1. Ingineri. În ciuda crizei economice, firmele din România acuză în continuare un deficit de buni specialişti în domeniul ingineriei. Specializările care vor cunoaşte cea mai mare creştere, potrivit analiştilor, sunt cele de inginer chimist sau biolog, dar şi cele din automatizări. „Partea de producţie, neglijată multă vreme după 1989, a luat şi va lua amploare prin prisma costurilor relativ reduse şi este nevoie de ingineri în mai multe domenii - mecanică, automatizări, chimie cu toate ramurile (petrochimie, farmaceutică şi alimentară) şi construcţii", explică Alexandru Talmazan, managing partner al firmei Wrightson România.
2. Specialişti în biotehnologie. Unul dintre domeniile care vor creşte semnificativ în următorii 5 ani este acela al ştiinţele biologice. Tot ce ţine de îngrijirea corpolui, estetică şi genetica se află într-o continuă dezvoltare, nu doar în România, ci la nivel global. Potrivit unor studii la nivel internaţional, numărul joburilor care se referă la crearea şi testarea produselor de menţinere a sănătăţii vor creşte cu 72% în următorii 8 ani.
3. Manageri de proiect. Domeniile în care pot fi aplicate cunoştinţele de project management sunt foarte variate, de la IT şi servicii financiare, până la retail şi consultanţă. Cel mai bine plătiţi sunt managerii de proiect din construcţii şi IT. "Criza a scos în evidenţă nevoia de a gestiona mai eficient proiectele de orice natură. După 3 ani de experienţă şi în funcţie de anvergura proiectelor un Manager de Proiect poate ajunge la 2.000 euro lunar", spune Sebastian Cazacu, managing director al firmei TenStep România.
4. Programatori. Specializarea de software developer va fi la mare căutare şi peste 5 ani, chiar dacă vor fi eliminate între timp facilităţile fiscale care au susţinut dezvoltarea industriei IT în România după 2000. Este o industrie cu valoare adaugată mare care va continua să se dezvolte, iar tinerii români sunt recunoscuţi ca fiind talentaţi în domeniul software. „Salariile nete ale programatorilor încep de la 400-500 de euro, în cazul începătorilor, şi pot ajunge până la 2.000-2.500 euro, pentru specialiştii cu 5-6 ani de experienţă", spune Alina Manole, senior HR Consultant în cadrul firmei Brainspotting.
5. Medici. Exodul în străinătate al medicilor şi asistentelor medicale, precum şi dezvoltarea puternică a domeniului medical privat, au creat un deficit acut de personal medical în momentul de faţă. Potrivit analiştilor, piaţa serviciilor medicale private se va dezvolta în continuare în următorii 4-5 ani, în condiţiile în care fondurile de investiţii au pariat chiar în acest an pe domeniul sănătăţii. Salariile medicilor în clinicile private pot ajunge până la 3.500 de euro lunar.
6. Specialisti în logistică şi modelări operaţionale. Joburile în cadrul departamentelor de logistică vor fi pe val în anii următori, spun specialiştii în resurse umane. Marii furnizori de bunuri de larg consum, dar şi companiile din domeniul auto dezvoltă centre sofisticate de logistică pentru susţinerea în condiţii optime a activităţilor de producţie şi desfacere.
7. Master Planner în mediu industrial.
8. Channel Manager în distribuţie.
9. Administrator de sistem.
10. Analişti financiari.
Sursa: http://www.realitatea.net/......17241.html
Joburile online, de acasa. Vorbim deja de o noua realitate pe piata muncii:
https://www.wearehr.ro/piata-muncii-dupa-restart/
Ingineri cu specializarea IT sau transporturi, medici, asistenti medicali sau sociali etc, muzicieni, arhitecti, maturator si intretinator de spatii verzi etc, in viitor toata lumea va sta la oras, se vor cauta specialisti in amenajari interioare, curatatorii, personal pentru restaurante, pizzeri cu experienta, cam tot ce se poate face la oras. In general cei mai castigati sunt meseriasii din constructii / amenajari interioare, arhitecti, muzicieni in Romania, in afara tarii asistentii castiga foarte mult, inclusiv asistentii sociali.
Constructii,mai ales specializarea cai ferate drumuri si poduri, si stiu ce zic :d
Bogdanmanolachi întreabă:
Alexsb20 întreabă: