Vrei sa-ti spunem noi, ce sa devii?
Somer te faci, cu dorintele astea.
Profilul tau nu te invata cam nimic (si eu l-am facut). E doar de cultura generala.
Orienteaza-te spre o meserie, nu spre o facultate. Scoala nu-ti aduce nici un castig material. La 20 de ani ai consumat deja un sfert din viata, e cazul sa ai banii tai, sa faci chestii reale si utile, nu o facultate recomandata pe TPU.
Cinic răspuns!
Cu alte cuvinte, în viața ta, singurul criteriu de evaluare favorabilă este câștigul material?! Adică școala nu-i o "chestie reală și utilă"? Uiți că, DACĂ n-ai fi urmat profilul ăsta de "cultură generală", n-ai fi putut da un răspuns atât de... citeț și corect gramatical! A urma o facultate lărgește și mai mult capacitățile unui individ. Faptul că în prezent, la noi, nu sunt promovate decât agramatismul, impostura și nepotismele nu înseamnă că situația nu se va schimba; ca să nu mai menționez că există posibilitatea unui job (plătit excelent) în afară.
OK! A munci NU este o rușine. Poți învăța și o meserie dacă nu ai alte alternative = dacă nu are cine să te susțină financiar. În plus nu cere prea mult timp și nici prea mult efort intelectual! Iar banii vin din start. Vin dar rămân cam pe la același nivel și la 50 de ani, iar viața nu trebuie să se termine nici la 20, nici la 30...
Deci alegerea o face fiecare, în funcție de aria de interes, ambiții și posibilitățile intelectuale & materiale de care dispune.
Cu alte cuvinte, prefer sa ma ocup de chestiile materiale si sa-mi intemeiez o familie in liniste, decat sa mananc zacusca din caserola, in speranta ca o sa ajung altceva decat un simplu sef de linie pe la Delphi, pe 5000 de lei, avand situatia materiala sub controlul unor sefi care ma stiu doar dupa nume.
Scrisul meu citet si corect gramatical il am din gimnaziu, ca in liceu, la 16 ani mergeam fara ghiozdan, lingeam doo beri de incalzire, si ma duceam sa lucrez ca ajutor de mecanic, dupa ore.
Nu cred ca am ales "singura solutie", ori firul cel mai scurt. Ca tinichigiu auto ajung la castigurile unui inginer, angajat intr-un service. Aproape toate service-urile cauta in special tinichigii-vopsitori. Cate cauta ingineri?
Iar in salariul ala de 5000 de lei ca vopsitor, este doar procentul de 40-50% din profitul datorat manoperei, din factura achitata de beneficiar. Daca iti iei inima in dinti, cu un credit iti deschizi propria vopsitorie, si in loc sa-i dai altuia 55% din incasari, platesti creditul, si in cativa ani ai profitul 100%. Cand te simti prea bun, incepi sa aduci alti vopsitori, pe care ii tii in acel 45% cu care ai inceput si tu.
Spune-mi, te rog, daca eram inginer, ce importanta aveam, pe piata asta? Singur puteam sa-mi deschid un chiosc de piese, poate. Adica sanse 100% de faliment.
La fel e si in alte domenii, am dat doar exemplul meu.
Cat despre orizonturi, nu ma opreste nimeni sa stochez informatii, ca surse sunt peste tot. Dar nu cred ca asta e sensul vietii.
Economia tarii nu are cum sa fie ok, daca toti sunt cu mapa, iar aia care au luat sapa de nevoie, s-au dus in alte tari, ca acolo e nimicul mai bun.
Mi se pare o dovada de comunism, sa inveti tot copilul ca e fraier daca munceste, si mai bine devine "geniu". Pe vremea parintilor nostri, era o realizare si liceul, iar facultatea era intr-adevar o dovada de intelepciune. Acum nu mai e cazul. Informatiile din scoala si facultate sunt absolut irelevante (in mare parte), iar daca ai trecut prin ele, nu inseamna ca o sa le retii toata viata, sau ai inteles unde se aplica.
Fa scoala linistit, dar nu uita, ca undeva "in floarea varstei", vine un absolvent de liceu agricol, la costum, care zice ca a cumparat afacerea la care lucrezi, si a observat ca sunt inutile jumatate din posturi, sau vrea sa demoleze cladirea, si sa-i vanda terenul lui Lidl.
A mai fost o intrebare in acest sens, citeste raspunsurile de acolo:
https://www.tpu.ro/......a-optiuni/
De obicei poti urmareptul,Sociologia, Stiintele Politice, ASE, Turism, Academia de Politie etc.
Dar nu e neaparat o regula.Un prieten de-al meu a fost pe stiinte sociale si a urmat mai departe facultatea de Constructii civile, faptul ca se face matematica pana intr-a 12a(dar totusi nu vei da bacul din aceasta).
Ba chiar daca te pregatesti bine, poti urma si medicina.
Tu fa doar ce iti place.
Răspunsul este: absolut orice, depinde de tine ce vrei să faci și cât de mult efort ești dispusă să faci. În general, Drept, Litere, Politie, Muzica, Teatru, Arte... dar nu este o regulă. Am o groază de cunoștințe care au făcut meditații în privat la mate, bio, fizică, chimie și au dat la medicină, biologie etc. Și eu am terminat științe sociale și sunt la Music Theatre & Entertainment Management. Poți face orice te taie capul?
gabriel2004o întreabă:
Biu_7672 întreabă:
RaduAlexandru2005 întreabă: