzi in niste inregistrari audio (dai un examen online si te angajeaza daca il treci), aveam o cunostinta care lucra undeva in Bucuresti si tot ce trebuia sa faca era sa scrie in romana niste articole din reviste italiene, mai poti fi ghid turistic. Si nu mai imi vin in minte acum.
Dar cum am zis, salariul e in functie de limba pe care o stii, daca stii doar engleza sa nu te astepti la cine stie ce salariu, daca stii o limba mai rara, de ex una nordica (olandeza), una asiatica (japoneza), slava esti boss.
Dar vezi ca pentru astea de mai sus se cere bac.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns. Ma voi gandi la posibilitatile astea. Bac-ul nu e o problema, eu il am. Doar voiam sa stiu daca trebuie neaparat sa fac facultate de litere sau e destul doar sa invat limba, (eu sincer am crezut ca trebuie sa am fac de litere pentru ca sa fiu traducator, dar ma bucur ca nu e obligatoriu).
In domeniul limbilor straine e irelevanta facultatea pentru ca sa zicem ca se duce unul care a are diploma de limbi straine (luata pe bani sau el de fapt nu prea a dat pe la facultate sau nu prea a invatat in facultate) si se lauda ca stie portugheza si suedeza. Apoi angajatorul il baga intr-o sala de sedinte si il pune sa traduca ce spun aia sau ii da niste acte de tradus. Ce se face el in situatia asta? Se sterge la fund cu diploma.
Ti-a dat exemplul transcriptiei; scris dupa vorbire, vezi ca transcriptia este prost platita. Daca stii limba, poti primi sarcini care cer limba respectiva, asta nu e greu, dar platite slab si nesigure. Fa Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, nu iti strica cariera dinainte de a o incepe; sau Litere, daca preferi.
Programator te poți face, asta îmi vine in minte. Condiția este să ști să programezi. Da, din cate știu eu, poți să te faci programator și fără facultate.
Poti, dar fara o chemare spre domeniul asta e cam degeaba.
Sunt destui tineri care vor sa urmeze o facultate in domeniu si realizeaza ca nu e ce vor/ce le place. Cunosc cazuri de absolventi de facultati de Mate-Info/Calculatoare care s-au reprofilat...sau pur si simplu lucreaza ca altceva prin industria IT, nu programatori.
Cu sau fara facultate e tot cam aia pentru cine nu e chiar atras de astfel de meserii.
Desi e o sugestie buna, nu merge pentru oricine din simplul motiv ca iti trebuie o atractie spre domeniu, nu spre beneficiile indirecte precum salariile. Destui confunda cele doua concepte: programator pentru bani, programator pentru ca-ti place. E normal sa vrei si bani...dar nu trebuie sa fie scopul principal.
Mie mi-ar place sa știu să programezi sincer să fiu. Aveam această dorință mai de demult. Daca fac ceea ce îmi place, adică să programeze, fac niste aplicații și poate ies niște bani, așa ar fi perfect. Poate că sună ce am spus eu visător, dar nimic nu este imposibil. Cine știe ce îți rezervă viitorul...
Si mie mi-ar placea sa fiu un rege al muzicii rap.
Toti avem fantezii pana vedem ce implica munca respectiva si daca avem rabdarea sau determinarea pentru asa ceva.
Na, dar ce să zic decât : fie ca visul tau sa se împlinească!
Nu chiar, dadeam doar un exemplu.
Eu chiar lucrez ca software developer. Si asta insistam sa zic, atractii sau tentatii sunt destule, m-ar pasiona destule domenii, dar trebuie sa vezi si ce implica munca respectiva, ce dezavantaje are, etc.
Păi dezavantaje cu sănătatea și ore multe de lucru bănuiesc, în rest nu mai știu ce să zic.
Astea ca defecte le gasesti la orice job de birou, nu doar la programatori.
Iti trebuie si alte aptitudini/abilitati, printre care o gandire analitica si logica in rezolvarea de task-uri/probleme, rezistenta la stres si o rabdare de otel, usurinta in adaptare la noutati, abilitati de depanare, atentie extrema la detalii/testare si multe alte soft/social skills.
Manager la MȚMA srl!
(MȚMA=Mă Ține Mama Acasă). În Românica chiar și cu facultate ai șanse mari să lucrezi la firma asta!
Dacă aveai 4 clase terminate găseai foarte ușor loc de muncă în Poliție dar din păcate ești hyper specializat!
Poti urma cursuri la o postliceala si cu diploma esti avantajat. Mai ai posibilitatea de a fi admis la facultate.
Gropar in cimitir sau la cules de portofele in Spania ca in RO e multa saracie si prostie.
Diploma de bac îți permite să intri in învățământul superior, asta e menirea ei, nu este certificat de calificare profesională.
Eu zic ca cei din comentarii exagereaza, poti gasi un loc de munca si poti castiga macar 3000-3500 lei banii in mana, dar iti recomand sa faci facultatea.
Ma refeream cu bacul si atat eu nu am intrebat de facultate nu inteleg de ce oamenii inteleg gresit intrebarea mea tu zici ca castig macar 3000-3500 de lei dar cu facultatea eu am intrebat cu bac
In ce meserie castigi 3000-3500 salar net?
Probabil casier la KFC sau Mc Dondald’s. mai mult, nu!
Sincer eu ți-aș recomanda să faci un curs
De ex daca esti fata poti face un curs de coafor/makeup/unghii/cosmeticiana sau daca esti baiat poti face un curs de frizer/trainer personal/bucătar sau chiar hairstilist. În aceste domenii câștigi mult mai bine decât să fi ospătar la un restaurant. Sau chiar omu de servici care spala mesele de la Mc.
Ai zis 3000-3500 lei in mana dar iti recomand sa faci facultatea eu am pus intrebarea asa ce locuri de munca obtin cu bac, tu acum vrei sa zici ca fara bac castig banii aia? cred ca ai scris gresit