Cel mai important lucru pentr a fi consilier (sfatuitor) este ca, persoana consiliata sa aiba incredere deplina in veridicitatea sfaturilor tale.
Fara incredere, poate nici nu vor baga inseama sfaturile tale.
Nu există chestia asta de care zici tu deci felicitări, ai ocazia sa deschizi bâlciul.
Cat despre criterii, evident ca nu există, esti liber sa consiliezi pe oricine vrei, la fel cum fac toate coafezele. Atâta vreme cât nu minți ca ești terapeut/psiholog si le zici oamenilor ca nu ai nici o formare in domeniu (altfel riști niște procese pe la tribunal) poți sa faci ce vrea pixul tău.
Ma refeream cum obtii formarea.
Te duci la facultatea de psihologie, iei toate examenele si in 3 ani ai diploma de licenta. Apoi te apuci de o formare intr-un tip de psihoterapie, aia dureaza 3-5 ani in functie de ce alegi si evident ca e pe bani, minim 1000 euro pe an. Dupa asta te duci la colegiul psihologilor pentru un atestat de libera practica si si in momenmtul ala esti psihoterapeut atestat. cu ala o sa poti sa iti dechizi cabinet sub supraveghere, parca dureaza vreo 2 ani supravegherea asta si trebuie sa platesti supraveghetorul.
Na, dupa toate astea esti pe spinarea ta.
"Dezvoltare personala" poți face simplu chiar si cu un blog sau canal de Youtube, dar ideal este sa ai ceva real in viata ta.
Ar mai fi facultatea de stiinte sociale sau de psihologie. Ai putea fi consilier sau psiholog, fie la scoala, fie într-o afacere, fie militar, si alte poziții.
Ar mai fi facultatea de management, iar in cariera poti organiza membrii unei firme, mentii organizarea si idealurile acestora, vorbesti in numele altora (dintre superiori si inferiori), si vorbesti într-un fel de a-i dezvolta profesional si personal.
Ar mai fi cursuri de calificare ca educator specializat, in special pentru copii.
Ar mai fi sa lucrezi in locuri publice, gen primar sau ceva de genu'.
Ar mai fi sa lucrezi in organizatii non-profit, ca voluntariat, si vorbesti pentru oameni in numele companiei.
Mai toate pozitiile devin "dezvoltare profesionala" sau consiliere cand ajungi undeva mai sus ca team leader, ceo, director, manager, primar, etc.