Din Psihologie ar fi frumos daca n-ar fi greu de ajuns... Dupa facultate trebuie sa fii timp de 2 ani ca un fel de ucenic la un psiholog acreditat. Acesta trebuie sa te ia sub aripa lui pentru a putea invata practic cum se face meseria. Dupa aceea cred ca se da un alt examen de atestare vezi care sunt legile mai jos
http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=42
La Economia Agroalimentara si Mediu ar trebui, de altfel ca si Psihologia, sa cunoasca o mai mare amploare decat in prezent. In Occident se pune un accent mai mare pe Mediu si se face intr-adevar ceva pentru a-l proteja. Poti sa lucrezi... depinde de cum se vor dezvolta lucrurile in viitor. Pe moment nu sunt foarte multe job-uri la stat. Sunt mai multe firme privatizate - si multi care au terminat acest profil (economia agroalimentara) si-au facut propria firma. Dar poate ca nu stiu eu bine. Nu am gasit nici o referire la acest lucru pe site-urile pe care am fost, iar pe forumuri tinerii discutau aprins doar de admitere...
Sper ca altcineva sa-ti dea un raspuns mai bun. Oricum sa te gandesti ca la Psihologie stai intr-un cabinet pe cata vreme la Economia Agroalimentara poti lucra la o ferma, intr-o piata, la mediu esti foarte mult pe teren... Sau ar trebui sa fii.
Sunt convinsa ca vei primi totusi lamuriri mai bune.
Psihologia e uimitoare, dupa facultate. Primul an de facultate e teorie de la adam si eva incoace. Ai sa dormi pe banci, iti garantez. Al doilea, multa psihologie de cercetare, experimente etc. Al treilea incepe sa fie interesant si fascinant, pacat ca se termina. Dupa facultate, urmeaza 2 ani (fie master fie o scoala postuniversitara). Dupa acestia, ai dizertatia, daca o iei, primesti acreditare de consilier sub supervizare. Stai sub supervizare intre 3-5 ani, in functie de cum evoluezi. Adica poti lucra, numai ca o data pe luna, te intalnesti cu supervizorul si iti discuti cazurile. Daca vrei sa mergi mai departe, sa obtii diploma de terapeut, inca 2 ani de formare in scoala postuniversitara, plus ore de practica. Dupa, iar supervizare. Am uitat sa mentionez ca in paralel faci dezv personala, care iti usuca buzunarele. Pentru consiliere ai nevoie de 50 de ore de dezv, iar pentru terapie 150. Daca vrei sa devii psihanalist, ca freud, iti trebuie 450-600 de ore de dezv personala.
Si, ghici ce, dupa ce faci toate astea, te angajezi la un centru de terapie sau iti deschizi cabinet si iei 50 lei pe sedinta de o ora. Fa socoteala in cat timp iti scoti banii, avand in vedere ca scoala postuniversitara e peste 40 mil pe an. Tot ce am povestit aici e ca sa devii terapeut. Dar, dupa fac de psihologie, poti sa faci un master in psihologie organizationala sau manageriala, te angajezi, daca ai noroc, la o companie internationala si faci niste bani scriind profile pentru candidati si intervievandu-i. Depinde ce iti doresti. Despre cealalta nu stiu nimic, asa ca nu ma bag. Bafta!
As alege psihologia, poti alege dintr-o mare de joburi pornind de la terapeut pana la specialist in probleme de comportament si se castiga bine, nu de la inceput, dar avansezi in cariera si iti poti castiga notorietate daca esti bun.
Orice facultate ai termina, poti sa lucrezi si pe salarii de mizerie si pe salarii serioase. Si iti dau trei exemple dintre colegii mei de facultate. Unul este manager intr-o multinationala, un altul este sofer de TIR, un altul sta la tara si lucreaza pamantul sa nu moara de foame.
XXonia întreabă:
3keen întreabă:
aksjsksbjsbs întreabă: