| IHEMM a întrebat:

Credeți că un psiholog (pasionat, nu unul
care face facultatea doar ca să fie făcută)
poate să aplice pe bună dreptate noțiunile
învățate în diversele situații cu care se
confruntă la locul său de muncă sau, mai
degrabă, considerați că oamenii sunt atât de
diferiți încât e imposibil să te iei după teorie
și să o aplici omului, generalizând?
Cu toate astea, cum credeți că se va dezvolta
domeniul în următorii 5 ani în România?

3 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Orice om care face facultatea de psihologie si trece pe la cursuri va putea aplica ce a invatat la scoala si in viata de zi cu zi.
Pasiunea in psihologie nu tine de a invata cum sa te descurci tu in diverse situatii ori sa inveti despre natura umana. Pasiunea adevarata in acest domeniu consta in dorinta de a ajuta oamenii, iar pentru a atinge scopul asta trebuie sa inveti despre mintea umana. Nu invers. Daca pleci de la principiul ca esti pasionat de a invata despre natura umana si pui pe plan secundar oamenii atunci pasiunea este deja formata pe bazele gresite.
Oricum ar fi, oamenii sunt intr-adevar foarte diferiti, dar teoria ofera o baza si anumite tipare care pot indruma psihologul in directia in care trebuie. Teoria din psihologie nu ofera totul ca in medicina, de exemplu. Ofera doar un tipar.
Probabil ca nu prea mult. Mentalitatea in Romania este mult prea inapoiata pentru a face prea multe progrese. Aceasta zona e vazuta destul de sceptic si in tarile mai dezvoltate, daramite la noi.

| IHEMM explică (pentru OoBunnyoO):

Nu chiar sceptic. Am înțeles că e bine văzută în multe țări europene.
Întreb pentru că auzisem ceva de faptul că adolescenții vor fi mult mai afectați de ceea ce li se întâmplă în jur datorită firii introvertite, dezvoltată de lipsa de socializare față în față.
Mă rog, dacă e s-o luăm concret, cred că mulți dintre acei adolescenți vor apela direct la gesturi extreme, precum sinuciderea, nefiind opriți la timp de părinți din cauza timpului liber redus.
Mă gândeam că mai sunt alte argumente.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru IHEMM):

In America, de exemplu, este bine vazuta. Insa in tarile vestice europene, Belgia de exemplu, oamenilor le este rusine sa recunoasca ca merg la psiholog.
Cat despre evolutia adolescentilor este posibil. Dupa cate observi sunt numerosi adolescenti care se sinucid din motive absolut stupide (ca l-au pedepsit parintii, i-au luat telefonul etc). Insa nu stiu daca este vorba de lipsa socializarii fata in fata ori este vorba de mai multi factori adunati laolalta.
Este posibil sa existe mai multe argumente, eu doar la astea m-am gandit.