Inseamna ca ei nu vor sa faci un copil ptc vei fi stresata, vei avea nev de concediu, nu te vei mai concentra la munca, etc. Dar eu iti sugerez sa faci un copil cat esti tanara!
Din pacate tot mai multi angajatori pun foarte mult accent pe disponibilitatea viitorului angajat. Tot mai multe intrebari de genul celei mai de sus si altele vor cantarii cam 50 % din raspunsul final. Ei doresc sa angajeze persoane pe care sa poata conta, cu studiile terminate.
Poi daca ai copil trebuie sa `ti dea tot felul de venituri si concedii pe urma copilului si nu prea le convine de asta intreaba
Mi se pare ciudat.Sau poate ca scopul lui a fost sa stie cat timp vei sta la acel job deoarece atunci cand faci un copil nu mai muncesti(normal).
Cred ca acesta companie cauta o persoana care sa o poata servi mai mult timp, nu doar pentru un an... Oricum, asa ceva nu se intreaba...
Pai normal ca intreaba fiindca asta te incurca,ai fi gravida, ar fi prenatalul etc, ii incurca pe ei
Este necesar sa intrebe deoarece dupa nastere angajata isi ia concediu de sarcina si trebuie sa angajeze pe altcineva in locul ei.
Mi se pare normal. adica daca ei au nevoie de ea, si ea anul urmator isi cere concediul de maternitate. ea e tanara normal, poate are planuri pe plan familial si atunci nu e pregatita sa inceapa o cariera sau ceva in plan profesional.
Unele firme au tendinta din pacate sa tina cont si de acest aspect si poate au dreptate in felul lor.
O angajata la o firma in baza unui contract si care dupa circa 1 an ramane insarcinata, automat ea pleaca in prenatal iar firma trebuie sa-i tina postul vacant fara sa poata angaja permanent pe altcineva.
Exista riscul ca unele angajate dupa nastere sa nu se mai intoarca la munca, firma ramane in paguba in sensul ca a trebuit sa scoleasca angajata, sa-i ofere experienta, sa-i plateasca taxele iar apoi nu ajunge sa beneficieze de investitia in angajata respectiva.
De altfel stiind ca sunt multe drepturi pe care le au angajatii, angajatorii se feresc a mai angaja femei mai ales daca acestea urmeaza sa faca copii, pierd un om si este cu atat mai complicata situatia in momentul in care angajata avea un post important din firma respectiva, secretar, administrator, contabil etc. unde este clar ca avand doar un post si ramane vacant, mai nimeni nu vrea un post in care sa angajeze temporar in locul cuiva plecat in prenatal, nici nu este motivata noua persoana sa aduca foloase firmei, sa avanseze de vreme ce urmeaza sa fie dat afara dupa ce se intoarce mamica din concediu.
Suna a discriminare poate, dar o firma care are sa spunem 10 angajate si chiar mai multe, sa plece toate, ar insemna dupa noul cod al muncii un dezastru, firma trebuie sa faca carti de munca la angajatii temporari, sa le ofere drepturi etc. si in final firma are de suferit.
E necesar pentru ei sa stie asta, deoarece vor sa stie daca persoana respectiva va intra in concediu maternal sau paternal, pentru ca atunci vor fi nevoiti sa gaseasca un inlocuitor.
Se numeste discriminare pe baza sex-ului. Nu vor angaja o femeie care planuieste sa aiba copil deoarece nu vor sa plateasca salariul acesteia pe durata concediului de maternitate.
Poate ca nu le convine sa angajeze pe cineva, pentru ca apoi sa trebuiasca sa ii dea concediul ala de 2 ani...sau cat e acum.
Haha OK
Poate sa fie asa au nevoie de tine sa te dedici 100% companiei fara alte variabile in jur.Probabil ca ai o varsta la care oricine crede ca e timpul pentru un copil.
SAU
este o compania guvernamentala si aduna copii pentru 2012, niste zombie junior
Mai degraba zic ca e prima varianta
Este absolut normal. Mi s-a intamplat si mie, ba chiar si cu limitare de varsta intre 20-25 ani. Orice companie are anumite obiective si nu-si permite sa angajeze o persoana care ii poate abandona oricand. Oricum mai bine ca te-a intrebat de la interviu si nu ai fost nevoita sa vezi direct in contractul pe care in mod normal ai fi urmat sa-l semnezi, luandu-ti obligativitatea de a nu ramane insarcinata.
La angajare nu este normal sa intrebe daca scopul intrebarii este refuzul angajarii. Pe de alta parte nimeni nu vrea sa angajeze si dupa 3 luni sa angajeze iar, nici tu nu ai face astfel.
Daca te-ai angajat deja este din cate stiu in avantajul tau sa le comunici intrucat multe contracte colective specifica ca odata ce ai anuntat ca vei fi mamica esti aparata de unele actiuni de restructurare (din cate stiu eu).