Procurorul este tot avocat. Este avocatul statului. Deci nu poate profesa o meserie contrara cu a lui. Avocatul unei parti din proces este opusul lui. Poti sa te lasi de meseria de procuror si sa devii avocat sau notar. Nici functia de notar nu o poti profesa simultan cu altceva. Este incompatibila cu avocat sau procuror. Oricum prin natura meseriei de avocat ai dreptul de a legaliza anumite acte.
Procuror vs avocat. Sunt doua profesii diferite, avand ca baza academica, aceeasi facultate - Facultatea de Drept. Dupa terminarea studiilor/absolvirea facultatii si examenul de licenta, pentru a deveni avocat, urmeaza un stagiu de 3 ani intr-un cabinet de avocatura. Dupa terminarea stagiului, se va da examenul de admitere in Barou. In cazul procurorului, se impune un examen pentru admiterea in Institutul National de Magistratura, apoi o perioada de stagiu urmat de examenul de definitivat, care va stabili daca cel in cauza va deveni procuror, magistrat sau judecator. Deci raspunsul la intrebarea ta este nu, nu poti activa ca si avocat daca esti procuror. La fel este valabil si in cazul notarului - sunt doua meserii diferite. Care este diferenţa între notar, avocat şi alte categorii de jurişti? sus
Fără a încerca să facem o paralelă între notari, avocaţi, judecători, mediatori şi alte categorii de jurişti, şi cu tot respectul pe care îl purtăm colegilor noştri jurişti membri ai altor bresle, vom face o enumerare scurtă şi rapidă a acestor profesii:
Notarul îndeplineşte acte între părţi şi consiliază părţile în vederea întocmirii acestor acte.
Prin "acte" nu vom înţelege sensul restrâns al acestui cuvânt, ci sensul său larg, anume toate procedurile notariale prevăzute de Legea nr. 36/1995 (art. 8), inclusiv procedura succesorală, iar prin "întocmirea actelor" de asemenea nu trebuie să înţelegem sensl restrâns, ci sensul larg, aşa cum a fost definit la răspunsul dat întrebării nr. 1.
Mediatorul - profesie relativ nouă în ţara noastră - consiliază de asemenea părţile în momentul în care acestea se află în conflict, facilitând negocierile între ele în afara instanţelor de judecată, şi contribuind astfel la dezamorsarea conflictului într-un termen rezonabil.
Profesia de mediator este reglementată prin Legea nr. 192/2006.
Avocatul apără părţile într-un proces, dar în acelaşi timp poate consilia părţile în vederea întocmirii unui act, inclusiv a unui act notarial, pe care nu l-ar putea încheia avocatul însuşi. În acest sens, a se citi şi răspunsul la întrebarea următoare.
Profesia de avocat este reglementată prin Legea nr. 51/1995.
Judecătorul - una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute profesii - judecă o cauză, adică un proces în care există două categorii de părţi - reclamanţii, pe de o parte, şi pârâţii, pe de altă parte.
Funcţionează în baza Legii nr. 303/2004.
Sferele unora dintre aceste profesii se intersectează uneori, având diverse implicaţii, chiar şi de natură concurenţială.
JasonMcCann întreabă:
anonim_4396 întreabă:
sorinaa0 întreabă: