Mi se pare o facultate destul de grea,psihologia inseamna sa tocesti mult dar daca tie iti place, urmeaz-o.
Eu personal nu as da la facultatea de psihologie pentru ca e prea mult de tocit si sunt prea multe fete acolo, dar poate tu ai alta parere.
Hmm este o facultate grea. multi spun ca este o facultate care nu te reprezinta pe tine... cum ar fi ca esti prost si nustii unde si despre ce sa inveti.
De la Facultatea de Psihologie la a fi psiholog
După terminarea studiilor liceale sau chiar înainte apare foarte des întrebarea „la ce facultate merg mai departe?". Ei bine de aici începe „distracția". Fiecare tânăr visează la terminarea unei facultății și mai apoi la identificarea unui loc de muncă care să îi satisfacă atât nevoile financiare cât și nevoile de autorealizare. Dacă se întâmplă întocmai este un vis frumos împlinit, însă de cele mai multe ori tinerii aleg un drum spre o facultate pentru că în îndrumă părinții acolo, pentru că acolo au mers și prietenii sau vecinii și au avut reușite sau doar pentru simplul fapt că acolo își dorește el. Cel din urmă motiv este cel de dorit, dar este foarte important ca alegerea să fie conform aptitudinilor și abilităților pe care tânărul le are și nu în ultimul rând este foarte important ca în momentul alegerii să se informeze și cu privire la cursul profesiei de după finalizarea studiilor.
Psihologia este un domeniu care sună frumos, pare și mai frumos din cărțile găsite pe net sau în librării, pare a rezolva probleme personale, pare a rezolva conflicte interpersonale, pare a fi ceva ușor accesibil. Oare este așa?
Ei bine nu, la Facultatea de Psihologie deși admiterea se face pe baza de dosar, ce urmează pe parcursul celor trei ani (alt avantaj în 3 ani voi ieși pe munca mea!) este frumos, însă este un drum sinuos având în vedere și adoptarea sistemului Bologna, care a reușit în mod miraculos să reorganizeze informațiile din 4 ani de facultate în 3 ani fără a exclude nimic.
Materiile din primul an de facultate sunt fundamentale, sunt pur teoretice (fundamentele psihologiei, istoria psihologiei, psihologia dezvoltării umane, neuropsihologie, psihologie experimentală, statistică, etc.), începând din anul II apar materii specifice(p. organizațională, p. muncii, dinamica grupurilor, p. managerială, p. experiențială, p. comunicării, metodologia cercetării, consiliere vocațională). Aceste materii constituie practic baza teoretică a unui viitor psiholog. Statistica poate constitui o dificultate în mod special pentru tinerii care provin de la licee cu profil umanist, însă cu puțin interes și implicare nu este ceva imposibil. Prezentarea materialelor teoretice fiind făcută, urmează și prima sesiune, care de obicei creează emoție, panică, oboseală, stres în rândul studenților. Dar un gram de sârguință pe parcursul anului și un pic mai multă înainte de examene asigură promovarea examenelor, asta în condițiile în care îți îndeplinești și norma de prezențe pe la cursuri și seminarii.
Așa din sesiune în sesiune, uite așa ajunge studentul în ultimul an, upsss... apar brusc mai multe cerințe: prima si esențială reprezintă promovarea examenelor, a două este realizarea și finalizarea lucrării de licență (de anul asta se alege tema de licență din anul II de facultate)și a treia și destul de importantă este aceea de a învăța pentru examenul de testare a cunoștințelor(examenul de licență). Examenul de licență constă într-o probă teoretică de verificare a cunoștințelor fundamentale și o probă orală de prezentare a lucrării de licență. Anul III este unul foarte stresant și solicitant în același timp.
Succint am descris cei trei nu de facultate, însă ce facem după? Ce să facem, ca să luăm acces de liberă practică în profesia de psiholog, conform noii legi, urmăm în mod obligatoriu un master în una din ramurile psihologiei, altfel acces inexistent... Deci mai învățăm teorie încă 2 ani. Sau mai există posibilitatea de a face o școală complementară de formare acreditată de Colegiul Psihologilor din România, tot de 2 ani, echivalentă a unui master, la alegere într-o anumită specializare pe care dorești să o urmezi. Să nu uit, masterul este cam 3500 de lei, dar o scoală de formare poate ajunge și până la 3- 4000 de euro Așadar după 5 ani de studiu, poți lua acces de liberă practică. Mai departe supervizare, dezvoltare personală, cursuri de formare continuă...
Ca și sugestie, alegerea ce urmează să o faceți mai înainte de toate treceți-o prin filtrul minții, prin filtrul realității și prin filtrul posibilității financiare. Facultatea de psihologie înseamnă implicare, dorință de studiu, dorință de dezvoltare personală, timp disponibil și BANI pentru parcursul de după finalizarea studiilor universitare.
Succes tuturor în alegerile pe care le faceți.
anonim_4396 întreabă:
Hannah06 întreabă:
3keen întreabă:
aksjsksbjsbs întreabă: