Pai depinde,ca stagiar te uiti ce fac ceilalti si incerci sa ajuti si tu cu ce poti.
Te baga din prima la spalator ca sa te testeze,apoi daca rezisti si nu te plangi,cu timpul,iti arata si chestii mai interesante, gen cum sa intinzi un blat, sa ingredientezi sau in functie de restaurant sa faci diverse gustari.
Chestia cea mai problematica este ca esti mereu contra cronometru pentru ca vin foarte multe comenzi si sefii au pretentii mari de la tine, chiar si ca incepator.
Va trebui sa te ocupi si de tocarea legumelor, de prepararea gustarilor/salatelor, de receptia marfurilor si de curatenia la locul de munca.
Lucrezi in ture de cate 8 ore, care niciodata nu sunt 8, ci 9, ai dreptul la pauze de la 30-60 min in total.In unele restaurante se practica programul de 12 ore 1/1 sau 2 cu 2 libere.
Poti sa dai de clienti nervosi,sefi pretentiosi si colegi intepati, munca nu e chiar usoara, dar in functie de colectiv, poti sa te integrezi si sa ajunga sa iti placa, mai ales daca iti place domeniul culinar in general.
Viata in bucatarie nu e roz, dar nu e nici groaznica.Gandeste-te ca iarna stai la caldura in timp ce unii poate muncesc in frig,dar vara e teroare cu cuptorul ala. Daca alegi drumul asta,important e sa nu te descurajezi la inceput ca au toti pretentii mari de la tine si poate nu esti inca foarte priceput.
Ce ti-as recomanda, e sa nu te angajezi in mall-uri, pentru ca ei platesc foarte mult chirie, spatiul este foarte mic, multi angajati si munca grea, in schimb cauta sa lucrezi intr-un restaurant adevarat si acolo poti sa capeti experienta si sa vezi altfel lucrurile.
Mulțumesc frumos!
Eu o sa lucrez 13 ore, 2 cu 2 sper sa rezist ca e primul job. Nu e în mall. Îmi place asa cat de cât pentru început, doar programul cred ca o sa ma rupă
E destul de greu 13 2 cu 2, am lucrat asa o perioada scurta, trebuie sa te odihnesti bine ca sa faci fata.
Totusi dupa 2 zile grele de munca, ai 2 libere, timp pentru tine, deci daca crezi ca faci fata si esti ambitios, o sa reusesti.Bafta!
Cand vorbesti de lucrator, poate spăla si farfurii. Daca vorbeai de pizzer calificat, e clar ca face pizza.
Spala vase, curata legume, ii da bucatarului ce are nevoie (cratite, oale, cutite) etc.
Dap, e aici fisa postului cu ce sarcini are de facut
ATRIBUŢIILE ŞI SARCINILE DE MUNCĂ:
1. Asigură implementarea şi menţinerea standardelor de păstrare şi depozitare a produselor, semipreparatelor şi preparatelor alimentare cu respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare.
2. Participă la determinarea necesarului de materii prime de comandat şi la realizarea comenzilor de aprovizionare;
3. Preia comenzile de la clienţi şi asigură servirea acestora;
4. Debarasează şi asigură curăţenia bucătăriei;
5. Participă activ la întreţinerea ustensilelor de bucătarie şi a echipamentului din dotare;
6. Ţine cont de perisabilitate, termenul de garanţie, de modul în care urmează să fie folosite ingredientele;
7. Face prelucrările preliminare gătitului - sortează, curăţă, spală, divizează şi mai apoi găteşte - fierbe, frige, coace, prăjeşte;
8. Îndeplineşte şi alte sarcini curente atribuite de către superiorul direct, în concordanţă cu necesităţile imediate ale unităţii.
RESPONSABILITĂŢILE POSTULUI DE MUNCĂ:
1. Răspunde de păstrarea în bune condiţii a ustensilelor şi aparaturii;
2. Răspunde de respectarea normelor de igienă şi securitate a muncii;
3. Răspunde de utilizarea resurselor existente, exclusiv în interesul firmei;
4. Respectă cu stricteţe igiena personală (halat, bonetă, încalţăminte) cât şi igiena bucătăriei;
5. Utilizarea resurselor existente, exclusiv în interesul firmei;
6. Respectă Regulamentul Intern al societăţii;
7. Zilnic recoltează probe din meniu pe care le păstrează în frigider;
8. În funcţie de activitatea curentă a unităţii, salariatul va îndeplini orice alte sarcini dispuse de către conducere în legătură cu deservirea corespunzătoare a clienţilor unitării, în funcţie de competenţele sale profesionale.
http://www.conta.ro/......bucatarie/
anonim_4396 întreabă: