Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
Dispozitiile prezentei legi se aplica personalului militar si civil din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitiei.
ART. 2
Prin personal militar, in sensul prezentei legi, se intelege: ofiteri, maistri militari, subofiteri - cadre militare in activitate, militari angajati pe baza de contract, elevi si studenti militari ai institutiilor de invatamant militare si civile, militari cu termen redus, militari in termen si fiii regimentului.
CAP. 2
Salarizarea personalului militar si unele drepturi ale personalului civil
Sectiunea 1
Solda lunara a personalului militar
ART. 3
Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract au dreptul la o solda lunara, compusa din: solda de functie, solda de grad, solda de merit, indemnizatia de comanda, gradatii si indemnizatia de dispozitiv.
ART. 4
(1) Soldele de functie ale cadrelor militare in activitate si ale militarilor angajati pe baza de contract sunt diferentiate prin coeficienti de ierarhizare, in raport cu atributiile ce revin fiecarei functii, complexitatea si gradul de raspundere cerut de indeplinirea acesteia, solicitarile la efort, arma si esalonul la care isi desfasoara activitatea.
(2) Principalele functii, nivelul studiilor si coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie pe grade militare pentru cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract sunt prevazute in anexa nr. 1 lit. A si B.
(3) Guvernul este abilitat sa stabileasca coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie pentru celelalte functii din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(4) Solda de functie se acorda de la data prevazuta in ordinul de numire. Pentru persoanele chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract solda de functie se acorda de la data prezentarii la serviciu.
ART. 5
(1) Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract, pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea desfasurata, pot primi o solda de merit lunara, de pana la 20% din solda de functie.
(2) Solda de merit se stabileste o data pe an, de regula dupa aprobarea bugetului, in baza criteriilor elaborate de catre ministere sau, dupa caz, de institutiile centrale si se acorda pentru cel mult 30% din numarul total de posturi prevazute in statele de organizare.
(3) Solda de merit se retrage in cursul anului, daca nu mai sunt indeplinite elementele de apreciere avute in vedere la acordarea acesteia.
ART. 6
(1) Ofiterii imputerniciti sa asigure indeplinirea atributiilor functiilor de comandanti sau sefi si loctiitori ai acestora, sefi de serviciu sau de sectie si sefi de birou, precum si functiile asimilate acestora beneficiaza pe perioada respectiva de solda functiilor in care sunt imputerniciti si, dupa caz, de indemnizatia de comanda a functiilor respective.
(2) Ofiterii imputerniciti isi mentin soldele de functie si indemnizatiile de comanda avute anterior, daca acestea sunt mai mari decat cele acordate in baza prevederilor alin. (1).
ART. 7
Militarii angajati pe baza de contract, incadrati in functii de maistri militari sau subofiteri, primesc solda functiilor in care sunt incadrati.
ART. 8
Ofiterii in activitate, numiti in functii inferioare gradelor pe care le au ca urmare a situatiilor prevazute la art. 81 lit. a) si b) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, primesc soldele de functie minime pentru gradele pe care le au.
ART. 9
(1) Pentru gradele pe care le au cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract beneficiaza de solda de grad. Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de grad sunt prevazuti in anexa nr. 1 lit. C.
(2) Solda de grad se stabileste de la data acordarii gradului, respectiv a inaintarii in grad. Pentru persoanele chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate si pentru militarii angajati pe baza de contract solda de grad se plateste de la data prezentarii la serviciu.
ART. 10
(1) Ofiterii care indeplinesc functii pentru care sunt prevazute grade superioare gradului pe care il au beneficiaza de 50% din diferenta dintre solda de grad corespunzatoare gradului prevazut in statul de organizare si solda gradului pe care il au.
Sumele care se acorda in aceste conditii se includ in solda de grad.
(2) Ofiterii carora le expira stagiul in grad si indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 80/1995, dar nu pot fi inaintati in grad din lipsa de functii, au dreptul la 75% din diferenta dintre solda gradului imediat superior si solda gradului pe care il au, iar dupa expirarea inca o data a stagiului prevazut de Legea nr. 80/1995, ofiterii in cauza au dreptul la solda gradului imediat superior. Sumele ce se acorda in aceste conditii se includ in solda de grad. Aceste drepturi se acorda incepand cu data stabilita pentru inaintarile in grad, pana la data obtinerii gradului imediat superior, fara a se mai cere indeplinirea in continuare a conditiilor care au determinat acordarea lor.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica ofiterilor care beneficiaza de acest drept la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
ART. 11
(1) Ofiterii, maistrii militari, subofiterii si militarii angajati pe baza de contract, in raport cu timpul servit in calitate de cadru militar in activitate, respectiv cu timpul servit ca militar angajat pe baza de contract, si in functie de rezultatele obtinute, au dreptul la 1-7 gradatii, care se acorda din trei in trei ani.
(2) Persoanele chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract, precum si rezervistii concentrati beneficiaza de gradatii in raport cu vechimea in munca legal stabilita, dupa cum urmeaza:
- 3-5 ani gradatia I;
- 5-10 ani gradatia a II-a;
- 10-15 ani gradatia a III-a;
- 15-20 de ani gradatia a IV-a;
- 20-25 de ani gradatia a V-a;
- peste 25 de ani gradatia a VI-a.
(3) Cadrele militare trecute in rezerva care sunt rechemate in activitate beneficiaza de numarul de gradatii avut inainte de trecerea in rezerva, daca acesta este mai mare decat cel cuvenit, prin aplicarea prevederilor alin. (2), luandu-se in calcul pentru acordarea gradatiei urmatoare si vechimea scursa de la acordarea ultimei gradatii pana la trecerea in rezerva. Prevederile de mai sus se aplica si persoanelor care au avut calitatea de militari angajati pe baza de contract si redobandesc aceasta calitate potrivit reglementarilor legale in vigoare si care revin in unitati militare din ministerele si institutiile centrale prevazute la art. 1.
(4) Prevederile alin. (2) se aplica si absolventilor institutiilor militare de invatamant pentru vechimea in munca avuta pana la data intrarii in aceste institutii.
(5) Fiecare gradatie reprezinta 6% din solda de functie, solda de grad, solda de merit si indemnizatia de comanda.
ART. 12
(1) Ofiterii care, potrivit prevederilor legale, indeplinesc
DoctorCata întreabă:
Ella_6945 întreabă: