N-a zis nimeni că e ușor.
De fapt, niciodată nu-i ușor să intri în viață. Adică, să iei viața în piept, să te maturizezi, să-ți construiești un viitor, o carieră, o familie. Că de stat pe banii "babacilor" sau de făcut bani ușori cu "șmenuri" și "șușanele" e plin pământul de specimene.
Dar, asta e, alegerile ne definesc.
Tu nu te lăsa, dă-i înainte, că viața te mai și scutură câteodată. Dar întotdeauna ai de ales - stai în genunchi și-ți plângi de milă sau te ridici, te scuturi de praf și mergi mai departe.
S-auzim numai de bine!
Nici un fel de job, fiindca este atat de mult de invatat ca nu poti sa ai job si sa mergi si la facultate sa studiezi medicina. in plus sunt cursuri care pot tine pana dupa amiza sau sunt laboratoare si ai de invatat.
Ai o sansa sa te intretii singura NUMAI daca esti copil de 9 si 10 si intri la Medicina cu BURSA de studii, adica esti un copil ultra destept care poate sa faca facultatea "la buget", beneficiind de toate avantajele.
Medicina e una din cele mai solicitante facultati... sincer nu vad cum ai face fata la un job care sa fie si atat de bine platit incat sa te intretii singurel
Eu as vrea la Farmacie. Însă impedimentul este banul, ok învăț, întru la buget și ma mențin la buget, dar sunt cheltuielile pe care le are tot omu', care nu știu cum le as putea acoperi. Part time nu as lua îndeajuns sa ma întrețin, full-time nu as mai ajunge la cursuri + ca trebuie sa și învăț ca este o facultate grea, unde dacă vreau sa profesez și sa fiu un bun profesionist sigur pe abilitățilele și cunoștințele mele, atunci trebuie sa învăț. Eu momentan lucrez o zi cu o zi, 12h azi și mâine liber și tot asa, dar în alt județ(Vs) iar facultatea este la Iași. Ma gândesc sa fac o postliceala de farmacie pana la urma, dar știu ca ești plătit cu foarte putini bani, foarte puțin peste salariul minim pe economie. Poate doar sa capăt experiență în farmaciile private(gen Catena, Dr Max) și ulterior sa ma angajez la farmacia unui spital ca asistent medical de farmacie, sau la un dgaspc. Ca la stat cam atât poți, și la dsp cred ca se mai poate. Eu oricum chiar dacă as face postliceala tot as cauta materie și cărți de la umf farma sa învăț, dar trist este sa înveți atât, să fii tratat ca un vânzător și chiar dacă faci postliceala tot ești catalogat ca o persoana incapabila de mai mult, oricum și ca farmacist din păcate nu mai ești tratat ca odinioară și nu mai este un prestigiu sa fii farmacist, cel puțin nu la fel cu faptul când spui ca ești doctor/medic. Idk. Scuze, te am zăpăcit. Probabil o sa fac postliceala.
Dezavantaj este și cu postliceala ca la mine în judet este numai Feg, care are specializarea de As.Med.Farmacist, mai sunt 2 dar nu au decât de generalist. Și la fel este un impediment sa știi ca înveți, și materia de la scoala dar și materie pe care o cauți în timpul liber (materie umf farm.) Am început deja sa caut și ce s-ar da la un concurs(tematici și bibliografii), sunt strâmtorata ca aici am jobul și e doar o postliceala, și mai e numita și feg, și toată tara știe "prestigiul" acestui lanț de postliceale, și dacă plec la Iași rămân fără job. Uitandu ma la cum ți am scris, astăzi ești psiholog . Mulțumesc! O sa vad eu pana la urma, ma îndrumă Dumnezeu! Sa ai o zi faina, mersi de răspuns!
Îți spun din proprie experiență că n-o să-ți fie deloc ușor. Eu am renunțat după primul an de facultate, la zi, la buget, fiindcă nu aveam cum să frecventez și cursurile și să mă și întrețin. Marea problemă este că la facultate orele de curs sunt oarecum haotice.
Așa că am optat pentru o postliceală, care avea orele de curs grupate, ca la liceu. În felul ăsta am reușit să fac și bani de buzunar. Am făcut destule, în principal agent de vânzări și în imobiliare - programul era inexistent, sau să zic foarte flexibil, și mă puteam descurca. O vreme am lucrat part-time la un depozit de materiale de construcții, apoi am avut noroc și am găsit de lucru, tot part-time, la un restaurant. Seara, de la ora 20 până la ora 1 sau 2 dimineața - debarasam, făceam curățenie, serveam, uneori, ajutam la bucătărie, mai reparam câte ceva, mă rog, gen omul bun la toate. Uneori cântam, după ce s-a prins patronul că am voce. Era italian și-i plăcea și lui să cânte când o lua pe ulei.
Din tot ce-ți spun ideea este următoarea - poți lucra orice, doar programul să fie cât mai flexibil. Acesta este primul criteriu.
În rest, ce să zic, îți urez mult succes în tot ce ți-ai propus!
Mulțumesc. Și la tine pare că ai trecut prin mări și văi ca să ajungi unde ti ai dorit . Cred ca o sa merg pe postliceala și eu și o sa mi păstrez actualul job, ca imi permite și sa studiez în ziua libera și sa merg la ore. Probabil visul cu UMF ul o sa îl las pana o sa mai strâng ceva bani. Ce nu realizează cei care sunt întreținuți de părinți câți le e de ușor, sa meargă la facultate fără grija, să învețe când vor și sa mai aibă și timp liber. Și eu as putea sa ii cer ajutorul mamei însă știu ca o sa vrea sa ma ajute și eu asta nu îmi doresc, sa o necăjesc și sa o fac sa treacă prin niște economii drastice, mai ales 5 ani, ca farmacia atât durează. Deci nu, exclus. Asa ca o sa rămân la postliceala de farmacie ca măcar o sa ma întrețin singura, o sa ma apuc și de făcut unghii , si aia e. Mai dai și prin farmacii de oameni aroganți care o sa îți zică ca ești doar o amărâtă cu postliceala, o sa trebuiască sa taci ca na, cumva are și dreptate. Stai pe 2500lei, viață. Cred ca dacă mi ar place alt domeniu, as face și eu o facultate din asta mai ușoară, fără frecventa, numai sa zic ca am. Dar as fi vrut ceva sa ma ajute. Nu sa ma laud sau sa ma plâng ca maaai lucrez nu știu ce dar am nu știu ce facultate. În fine, sa fim noi sănătoși!
N-a zis nimeni că e ușor.
De fapt, niciodată nu-i ușor să intri în viață. Adică, să iei viața în piept, să te maturizezi, să-ți construiești un viitor, o carieră, o familie. Că de stat pe banii "babacilor" sau de făcut bani ușori cu "șmenuri" și "șușanele" e plin pământul de specimene.
Dar, asta e, alegerile ne definesc.
Tu nu te lăsa, dă-i înainte, că viața te mai și scutură câteodată. Dar întotdeauna ai de ales - stai în genunchi și-ți plângi de milă sau te ridici, te scuturi de praf și mergi mai departe.
S-auzim numai de bine!
Caută ceva de acasă că e la moda acum, operator calculator sau orice poti lucra de acasă si nu implica nici lucrul cu clienti, și așa vei putea lucra de facultate practic, mergi cu laptopul acolo te descurci tu într-un fel, mai lucrezi mai intri la cursuri etc. Am văzut oameni angajați de care mergeau oriunde liniștiți in zi lucrătoare că nu îi suna angajatorul tot timpul, doar luau laptopul la ei ca sa se poată conecta oricând.
Eu zic sa faci facultate daca reusesti sa intri la buget.
Iti zic cum am facut eu facultate, si cel mai probabil eram mai sarac decat esti tu acum.
Am invatat nonstop in clasa 11 si a 12.
Am intrat la buget + bursa + loc in camin. Bursa se da si pe caz social.
Mancare de acasa de la parinti, de la bunici de la neamuri. M indoiesc ca-i necajesti daca trebuie sa-ti dea niste cartofi si tu iti poti face o cariera. Am mancat mai multi cartofi si margarina pe paine decat in tot restul vietii
In vacanta de vara am imprumutat 1000 euro(cu dobanda) si am mers in america cu work&travel. am venit cu destui bani sa-mi ajunga pana in celalt an.
Am mai mers 1 data in america si mi-au ajuns banii (chibzuiti) pana am terminat facultatea.
Nimeni dintre cei care m-au ajutat n-au fost necajiti sau au regretat asta. Am tras cu toti pentru asta si toti au fost fericiti cand am terminat facultatea.
Deci, daca crezi ca te duce capul, mergi la facultate. Daca parintii pot sa te intretina acum, vor putea sa te intretina si la facultate. Mai ales ca e o facultate care iti ofera o cariera.
dragonslep întreabă:
3keen întreabă:
aksjsksbjsbs întreabă: