| doruletz a întrebat:

Cum poți face carieră într-un domeniu care-ți place, care te caracterizează (bucătăria in cazul meu), dacă nimeni nu e dispus ca să te angajeze din motiv de lipsă de experiență? Am această pasiune de când mă știu, am lucrat în alt domeniu(vânzări), am făcut și un curs de calificare tocmai pentru a avea o diplomă, dar, cu toate astea, când angajatorii aud de faptul că nu am mai lucrat ca bucătar, î-mi spun clar și concis: "NU EȘTI PERSOANA PE CARE O CĂUTĂM, NOI VREM ALTCEVA..."! :-((

7 răspunsuri:
| galileo a răspuns:

Ceau, incearca o meserie de ajutor de bucatar. Si astfel vei capata experienta. Sunt putine restaurante care angajeaza persoane cu lipsa de experienta, deoarece se tem de serviciile oferite. Sper sa reusesti. Numai Binewinking.

mlm
| mlm a răspuns:

Incearca sa te angajezi intr-un fast food, sau intr-un loc cit mai mic, stai un an si apoi poti cauta ceva pe masura ta.Intradevar acum se cauta persoanele cu mai multa experienta dar daca tu ai aptitudini pentru aceasta meserie te vor angaja.Cauta si nu dispera, vei vedea ca pana la urma vei gasi ceea ce cauti.Bafta.

regis
| regis a răspuns:

E greu, mai ales ca sunt absolventi de liceu economic cu aceasta specializare (toata lumea stie ce inseamna un curs...) care cauta de lucru. Eu daca as avea restaurant nu as lua niciodata un incepator, ci un bucatar cu experienta si cativa tineri absolventi de liceu de profil.
Poti incerca insa la fast-fooduri, care nu au asemenea pretentii si angajeaza necalificati pe post de bucatar. Salariul este mic, insa te ajuta la experienta.

daniela
| daniela a răspuns:

Incearca initial sa-ti oferi pentr o saptamana sau dous servciile fara plata si dai pe spate cu ceea ce sti sa gatesti.

| sigmanet a răspuns:

Incearca sa pleci de la un post mai jos de bucatar. Important e sa ajungi sa lucrezi intr-o bucatarie. Cu timpul inveti, capeti experienta si apoi poti merge cu toata increderea sa te angajezi pe post de bucatar.

| doruletz explică:

Galileo, să știi că și pentru ajutor de bucătar se cere experiență! mlm, la fastfood faci sandvici si shaorma in cel mai fericit caz, crezi că te angajează să faci mâncăruri din bucătăria românească, nu mai spun de bucătărie străină, după ce ai făcut sandviș? regis, ce ai vrut să spui că toată lumea știe ce înseamnă un curs? crezi că dacă faci liceul economic pe acea specialitate esti mai calificat? Dacă nu te trage inima, și nu pui suflet în ceea ce faci, poți avea și doctorat în domeniu tot nu știi nimic. Eu spre exemplu, am o diplomă de electromecanic auto dobândită în urma absolvirii liceului, mă ajută cu ceva daca pur și simplu nu mă atrage mecanica? Și am învățat pot să spun chiar bine, am luat și premiu în a 11-a la un concurs pe meserii, la faza națională! Nu mă atrage și nu pot face performanță... moiadaniela, de 2 luni lucrez 6 ore pe zi, 4 zile pe saptamână la un restaurant, ai impresia că au zis: "ești angajat"? Nicidecum! "Momentan nu te putem angaja" ăsta e răspunsul primit... sigmanet, lucrez în bucătărie, precum am zis mai sus, dar rezultatele întârzie să apară... Tocmai de aceea mi-am pierdut speranța! Uneori pic în depresie și mă întreb dacă nu cumva am eu ceva... Noroc că o am pe nevastă-mea, care mă alină și bucătăria... Când sunt deprimat, acolo î-mi găsesc refugiul și nu ies până ce nu-mi iese ceva frumos și interesant din mână! MULȚUMESC TUTUROR PENTRU SFATURILE DATE, SUNTEȚI DRĂGUȚI, DAR TOT FĂRĂ JOB SUNT...

regis
| regis a răspuns:

Sunt de acord ca in orice meserie trebuie sa ai si inclinatii. Dar daca tu crezi ca un curs poate echivala cu 4 ani de liceu te inseli amarnic. De altfel nici nu conteaza ce crezi tu, angajatorii fac diferenta intre un curs si un liceu de specialitate, pentru ca a stii sa gatesti si a avea o calificare in acest domeniu sunt doua lucruri diferite. Faptul ca tie iti place sa gatesti nu te va avantaja la angajare, pentru ca toti ceilalti contracandidati vor declara aceleasi aptitudini, iar angajatorul nu are de unde sa stie ca tu chiar vorbesti serios.
Cand te indrumam spre un fast-food, nu ma gandeam la shaorma. Cel putin la mine in oras, multe fast-fooduri sunt de fapt un fel de minicantine, unde zilnic se serveste un meniu standard (felul1+felul2), contra unei sume fixe, de obicei un bon de masa. Marja de profit a acestora este foarte mica si nu isi permit sa plateasca un bucatar cu acte in regula. Stiu ca nu este ce iti doresti, insa experienta acumulata te va ajuta la CV.
Faptul ca lucrezi acum fara carte de munca iti va ajuta doar in conditiile in care gasesti un angajator dispus sa te creada pe cuvant.