| StrongHeart a întrebat:

Ce facultate pot sa fac cu media 6 la bac? Ma gandesc poate pentru viitor,acum imi caut ceva de munca.
Dati-mi niste exemple de facultati la care conteaza examenul si nu media de la bac,as fi interesat de o facultate practica,inginerie sau chiar medicina,nu relatii europene,marketing si somer cu facultate sau sclav la o corporatie.
Mersi, dau funda.

39 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Acum... nu stiu exact la ce facultati se mai da examen (din cauza pandemiei), dar la poli inainte la anumite sectii (ac, etc) se intra pe baza de examen + 25% bac presupun.
La medicina in schimb se da examen de admitere, la majoritatea facultatilor din Romania.

Dar nu inteleg partea cu sclav la o corporatie, ce legatura are cu primele intrebari?

| laSoledad a răspuns (pentru DoarBogdan):

"Dar nu inteleg partea cu sclav la o corporatie, ce legatura are "

Am observat eu. I sa intiparit in minte vorba asta "sclav la corporatie" dupa cum a auzit si el de pe la altii pe internet si in viata reala. Toti obositii si frustratii aia care nu-si pot indeplini sarcinile la munca si pe care-i depasesc colegii vin pe net sa-si reverse frustrarile ca nu sunt platiti indeajuns. Si de aici populara vorba "sclav la corporatie" la care unii inca pun botul. Dar banul le place sa intre in cont si sa aiba net unde sa se planga bine-mersi.

| Andrei200202 a răspuns (pentru laSoledad):

Ce inseamna o corporatie ca sa stim despre ce vorbim? E acelasi lucru ca si cum ai munci la un patron?

| DoarBogdan a răspuns (pentru laSoledad):

Probabil chiar asta este. Nu am inteles mai mult, pentru ca zicea de examenele unde conteaza examenul si... foarte frumos oricine poate sa lucreze la o corporatie, nu are legatura cu examenul de la facultate.

Si ai dreptate acolo cu corporatia. Da, ar fi fain ca toti sa ne urmarim interesele noastre proprii in primul rand si apoi cele ale companiei, sa urmarim sa ne dezvoltam pe noi impreuna cu banii pe care ii obtinem de acolo. Si eu sunt un angajat la o multinationala si mi-am pus aceasta intrebare si inca mi-o pun. Dar ca... ideea de "sclav" este clar deplasata. Aceasta este o etapa, care permite accesul la alte noi etape, indiferent de domeniu sau ocazia care apare.

Vad si eu o gramada de persoane care zic ca ei nu stau dupa un sef, ca ei nu asculta la nu stiu cine, insa in realitate... chiar asta fac, asculta la influentele "aberante" si intelese gresit ale societatii. La fel de bine si cineva care lucreaza si este "sclav" poate chiar este, cand lasa lucrul sa puna stapanire pe sine. Cand intra in cursa sobolanului si nu mai stie sa iasa.

Un echilibru intre toate ar fi de dorit ^_^

| laSoledad a răspuns (pentru Andrei200202):

Stai putin, tu nu stii ce e aia o corporatie? N-are mai multe sensuri, ca sa stim despre ce e vorba. Are unul singur. Vrei exemple de corporatii? Uita-te la marile multinationale care au venit si in Romania.

| Andrei200202 a răspuns (pentru laSoledad):

Nu stiu, de aia intreb. Adică am o idee dar nu sunt sigur.

| laSoledad a răspuns (pentru Andrei200202):

Ok. Cand auzi "corporatie" trebuie sa te gandesti la o firma mare cu multi angajati, peste 100 in general, care are mai multe unitati in mai multe orase, tari si care are mai multi patroni (actionari), nu doar unul singur. De obicei la noi intalnim firme profitabile si straine care si-au adus filiale si in Romania. Dar exista si corporatii romanesti. Uite aici o lista cu top 500 cele mai bune companii din Romania, printre care o sa gasesti si multe corporatii:
(mareste imaginile)

https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/1-75.jpg
https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/76-150.jpg
https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/151-225.jpg
https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/226-300.jpg
https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/301-375.jpg
https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/376-450.jpg
https://www.forbes.ro/wp-content/uploads/2015/09/451-500.jpg

| StrongHeart explică (pentru Andrei200202):

Cand auzi "corporatie" sau orice alt cuvant pe care nu il intelegi sau esti curios daca are mai multe sensuri cauti in dex, ca sa nu existe confuzii.
https://dexonline.ro/definitie/corpora%C8%9Bie


CORPORÁȚIE, corporații, s. f. (În orînduirea feudală) Organizație profesională de meseriași, care apăra interesele și drepturile membrilor săi împotriva feudalilor. V. breaslă, tagmă, cin. Legile corporațiilor împiedicau în mod sistematic, prin limitarea extremă a numărului de calfe pe care im singur meșter breslaș putea să le utilizeze, ca acesta să se transforme într-un capitalist. MARX, C. I 336. În vremea aceasta [în evul mediu] se formează [la Kiev] o mulțime de corporații artistice. SAHIA, U.R.S.S. 40. – Pronunțat: -ți-e.
Definitia din 1955-1957, intre timp s-a mai schimbat definitia dar in mare parte acelasi lucru inseamna.

| laSoledad a răspuns (pentru StrongHeart):

"intre timp s-a mai schimbat definitia dar in mare parte acelasi lucru inseamna" Pai nu, tocmai ca acel cuvant corporatie nu isi gaseste definitia in dexul romanesc. Definitia de mai sus nu are legatura cu corporatia din ziua de azi. Cuvantul corporatie la care ne raportam noi aici a venit de fapt din engleza - corporation - care inseamna o companie mare. Definitia utila este cea pe care am dat-o mai sus.

| StrongHeart explică (pentru laSoledad):

Corporatie=O organizatie care isi apara interesele economice.
La definitiile din dex, in loc de "mester" pui "angajat", si schimbi cuvantul "feudal" cu "patron".

| laSoledad a răspuns (pentru StrongHeart):

Tu ai preluat din dex "Organizație profesională de meseriași, care apăra interesele și drepturile membrilor săi împotriva feudalilor." Pai aia nu e o corporatie din ziua de azi. Acolo scrie ca isi apăra interesele și drepturile membrilor săi împotriva feudalilor. Si tu zici ca sa inlocuiesti feudali cu patroni. Adica in capul tau corporatia e aia care apara interesele și drepturile membrilor săi împotriva patronilor? laughing Le-ai facut varza. E tocmai invers. Companiile in general in ziua de azi sunt acelea in care patronul e actorul principal laughing in care interesele lui sunt prioritare, iar angajatii nu militeaza impotriva lor laughing

Repet. Ce ai citit tu in dex e termenul ala vechi din evul mediu despre o "corporatie" in care angajatii erau impotriva feudalilor. Dar NU ARE legatura cu termenul de corporatie sau companie din ziua de azi. laughing

| Andrei200202 a răspuns (pentru laSoledad):

Am inteles, voiam să te contrazic dar am ezitat deoarece nu eram sigur ce inseamna corporație.
Eu muncisem într-un restaurant, si munceam din greu în ciuda că primeam 1200 lei pe lună, și voiam sa te contrazic, deci eu am in cap acum ca majoritatea patronilor sunt niște gunoaie care nu știu sa aprecieze munca pe care o prestezi la nivelul acesteia. Nu sunt frustrat, eu imi îndeplineam sarcinile, chiar mai facem si extra unele sarcini (spălăm si vase si eram si ajutor de bucătar) pentru ca nu gasea patronul un amărât de spălător de vase sau cel putin nu voia sa găsească. Dacă o să mă întrebi de ce am ales sa muncesc pentru salariul ăla e pentru că nu am avut experienta, am venit acolo fara sa cunosc ceva in bucătărie. Deci n am avut pretenție la salariu, ce mi se pare normal. Am acceptat cat mi-a oferit.
Dar după 2 luni de muncă din astea, când am învățat să fac majorarea preparatelor de acolo și să scot si eu farfurii afara, plus că spălăm si vase in timpul in care nu erau asa multe comenzi, deci aveam si eu acum pretentii la salariu. Eu aveam cel mai mic salariu, ceilalți ajutori de bucătar care se angajasera dupa mine aveau salarii mai bune 2200-2500 lei, doar pentru ca aveau "experienta ". Mie nici 300 lei in plus nu s-a gândit sa mi dea la salariu. Am muncit doar 3 luni jumate acolo si am demisionat pentru că era nesimțire deja.
Ok deci in cazul corporațiilor e diferită aprecierea angajatului față de firmele srl?

| StrongHeart explică (pentru Andrei200202):

Nu te lua dupa ea, crezi ca stie ce inseamna? Eu am lucrat ca tine chiar si 13 ore pe zi 2 zile cu 2 si iti sufla 'managerul' in ceafa de fiecare data nu era ceva bine, facea numai figuri, vindeam 500-600 comenzi pe zi trebuia sa ne dea bonus la peste 500 de comenzi si ziceam mereu ca, ah mai aveam putin si ajungeam la 500, desi treceam lejer de 500 si isi imparteau intre ei banii managerii si sefii.Plus multe alte magarii.
Numai nesimtiti peste tot, iti trebuie ambitie de fier sa rezisti macar sa muncesti pe bani putini sa accepti criticile lor si sa vezi ca nu se schimba nimic.
In corporatii, depinde pe unde nimeresti, ce pile ai.In general merge cu pile cu favouri pentru favoruri si pupincurism.
Omul de rand trebuie sa indure mult daca vrea sa reuseasca in viata, sa isi vada de treaba chiar cand treaba pute, sa nu zica nimic, sa munceasca, pana la pensie.

| Frank51 a răspuns:

Sofer pe tir, nu mai pierzi 4 ani de facultate, timp in care faci pe putin 80.000 de euro.

| StrongHeart explică (pentru Frank51):

Nu pot sa stau.Trebuie sa fac ceva sa ma misc,nu pot sta mult nici pe scaun la birou,nici in masina,am stat prea mult degeaba, simt nevoia sa fac efort fizic, deci tot ceva in care sa fac miscare, sa fiu ca asa sunt eu, daca stau prea mult si fac acelasi lucru innebunesc.

| StrongHeart explică (pentru Frank51):

N-am nici categoria b oricum si ti-am zis nu pot sa stau mult in acelasi loc, nu am rabdarea necesara.

| Frank51 a răspuns (pentru StrongHeart):

Atunci mergi pe partea de inginerie, axeaza-te pe hardware, si poti lucra in cercetare, sau pe teren.

| StrongHeart explică:

E bine sa vrei sa stii cat mai multe in viata.O nota nu spune totul despre tine.Conteaza si ambitia,vointa,daca esti determinat sa faci ceva,faci lucrul ala indiferent de ce obstacole iti sunt puse in cale. Daca eu sa zicem ca am o revelatie ca e nevoie mare de medici si asistenti in Ro si de spitale si ca as putea ajuta,desi si munca de asistent mi se pare ok,iti dau un exemplu,orice munca e respectabila,nu visez la medic sau inginer, pur si simplu mi se pare ca multe facultati nu sunt deloc practice si incurajeaza superficialitatea, prea multa teorie, prea putina practica, asa e la noi.Important e sa vrei sa ajuti pe ceilalti si sa vrei sa inveti. Daca nu am invatat pe-atunci ca eram cu gandul la alte lucruri, nu inseamna ca nu sunt in stare de mai mult.Notele nu spun totul despre inteligenta unei persoane,eu chiar as da vina pe sistemul notelor si calificativelor pentru cat de prost functioneaza sistemul de educatie pentru ca ajungi sa fii in competitie cu ceilalti pentru niste note,e superficial,oricum nota nu spune mereu tot,cati nu copiaza prin facultati la examene,mai dau un ban si reusesc sa termine facultatea dar poate nu stiu nici jumatate din materia pe care ar fi trebuit sa o stie ca pe tatal nostru.
La ce ma refer prin sclav,ca vad ca sunt multe interpretari, adica lucrezi pentru altul caruia nu-i pasa de persoana ta, de starea ta emotionala, de faptul ca vrei sa avansezi sa stii mai multe, te tine intr-o camera in fata unui calculator si iti da niste taskuri obositoare si repetitive si daca termini mai repede ce ai de facut iti spune sa o iei mai incet ca nu poate sa te plateasca in loc sa iti aprecieze productivitatea si aportul pe care il aduci firmei.Adica ajungi sa lucrezi pentru telul altcuiva,el se imbogateste,nici macar nu esti multumit de munca ta,pentru ca poate, tu vinzi niste iluzii unor oameni naivi, am vazut cum functioneaza lucrurile in multe firme din Romania.
Prin sclav inteleg om care nu este liber, daca tu faci doar ceva ce nu iti doresti si nu esti lasat sa avansezi si sa faci mai multe pentru a construi in jurul tau si a simti ca munca ta conteaza pentru ceilalti, atunci nu cred ca esti cu adevarat liber.

| laSoledad a răspuns (pentru StrongHeart):

"La ce ma refer prin sclav, ca vad ca sunt multe interpretari, adica lucrezi pentru altul caruia nu-i pasa de persoana ta, de starea ta emotionala, de faptul ca vrei sa avansezi sa stii mai multe, te tine intr-o camera in fata unui calculator si iti da niste taskuri obositoare si repetitive si daca termini mai repede ce ai de facut iti spune sa o iei mai incet ca nu poate sa te plateasca in loc sa iti aprecieze productivitatea si aportul pe care il aduci firmei. Prin sclav inteleg om care nu este liber, daca tu faci doar ceva ce nu iti doresti si nu esti lasat sa avansezi si sa faci mai multe pentru a construi in jurul tau"

- asa e si la stat, nu doar la privat.

Dar nu la toate joburile, asta ziceam. Exista joburi la privat unde te apreciaza ca om si te lasa sa avansezi si sa aduci imbunatatiri, la fel cum exista si exemple de companii unde nu poti face asta. Dar sa nu facem o regula din asta ca atunci cand auzim de privat - gata, e teapa, sunt reci si fara inima si-si bat joc de om. Sunt cazuri si cazuri, cum la fel e si la stat.

| StrongHeart explică (pentru laSoledad):

Daca esti brutar sau frizer sau medic, etc lucrezi efectiv pentru oameni intr-un mod direct si se vede rezultatul muncii tale, daca lucrezi la o companie care se ocupa cu criptomonede sa zicem, nu mai lucrezi pentru om, cel putin nu in mod direct.

| laSoledad a răspuns (pentru StrongHeart):

@StrongHeart: "Daca esti brutar sau frizer sau medic, etc lucrezi efectiv pentru oameni intr-un mod direct si se vede rezultatul muncii tale, daca lucrezi la o companie care se ocupa cu criptomonede sa zicem, nu mai lucrezi pentru om, cel putin nu in mod direct."

De ce vrei sa diminuezi rolul unei companii private in societate alaturand-o langa criptomonede? De unde pana unde si asta? In capul tau doar alea sunt companii private? Alea care fac rau? Pai vezi ca aici sunt preconceptiile tale. Companie privata e si aia unde lucreaza medicii, si aia unde lucreaza brutarii si aia unde lucreaza bucatarii si aia unde lucreaza inginerii si aia unde lucreaza constructorii care fac case si blocuri aia unde se produce mobila si aia unde se produce masini.

Scoate-ti din cap ca daca muncesti la privat nu ajuti oamenii. Si ca medicii ajuta oamenii dar aia care lucreaza la privat nu ajuta oamenii?! Daca ai fi stiut putina economie, ai fi stiut ca centrul unei afaceri reusite este tocmai clientul. Satisfacerea nevoilor clientilor. Asa ca si aia care muncesc la companii ajuta lumea, daca nu vezi. Ii ajuta si direct - prin bunuri si servicii si indirect - prin sustinerea bugetului de stat cu taxe si impozite platite. Cele mai multe din partea la privati vin oricum.

| StrongHeart explică (pentru laSoledad):

Mda,ok,nu te contrazic.
Dar dupa logica ta si videochatistele ajuta oamenii laughing

| laSoledad a răspuns (pentru StrongHeart):

Lasa, nu-mi pune mie cuvinte in gura pe care nu le-am zis. Chiar deviezi. laughing Dupa logica ta, ai diminuat rolul companiilor private bagandu-le in aceeasi oala cu criptomonedele. Mai aberatie de atat nu se mai poate.

| laSoledad a răspuns:

Stii ca si inginerii, programatorii, medicii etc cu salarii decente lucreaza tot la corporatie, nu?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru laSoledad):

... sau nu. Daca esti programator foarte bun nimic nu te opreste sa lucrezi pe PFA/SRL si sa cistigi lejer cateva mii bune de epuroi lunar pe chelia proprie, fara sa pui umarul la nici o corporatie. La fel si medicii si/sau inginerii.

| laSoledad a răspuns:

Https://www.utcluj.ro/universitatea/facultati/
https://upb.ro/facultati/

Un calcul simplu:
Cum la UTCN si la Politehnica e concurenta mare printre aia buni cu note mari la mate, fizica si info, iar tu fiind de 6 la nivelul mediu de bac, inseamna ca iti va lua un an minim sa ajungi la nivelul de mediu de 8-9 la aceste materii pentru liceu (asta daca esti sarguincios) si probabil inca un an ca sa te pregatesti pentru admiterea la una dintre aceste facultati, o admitere care e mai grea decat nivelul de la bac.

| laSoledad a răspuns:

Dar sa stii ca nu e de ajuns sa te intrebi ce faculate poti face acum dupa bac. Conteaza sa te intrebi pe tine insuti si in ce domenii crezi ca te-ai potrivi in functie de personalitatea ta si de abilitati. Potriveala aceea e mai importanta. Tu poate ca ii admiri pe ingineri, programatori, medici etc, dar ce te faci cand nu o sa fii angajat pentru ca nu te potrivesti? Sau cand o sa fii angajat, dar descoperi ca nu-ti place ceea ce faci? E la fel de rau sa simti ca nu ti se potriveste domeniul sau locul de munca.

Asa ca acum, decat sa te gandesti retrospectiv (ce facultate mi se potriveste in functie de nota de la bac?), mai important acum e sa te gandesti referindu-te la tine si la viitorul loc de munca (ce facultate mi se potriveste in functie de ce pot face eu, in functie de personalitatea mea si in functie de viitorul domeniu sau loc de munca in care vreau sa activez?)

Normal, intrebarile astea trebuia sa ti le pui pana acum cu mai multa responsabilitate, dar mai ai o sansa si acum - mai fragila, dar o ai.

| laSoledad a răspuns:

Si de fapt chiar si in marketing sau comunicare sau relatii europene un om poate avea o cariera banoasa. Si in astea se plateste bine daca ai ceva in capul ala. Vorba aceea populara ca facultatile de gen scot someri e pentru ca acolo se inscriu mai multi tineri decat ar fi necesarul pe piata. Dar cei care sunt angajati deja si care au experienta sunt platiti bine.

| laSoledad a răspuns:

Si oricum, nimeni nu te pune sa te angajezi la o multinationala. Poti lucra si la SRL-uri romanesti sau chiar la start-up-uri romanesti. Dar important e sa vada aia ca stii ce sa faci.

| DoarBogdan a răspuns (pentru laSoledad):

Dar vad ca te-ai pornit pe treaba asta. Da-le pace nu exista cale de mijloc laughing

| laSoledad a răspuns (pentru DoarBogdan):

Pai la atatea preconceptii pe aici, las sa mai afle si ei macar acum ca nu e intotdeauna chiar asa cum cred ei laughing

| laSoledad a răspuns:

Si daca tot ai zis de videochatiste, da si alea satisfac nevoile unei anumite categorii de oameni. Companiile nu trebuie sa ajute toti oamenii din tara asta. Fiecare companie se axeaza pe nevoile anumitor grupuri de clienti.

| sweetys a răspuns:

Dacă nu ești în stare sa înveți de un minim 7 sau 8 la bac, chiar crezi ca poți face fata în medicina? Visezi cam mult pentru ce capacitate ai. Plus ca și ca medic și ca inginer poți sa ajungi sclav dacă tu ai înclinații spre alt domeniu (ex. geografie) atâta timp cât faci ceva din plăcere o sa o faci mult mai bine iar sarcinile nu o sa ți se para de sclav chiar dacă vor fi zile în care din 8 ore de program 7 o sa stai în picioare. Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Scoala de asistenta medicala

| troleibuz a răspuns:

Nu trebuie sa faci. Am in familie ingineri mecanici care tot in corporatii lucreaza. laSoledad bate campii ca de obicei.

| Andrei200202 a răspuns:

De ce nu faci un curs care tine maxim 1 an? De ex am vazut asta la taica miu, el a făcut recent scoala de impegati, a plătit vreo 2000 si cv de lei cât e taxa aia si s-a dus la cursuri. A facut si practica dupa a avut examene. La final se pun la bataie un nr de posturi și dacă ai noroc si ai învățat până atunci o să il primesti. Salariul pentru meseria asta e bunicel, vreo 2500-3000-3500 e bunicel.
Sau sa faci un curs de bucătari, dacă iti place domeniul (mie imi place) și după te angajezi într-un restaurant. Poti sa te angajezi si fara curs dar o sa ti fie greu la inceput si o sa fii plătit/a cu vreo 1500-1800.

| StrongHeart explică (pentru Andrei200202):

M-am gandit si poate o sa fac, mai poti avea si ocazia sa lucrezi in restaurant si sa-ti plateasca ei scolarizarea.
M-am gandit la multe optiuni, oricum ca sa reusesti in viata iti trebuie nervi de otel, rabdare si putin noroc.
3000-3500 e bunicel, dar cu timpul se schimba prioritatile si multi se gandesc ori sa plece ori sa fure ca nu le ajung banii.
Adica la 1500-1800 esti la limita saraciei,daca nu mai ai alt venit, alte persoane care sa aduca bani in familie, tragi de azi pe maine. Oricum cu timpul se schimba lucrurile daca ai incredere in tine, apar oportunitati, sper sa nu mai mearga jegmaneala in Romania.Se plang acum patronii nesimtiti ca nu au personal,normal, s-au trezit tinerii la realitate si nu se mai lasa furati. Ceva ceva tot trebuie sa misti, dar nici sa accepti sa te sclaveasca patronii nesimtiti pe o mizerie de salariu.
Sper sa se schimbe ceva in timp, dar nu cred, adica greu.Trebuie schimbata mentalitatea.Toti,de fapt trebuie sa ne schimbam mentalitatea, ca nici sa nu faci nimic nu e in regula, adica munca e buna, dar sa fii respectat, ceea ce am vazut rar pe la noi.

| Andrei200202 a răspuns (pentru StrongHeart):

De acord in ce zici, poate nu are de unde să stie dacă nu a trecut prin asta sau nu a avut norocul de 1/100 sa nu dea de un patron marlan.
Eu munceam 16 ore pe zi, de la 8 dimineata la 12 noaptea, o zi da si una nu.
Am pătit si mai rau cu patronii ăștia. Să muncesc 17 ore pe zi, zi de zi, timp de o lună. A fost o oferta de muncă pe timpul verii, pe când intram in clasa a 11 a. Primul meu loc de muncă. Am vorbit cu angajatorii, mi-au spus că voi sta in apartament la ei, deodată ce nu eram din ct, eram de la 250km. Si cand i-am întrebat de program au spus ca e de 12 h pe zi și 2.000 lei pe luna.
Ca elev, fără vreo viziune, am acceptat, mai ales când am auzit de 2.000 lei, ceea ce la vremea aia erau mulți, mai ales pentru un elev. Am ajuns acolo si teapa, programul era de la 7 dim la 00 seara si zi de zi. Deci 7/7 pe sapt. Bine ca chiar si la 12 ore era destul de greu programul, dar am pus banii pe primul loc atunci.
Am stat o luna si dupa, spre norocul meu au spus ca nu le merge asa bine si m au trimis acasa. Mi au dat ce i drept 2000 lei, dar imi dau seama acum ca pentru programul ala, nu merita deloc.

| StrongHeart explică (pentru Andrei200202):

Te inteleg, e inuman sa lucrezi atat.Au profitat de tine ca te-au vazut la inceput, fara experienta si ca aveai nevoie de un loc de munca si au zis sa traga de pe spinarea ta.