Sunt unii jurnalisti pe care ii urmaresc cu drag, chiar isi iubesc meseria, fac articole inetersante si scriu despre oameni frumosi care vor sa faca Romania mai buna.Dar daca nu se aplica si pentru tine, simti ca nu te pasioneaza, poate ar trebui sa alegi altceva.
Adevarul e ca orice mediu de lucru toxic te va face sa iti urasti meseria.Si din pacate, nu stiu ce directie are jurnalismul, fiindca deocamdata mi se pare ca doar Press One si Recorder isi practica meseria asa cum trebuie. Restul doar asculta ordine si scriu articole de duzina in care repeta/recicleaza aceleasi informatii, probabil fiindca sunt remunerati dupa numarul de cuvinte.
Jurnalismul este o meserie promiscua. desi pe fond, favuta ca la carte poate nu e chiar asa de rea. Mi mi se pare ceva murdar.
Posibilități de angajare, sunt destule, asta dacă dai dovadă de pasiune, de scris corect gramatical, și că poți scrie articole interesante din punct de vedere al structurii, al vocabularului și al bagajului de cunoștințe avansat.
Dacă merită pentru salariu și carieră pe termen lung, dificil de spus. Începi de mic câțiva ani, probabil vreo 3-5 ani, ca să spui că ai experiență în domeniu, și pe un salariu cel mult mediu, poate 2000-3000 lei net. Cel mai mare dezavantaj este faptul că sistemul jurnalistic este avansat de corupt încât ești în postura să scrii ce ți se spune, nu ce crezi tu (fie că este bun sau rău), și să ai un stil jurnalistic asemănător imaginii redacției, și să fii servil redacției (adică, să gândești "out of the box", mai bine decât superiorii, stai la locul tău până probabil ți se oferă o poziție bună. Totuși, chiar și pe termen lung, corupția în jurnalism rămâne în continuare (vorbind de mass-media în ansamblu, și marile redacții sau posturi TV), cu câteva excepții dacă te alături unei redacției sau altor jurnaliști care sunt independenți.
P.S.: dacă nu mă înșel, specializarea cred că se numește "comunicare", dar profilul este jurnalistic (specializare și profil fiind lucruri diferite). Deci, prin specializarea de comunicare, ai putea avea poziții și în alte domenii, nu neapărat în jurnalism.
Facultatea se numește,, Științe politice, administrative si ale comunicării’’, specializarea Jurnalism.
Bagajul de cunoștințe si scrisul corect nu ar constitui un impediment, dintotdeauna am fost pasionată să mă îmbunătățesc constant. însă, majoritatea spun ca s-ar intra in,, sistem’’ doar prin intermediul pilelor, fapt ce nu mă încurajează plus că am înțeles ca se sta peste program adesea.
Da, în majoritatea cazurilor se intră pe pile și sunt ore peste program.
Referitor la pile, trebuie să studiezi mult fiecare redacție la care vrei să aplici pentru un post, în sensul în care să vezi dacă superiorii și/sau angajații sunt bănuiți sau au fost acuzați penal. Dacă luăm în considerare România TV, Realitatea TV, Kanal D, B1, Digi, etc, astea clar am putea considera că sunt corupte (Digi este cât de cât mai ok), iar redacțiile locale, părerile sunt împărțite sau nu ar fi informații îndeajuns (aș considera că tot sunt corupte, dar tot ar trebui studiat). Dacă luăm în considerare G4Media, aktual24, ProTV, ProfitPoint, Euronews, etc, astea ar putea fi mai puțin corupte, și s-ar intra și avansa pe merit.
Referitor la program, în majoritatea cazurilor vor fi ore peste program, indiferent de redacție, localitate sau chiar țară.
Mie mi se pare interesanta, interactiva si nu mi se pare usoara. Am prieteni care au terminat in Bucuresti si indiferent ce cariere au ales au ramas cu niste principii si lucruri bune dupa facultate pe care le aplica.
De ce sa renunti?
Daca te duce capul te descurci cu orice facultate.
Asta cu pilele mi se pare o prostie pe care o baga toti care nu reusesc sa faca nimic.
Am prieteni care au terminat Comunicare, facultatea asta are o reputatie si mai proasta, dar ei au ajuns sa fie in echipe de creatie la firme imense gen Redbull.
Locul in care ajungi e un CUMUL de factori, nu doar o facultate iti decide viitorul.
Toti prietenii mei care fac lucruri interesante au fost foarte activi in timpul facultatii, au facut lucruri extrascolare, cum ar veni.