Buna! Ca sa devii art-terapeut, este nevoie sa faci un program de specializare in art-terapie.
In Romania, faci facultatea de psihologie (cel mai bine specializarea psihologie), apoi formare in art-terapia Phronetik (este singura formare de art-terapie propriu-zisa din Romania - pentru mai multe informatii, consulta site-ul asociatiei lor http://expresive.ro/art-terapia-pronetika/
Daca vrei sa iti faci formarea pe art-terapie in strainatate, aveam pe undeva o lista cu programe de masterat in domeniu de prin Europa, pentru ca si eu m-am gandit sa devin art-terapeut. Nu stiu pe unde mai este lista, deci te rog sa imi spui daca te intereseaza, sa nu caut degeaba :)
Ce pot sa iti spun este ca art-terapia este un mod placut de lucru, care trece dincolo de felul in care cei mai multi ne mintim pe noi insine si este foarte utila pentru multi clienti care aleg aceasta varianta de terapie si dezvoltare personala. Eu una cred in eficienta ei si am vazut din propria experienta ca poate avea mare impact.
Cat despre lucrul cu copii si adolescenti, odata ce esti art-terapeut poti lucra cu ce categorii doresti. Te poti specializa prin experienta si lucrari de cercetare sau chiar sa faci niste cursuri extra.
Succes!
Cu placere! Foarte bine ca ai idee ce vrei sa faci in viata. Sigur ca lucrurile se pot schimba in timp, sau poate chiar asta o sa si faci in viitor. Eu mi-am dorit sa fiu psiholog cam de cand aveam 13 sau 14 ani si nici macar eu nu ma luam foarte in serios cu asta la varsta respectiva, am avut mai multe variante pe parcurs si pana la urma asta am facut. Daca iti place ceva, e bine ca te interesezi, mai afli variante... si tot timpul sa te gandesti si razgandesti.
Domeniul mare il stii, asta e important - multi din colegii mei nu stiau ce sa faca nici intr-a 12a, sa nu mai zic ca unii se intrebau asta si la absolvirea facultatii Pentru inceput probabil ca te-ar ajuta sa iti clarifici care sunt deosebirile, pentru ca psihologia, psihiatria si psihopedagogia sunt totusi destul de diferite, chiar daca au si destule elemente comune. Am avut colege care au facut in paralel psihologie si psihopedagogie speciala si si-au mai echivalat niste cursuri, la psihiatrie nu prea cred ca sunt elemente comune, cel putin nu in facultate, ca trebuie sa faci medicina. Oricum, toate cele trei profesii sunt utile si frumoase pentru cei pasionati de ele.