Da, se poate. Nu pentru ca oamenii nu ar fi diferiti ci pentru ca un psiholog care chiar e bun in profesia lui reuseste sa adapteze teoria la persoana si nu incearca sa adapteze persoana sa se potriveasca teoriei. Acum, cat poate si vrea fiecare variaza.
Din cate am observat, cred ca in ultimul timp romanii au devenit mai deschisi la acest domeniu si la specialistii din domeniu. Deci cred ca in urmatorii cinci ani va exista o deschidere, poate va mai creste putin fata de cum stau lucrurile acum, iar deschiderea potentialilor clienti (indivizi, grupuri, organizatii, comunitati) ar insemna si un viitor mai sigur pentru acest domeniu. Deja observ ca la facultatea absolvita de mine acum cativa ani se adauga aproape in fiecare an cursuri noi si interesante, deci cred ca si pregatirea in domeniu devine din ce in ce mai buna. Eu una sunt optimista in ce priveste domeniul psihologiei in Romania, cat despre psihologia in alte tari, consider ca deja este inaintea noastra cu destul de mult, mai ales din cauza perioadei comuniste prin care am trecut noi ca tara.
Daca vrei sa vezi si niste date obiective, uite un studiu care te-ar putea interesa: http://www.copsi.ro/COLEGIU/cercetare2013/Studiu_CPR_2013.pdf
Totuși, în studiul respectiv (pentru care îți mulțumesc că mi l-ai arătat), am dat de ceva interesant: ~69% dintre intervievați au răspuns că nu au fost niciodată la psiholog, în timp ce restul de ~31% au afirmat că au avut parte de așa ceva. Mie, personal, mi se pare un dezechilibru important.
Chiar poate fi posibil să crească numărul celor care afirmă că au mers la psiholog în doar 5 ani?
Cu mult nu cred ca va creste. Cu cateva procente poate, pentru ca am vazut ca sunt cativa (putini, e drept) care nu au mers pentru ca le-a fost rusine. Odata cu cresterea acceptarii si popularitatii profesiei, cred ca se va reduce numarul celor care nu merg pentru ca nu cunosc un psiholog sau pentru ca le este rusine. Dar am observat ca multi au scris ca isi permit sa plateasca 50-70 RON pentru o sedinta de psihoterapie, dar pretul unei sedinte este cam de minimum 70, multi iau 80-100 RON. Ma gandesc ca si asta este o problema importanta in decizia de a merge la un psiholog. Aud pe multi ca ar vrea sa mearga si nu au bani. Si in studiu este cel mai invocat motiv, dupa "nu am avut nevoie".
Nu stiu cifre sigure pentru salariu minim, din pacate.
Plus ca suma pe care am dat-o mai sus se refera la psihoterapeutii in practica privata, care nu sunt angajati. Cei angajati primesc mult mai putini bani pe ora si nu neaparat de la clienti. Dar imi pare rau, nu stiu sa iti spun care este salariu minim.
Da! Eu cred ca in Romania vor fi mai multe persoane care vor urma domeniul pshiologiei.
pepenerosu întreabă:
anonim_4396 întreabă: