Salut,
In primul rand ce te pasioneaza? Pompierii sau politia?
Cand trece o masina de politie sau pompieri, gandeste-te pe care iti doresti cu adevarat sa fii.
Dupa ce ai analizat situatia si ai hotarat incotro vrei sa te indrepti, incepe sa te pregatesti. Da, e nevoie de pregatire.
Admiterile difera complet!
La politie ai: psihologic, proba sportiva (https://www.youtube.com/watch?v=kuDBwQWroYw&t=449s), proba scrisa (romana, engleza/franceza, legislatie, educatie civica si logica), medical.
Accent proba sportiva: rezistenta
La pompieri ai: psihologic, proba sportiva (https://www.youtube.com/watch?v=HcgzNWscNC4&t=138s), proba scrisa (matematica).
Accent proba sportiva: forta
Eu, as alege scoala de politie. Iar daca nu iti place, bineinteles, pe viitor in baza unui raport se poate face transfer catre pompieri.
Analizeaza riscurile la care te expui ca pompier sau ca politist.
Numarul de ore este acelasi: medie de 8 ore. Bineinteles, sunt exceptii in care esti nevoit sa stai peste program.
Cum a spus si persoana anterioara, nu ne bagam la contracte de report
Acum, sa stii ca trebuie sa incepi cu admiterile. Sunt putin diferite. La pompieri ai discipline reale la admitere. La politie vei avea examene privind o limba straina, gramatica limbii romane si vocabular si cred ca si istorie (desi e posibil sa fie data doar la Academie istoria).
Conditiile in concreto nu le stiu, insa sa stii ca la parchetele militare cei mai multi suspecti/inculpati sunt pompierii, iar un raspuns e ca nu ai nevoie de prea mult cap sa te bagi in foc (nu e raspuns la misto, chiar am auzit asta de la un procuror militar).
Pompierii sunt militari, oar politistii nu. Asadar, ca pompier te vei supune unor oprelisti mai mari. Spre exemplu, conditiile de parasire a judetului/tarii sunt mai stricte si trebuie sa le specifici exact in cazul militarilor. Evident ca in cazul im care savarsesti o fapta penala ca pompier(militar) vei fi judecat de instantele militare - unde drepturile fundamentale au o intelegere mai aparte . Remuneratia este destul de mare, din cate stiu poti depasi 5000 de lei daca esti la interventii. Deci conditiile sunt mai stricte la pompieri.
Pe de alta parte, si pompierii si politistii beneficiaza de o lege privind pensia, acordant unele beneficii fata de sistemul public de pensii unde pensia iti cam ajunge la 1/3 din salariul avut. Dupa iesirea la pensie, politistii sunt militari in rezerva, la fel ca si pompierii.