| DeianVendetta a întrebat:

Dacă devii angajatul unei firme, această firmă te poate plăti doar prin comision, fără să-ți plătească un salar fix? Mi-am depus recent CV-ul la o agenție imobiliară și mi s-a spus că ei plătesc comision 50%, dar nu există salar fix (e bine, nu e bine?). Practic, dacă sunt obligați prin lege să ofere un salar minim brut de 700 ron (dacă lucrez 169.33 ore lunar cum scrie în legislație), dar eu să nu reușesc să câștig acea sumă din comisioane, ce se întâmplă?
PS: Nu am mai lucrat în domeniu, aș fi începător dacă mă angajează și nu am nici atestat în acest domeniu.
Aștept cu nerăbdare răspunsurile voastre.

20 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca esti angajat prin contract individual de munca (CIM) o sa-ti stabileasca un salariu de incadrare la nivelul minim dar plata se va face dupa comisionul pe care il obtii (un fel de plata in acord). Este perfect legala aceasta modalitate de stabilire a salariului, daca asa s-a stabilit prin CIM. O sa primesti salariu cat realizezi.
Nu cred ca exista posibilitatea de a obtine salariu sub cel minim, daca izbutesti sa vinzi cel putin un apartament de 3 camere. Numai bine!

| DeianVendetta explică (pentru Ioandelasal):

Aș putea vinde un apartament de 3 camere în prima lună dacă nu am experiență sau atestat în domeniu? Adică aș putea, legal, să fac o vânzare?

| mgtow a răspuns (pentru DeianVendetta):

Naspa, eu n-am auzit in Romania asa ceva fara salariu fix ca agent de vanzari imobile dar iti dai seama sa primesti bani in functie de cate proprietati vinzi si fara sa ai succes pentru ca lumea nu prea are bani, mai bine te bagi ca sofer la curierat sau ca sofer profesionist unde ai peste 1000 de lei lunar. Uite mie cineva mi-a zis ca pot intra pe dubita cu un salariu atractiv si vorbeste pentru mine cu patronul dar eu o sa incerc undeva ca sofer pe camion sau autobuz.

| Ioandelasal a răspuns (pentru DeianVendetta):

Am impresia ca nu stii inca cu ce se ocupa cei de la agentiile imobiliare.
Acestia nu cumpara si nu vand imobile (case, apartamente, birouri, terenuri, etc) ci doar prezinta potentialilor cumparatori diferite imobile aflate in vanzare prin respectiva agentie, in functie de preferinta cumparatorilor si ii pune in legatura pe cei doi care trateaza direct pretul si conditiile vanzarii-cumpararii. Vanzarea-cumpararea se face la notarul public, direct intre vanzator(proprietar) si cumparator iar agentul incaseaza comisionul de la ambii, de regula acesta fiind de 1-2% din pretul real al imobilului, atat pentru vanzator cat si pentru cumparator.

| DeianVendetta explică (pentru mgtow):

Mi-ar fi plăcut un job în acest domeniu, am studii superioare (management + liceu economic) și m-aș fi descurcat, zic eu. Doar că nu prea mi se pare ok doar comision. Oricum trebuie să merg săptămâna viitoare la al doilea interviu și poate aflu mai multe detalii.

| DeianVendetta explică (pentru Ioandelasal):

Tu ai scris "Nu cred ca exista posibilitatea de a obtine salariu sub cel minim, daca izbutesti sa vinzi cel putin un apartament de 3 camere.", deci eu doar am luat ce ai scris tu. Practic, eu știam despre ce e vorba, să intermediez vânzarea-cumpărarea unui apartament de 3 camere, DAR! Pot face asta dacă nu am atestat în domeniu?

| mgtow a răspuns (pentru DeianVendetta):

Si varumiu a terminat cu managmentul si lucreaza ca ospatar, nu inteleg de ce nu s-a interesat in domeniul lui si se tot lauda ca are viza pentru U.S. pe un an de zile ca no - banul innebuneste omul cand i se da mai mult salariu.

| Ioandelasal a răspuns (pentru mgtow):

Esti salariatul agentiei si nu ai nevoie de atestat, ai avea nevoie doar daca ai fi pe cont propriu, de ex.PFA. Agentia este cea care este autorizata.
Pentru cum merg lucrurile in domeniu poti vorbi cu agenti de la acea agentie sau de la alta agentie.
Fiul meu a cumparat luna trecuta un apartament prezentat de un agent de la o agentie imobiliara si a platit echivalentul in lei a 1.440 euro iar de la vanzator agentul a luat 720 euro, deci numai la un apartament de 3 camere a luat 2.160 euro, jumatate fiind 1.080 euro.

| mgtow a răspuns (pentru Ioandelasal):

Sa fie sanatos si sa-i mearga bine in viata. Eu pe 1 august am examenul la conducere pe camion - luni si marti mai dau cate o ora de conducere apoi examenul. E adevarat ca odata ce il termin fiind admis astept mai putine zile sa ma programez la conducere pentru remorca si autobuz? Am stat mai mult de 2 saptamani dar mai e putin pana miercuri.

| Ioandelasal a răspuns (pentru mgtow):

Spetsnaz, nu cunosc detalii de acestea practice, nu m-au interesat niciodata, intreaba si tu la scoala de conducere sau la serviciul de permise. Succes la examene!

| DeianVendetta explică (pentru Ioandelasal):

Bun exemplu, practic aș putea câștiga foarte bine în domeniul ăsta.

| mgtow a răspuns:

Nu e normal sa te plateasca prin comision, e o bataie de joc pentru ca te vede fara experienta si zice ca vor sa te fredoneze cat vor apoi te da afara si fara bani. Poti depune plangere la inspectoratul fortelor de munca ca sa investigheze mafia din firma unde ai lasat cv-ul.

| DeianVendetta explică (pentru mgtow):

Mulțumesc pentru răspunsul atât de rapid. Nici mie nu se pare normal, dar am vrut să mai aflu și alte opinii.

| mgtow a răspuns (pentru DeianVendetta):

Omul primeste salariu fix lunar, putea sa-ti zica ca ai o perioada de practica cu un salariu mai mic si contract de proba atunci era legal.

| DeianVendetta explică (pentru mgtow):

Mi-a spus la interviu că voi primi comision 50%, dar nu a pomenit nimic de salariul fix și nici eu nu am întrebat atunci. În schimb am sunat după interviu și am întrebat și a spus că nu plătesc deloc salar fix, toți agenții lor sunt plătiți doar prin acest comision (au în total 10 angajați, din care 4-6 sunt agenți, dar nu i-am văzut pentru că nu erau în firmă).
Mi-a spus de perioada de probă/practică, care durează 3 luni și la fel, niciun salar fix, doar comision 50%, dar nu știu cum o să câștig eu acel comision pentru că nu am atestat, deci nu pot încheia contracte și chestii de genul (cel puțin, nu cred).

| mixxjim a răspuns:

Toate agentiile imobiliare lucreaza asa, in afara poate de cele foarte mari si importante care lucreaza la alt nivel. faci tranzactii, primesti bani, nu faci-nu primesti. daca nu face firma tranzactii de unde ar avea sa te plateasca salariul acela minim de care vorbesti? plus ca in afara de acei bani pe care ti-i da tie stii ca mai da firma la stat cam tot atat. dupa un timp, daca chiar aduci venituri serioase, probabil ca o sa-ti faca si "carte de munca" oficial cu acel salariu minim si o sa primesti bani la comision in continuare. chestia e ca proti castiga si 1000 de euro pe luna, nu cred ca ti-ar conveni sa primesti doar 700 ron, dar trebuie sa ai in vedere ca este mare criza pe piata imobiliara. in plus, o luna-doua, pina deprinzi "meseria", pina inveti bine strazile din zona de care te ocupi, tipurile de apartamente etc e posibil sa nu castigi nimic. sincer, nu este o meserie pentru vremurile astea si mi se pare si sub nivelul tau daca spui ca ai si facultate, si liceu economic. daca este colliers sau ceva de genul asta poate ar mai merge, dar daca e ceva mic, de cartier, mai cauta si altceva. daca te duci totusi la interviu intreaba daca o sa lucrezi pe inchirieri sau pe vanzari, cum se face distribuirea clientilor (te poti trezi ca ti-i iau cei cu mai multa vechime pentru ca "il cunoaste" sua "i-a mai fost client"), cine face distribuirea clientilor, cine plateste telefoanele (asta e o meserie care se face mult din telefon), daca partea ta de comision o primesti pe loc la finalizarea tranzactiei sau cand (poate la sfantul asteapta...), care e comisionul tau daca aduci tu client (ar trebui sa fie mai mare). din raspunsurile primite o sa intelegi care-i situatia. succes, poate ne mai povestesti cum s-a rezolvat pina la urma happy

| DeianVendetta explică (pentru mixxjim):

Din cât primește firma dintr-o tranzacție, 1-2% de la vânzător și de la cumpărător, mi s-a spus că eu voi lua 50%, care sunt împărțiți așa: 40% dacă aduc eu client nou, 25% dacă îl aduce un curier al firmei și 60% pentru vânzare, respectiv 75% dacă a fost adus de curier. Nu mi s-a spus când voi primi acești bani, ci doar că-i voi primi (cândva) - mă rog, informații de la primul interviu. Mi-ar place o carieră în acest domeniu, sau cel puțin să lucrez o perioadă la firma asta ca să câștig experiență și poate merg apoi la o firmă mai mare. Pe mine m-ar interesa și în primele luni să câștig ceva, nu să lucrez degeaba, din cauza asta întrebam de salarul minim.

| mixxjim a răspuns (pentru DeianVendetta):

Eu ti-am povestit cum se intampla lucrurile in realitate, nu din auzite, nu din teorie, te cred ca ai vrea sa castigi si e si normal, dar asa merg lucrurile in domeniul asta, din pacate happy poti sa-mi spui ce agentie e, daca e din Bucuresti?

| DeianVendetta explică (pentru mixxjim):

Am fost la al doilea interviu și mi s-a pus contractul în față. Nu am semnat nimic, nici nu am de gând, voi spune pas oricum, dar ca fapt divers: actul adițional conține clauze de confidențialitate, de loialitate și de fidelitate. Printre cele mai aberante: 1. Îi sunt interzise angajatului orice fel de activități în beneficiuul unor societăți concuurente sau care se află comerciale cu societatea cu care acesta a încheiat contract. INTERDICȚIA SE EXTINDE ȘI ASUPRA SOȚULUI/SOȚIEI ANGAJATULUI.
2... în cazul încălcării clauzelor de confidențialitate și loialitate, se plătesc daune de minim 10.000 USD.
3. Timp de cel puțin UN AN de la data angajării nu am voie să părăsesc intreprinderea (nu-mi pot da demisia - nu pot pleca de bunăvoie).
4. Pe durata contractului nu am voie să-mi fac firmă în domeniul imobiliar, să nu devin asociat/acționar în altă agenție imob, să nu fiu administrator, etc.
5. Timp de 1 an după ce plec din firmă nu am voie să - idem punct 4 + nu am voie să mă angajez la o altă agenție imob.
6. Dacă nu respect clauzele de fidelitate plătesc daună minim 5000 de usd.

Și alte firme fac la fel? Plus că nu primesc mașină de la firmă, nu mi s-ar deconta combustibilul pe mașina proprie dacă m-aș deplasa în interes de servici, nu primesc telefon de la firmă, la fel ca și cu mașina, doar că la firmă am câte un telefon cu minute nelimitate în Vodafone, cosmote și Orange + un fix. Nu mi se decontează abonamentul pentru transport în comun, nu primesc niciun ban dacă firma nu vinde sau închiriază ceva adus de mine. Și din cauza clauzelor, dacă nu-mi place la firmă (că nu câștig nimic) nici nu pot pleca de bună voie și dacă plec, timp de 1 an nu pot lucra în domeniu.
Ei nu riscă nimic cu mine, eu cheltui ca fraierul și dacă le fac bani primesc și eu o feliuță, dacă nu, mor de foame.
Nici nu s-a hotărât dacă-mi plătește cursul de agent imob, care costă 300 de euro.
Dacă și alte firme fac la fel, înseamnă că e o problemă mare în acest domeniu.
5 agenți are firma și luna trecută au vândut 5 apartamente și au închiriat alte 10 apartamente. 2.5% este comision la vânzare (doar de la cumpărător se percepe) și 80% e comision la chirii.

| mixxjim a răspuns (pentru DeianVendetta):

laughing printre randuri la ce ti-am povestit era scris ca e cam "cah" in domeniu, dar e bine sa te convingi singur, cine-s eu sa ma crezi? nu au chiar toate clauzele astea, le au cele foarte mari de care vorbeam, nu stiu in zona la tine cam ce pozitie are firma asta. fac astea sa nu pleci cu clientii lor si cu baza lor de date, tu te umpli de bani pe carca lor si ei mor de foame, nu? happy oricum, ce trebuie sa intelegi este ca nu da nimeni nimic si vor sa castige maxim de pe urma ta, cam asta-i treaba. daca-ti platesc cursul probabil ca-ti mai baga vreo alta clauza ca nu poti pleca de la rei vreo 3 ani sau nu stiu cat, c-au investit in tine si nu e obligatoriu ca tu, ca angajat la ei, sa ai acel curs. in afara de chestia ca nu ai voie sa pleci un an de la ei, care-i o aberatie, restul sunt destul de indreptatite desi repet, doar cele foarte mari fac astfel de contracte. acum daca te-ai lega la cap cu asa ceva ar merita daca ai avea si tu ceva acolo asigurat dar asa, pe nimic, nu prea merita nici fara contract. e un domeniu care a fost de la inceput cam nereglementat iar de cand cu criza nici atat, asta e.