Notele contează, exista un prag, de ex dacă nu ai peste 9 nu poți ajunge conferențiar la unele facultăți.
Ordinea e asistent-lector(șef de lucrări)-conferențiar-profesor. Ca sa ajungi profesor e foarte greu, trebuie sa ai experiența, sa te implici in tot ce se poate, sa scrii foarte multe carti și articole iar asta se face in ani. Majoritatea ajung pe la 50 ani, știu unul care a ajuns la 35 dar nu a făcut nimic altceva decât sa se dedice carierei, sunt mulți care se pensionează asistenți pentru ca nu au putut avansa.
Avantajul când ajungi profesor e ca ai putine ore și salariu mare. Eu aveam un prof in anul 1 care e și ceva funcție importanta prin politica, are vreo 70 și ceva de ani. Venea o data pe săptămâna miercurea, preda la 2 serii de studenți câte 2 ore, el trebuia sa predea economie dar doar povestea ce a făcut el in trecut și lua pentru chestia asta peste 20.000 lei pe luna (cred ca mai preda un curs și la alta facultate dar maxim unul sau doua). Facultatea mea nu era pe profil economic, am avut doar un singur curs legat de asta toată facultatea deci cred ca de aia nu și-a dat silința, dar ti-am dat așa un exemplu.
Chestia e ca după master și doctorat te poți angaja ca asistent, dacă te remarca un prof ca ești foarte bun te baga direct in pâine și nu trebuie sa te stresezi cu examene sau mai știu eu ce. Concursurile alea sunt doar așa concursuri de dosare. Și in primii ani o sa faci mai mult munca de sclav pentru ca ești mereu la dispoziția șefului și trebuie sa ii preiei tu multe sarcini.
Dupa ce ai terminat o facultate cu note foarte mari, ai sansa sa devii asistent universitar, daca ti se propune asta.
Daca vrei sa ajungi profesor universitar, trebuie sa ai deja un masterat in domeniul respectiv si ani multi cu experinta in domeniul respectiv.
Dupa ce dai masterul poti sa incepi sa fii preparator, asistent. Odata ce te inscrii la doctorat poti creste in grad pana la sef de lucrari. Dupa ce dai si doctoratul poti merge mai departe conferentiar, profesor.
anonim_4396 întreabă:
andrei12344 întreabă: