Timpul prezent: indica o actiune petrecuta in momentul vorbirii.
Timpurile trecute:Imperfectul:expria o actiune trecuta, care se desfasoara in acelasi timp cu o alta actiune trecuta, aratand durata.Intr`o naratiune, imperfectul e folosit in descrierea cadrului de desfasurare al actiunii.
Structura imperfectului:ex.verbul "a invata":eu invatam, tu invatai, el/ea invata, noi invatam, voi invatati, ei/ele invatau.
Perfectul compus:exprima o actiune trecuta si terminata in momentul vorbirii.Intr`o naratiune din comunicarea curenta si orala, perfectul compus se foloseste pentru a prezenta actiunile, evenimentele.
Structura perfectului compus:ex.verbul "a invata":eu am invatat, tu ai invatat, el/ea a invatai, noi am invatat, voi ati invatat, ei/ele au invatat.
Perfectul simplu:exprima, in limba literara, o actiune petrecuta si incheiata in trecut.In limba literara, perfectul simplu este timpul povestirii la persoana a 3-a.In limba vorbita, este folosit doar in anumite regiuni ale tarii(in Oltenia mai ales)si exprima o actiune terminata de curand, deosebindu-se, in acest caz de perfectul compus.
Structura perfectului simplu:ex.verbul "a invata":eu invatai, tu invatasi, el/ea invata, noi invataram, voi invatarasi, ei/ele invatara.
Mai mult ca perfectul:exprima o actiune trecuta si terminata inaintea altei actiuni trecute.In limba vorbita, mai mult ca perfectul este folosit destul de rar.
Structura mai mult ca perfectului:ex.verbul "a invata":eu invatasem, tu invatasesi, el/ea invatase, noi invataseram, voi invataserati, ei/ele invatasera.
Timpul ciitor exprima o actiune care se va desfasura dupa momentul vorbirii.
Modurile personale ale verbului:Modul indicativ arata o actiune sigura, reala. ex:Eu voi merge la magazin.
Modul conjunctiv arata o actiune posibila, realizabila.Acest mod se recunoaste dupa cuvantul "sa" din componenta lui. ex:Eu mi-as dori sa ma duc la magazin.
Modul conditional-optativ arata o actiune posibila, a carei realizaredepinde de o conditie sau exprima actiuni dorite.acest mod se recunoaste dupa cuvintele: "as","ai","ar","am","ati","ar" din componenta lui. ex:As merge la magazin.
Modul imperativ arata actiuni posibile, asociate cu vointa vorbitorului de a le vedea realizate, fiind indemnuri, ordine, porunci. exu-te la magazin!
Modurile nepersonale:Modul infinitiv este forma la care verbul se afla in dictionar. ex:"a invata". De obicei are in componenta lui cuvantul "a".
Modul gerunziu s etermina in "and" sau in "ind". ex:"invatand"
Modul participiu ajuta la formarea unoi moduri si timpuri. ex:"as fi invatat". Verbul devine adjectiv cand e folosit singur. ex:"Am scris tema in caietul DAT colegului."
Modul supin este alcatuit din cuvintele:"de","dupa","la" etc. plus participiul. ex:"Termina DE REZOLVAT!".
Sper ca te-am ajutat ca ma doare mana de cand scriu
FuNdO. oI?
Verbele au urmatoarele moduri:
personale:
Indicativ (care are toate timpurile, ex: Eu scriu)
Conjunctiv (care este cu sa, ex: Eu sa scriu)
Conditional Optativ (dorinta, ex: Eu as scrie)
Imperativ (cu ''!'', ex: Tu scrie!)
nepersonale:
Infinitiv (forma din dictionar, ex: a scrie)
Gerunziu (cu ind and, ex: muncind)
Participiu (ex: invatat, invatate, invatati, invatate)
Supin (cu de si pentru, ex: de invatat, pentru invatat)
Timpuri: prezent (actiunea este desfasurata in momentul), viitor (ceea ce va avea loc) si trecut care are: imperfect, perfectul simplu, perfectul compus, mai mult ca perfectul
Intra aici si ai toate in formatiiile despre verb http://ro.wikipedia.org/wiki/Verbul de exemplu modurile, diatezele, timpurile, tipuri de verbe
Buna
INDICATIVUL arată o acţiune, sigură, reală.
PREZENTUL indică desfăşurarea acţiunii în momentul vorbirii.
TRECUTUL indică desfăşurarea acţiunii înainte de momentul vorbirii
IMPERFECTUL exprimă o acţiune trecută, care se desfăşoară în acelaşi timp cu o altă acţiune trecută, arătând durata sau repetarea.
PERFECTUL COMPUS exprimă o acţiune trecută, terminată în momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice ale verbului auxiliar a avea+participiul verbului de conjugat.
PERFECTUL SIMPLU exprimă în limba literară o acţiune petrecută şi încheiată în trecut. În limba literară, este timpul povestirii la persoana a III-a. În limba vorbită, este folosit doar în anumite regiuni ale ţării (în Oltenia mai ales) şi exprimăo acţiune terminată de curând.
MAI MULT CA PERFECTUL exprimă o acţiune trecută şi terminată înaintea altei acţiuni trecute.
Http://dexonline.ro/
Scrie cuvintul si vezi "conjugari".
Da click acolo si vei vedea.
Cit despre moduri e foarte simplu.
Te poti descurca si singura/a.
La indicativ verbul e ca si la prezent, la conjunctiv adauga un "sa " in fata, la conditional-optativ,"as","ar" in functie de persoana, iar la imperativ E o porunca.
ex. Vad!, Vezi! etc
La modurile nepersonale, infinitiv ara ramin verbele, cu "a" in fata, la gerunziu adaugi "ind", la participiu "t", iar la supin "la","pentru","dupa".
Multa bafta la scoala!
P. S Pe TPU.ro Nu se fac teme.
1.moduri personale
a.modul indicativ(imperfect, perfect compus, perfect simplu, mai mult ca perfectul, prezent, viitor, viitor anterior(voi fi adunat))
b.modul conjunctiv(prezent, perfect)
c.modul conditional-optativprezent, perfect
d.modul imperativ
2.moduri nepersonale
a.modul infinitiv(prezent, perfect)
b.modul participiu(scris, scrisa, scrisi, scrise)
c.modul supin(de facut)
d.modul gerunziu(scriind/ducand)
funda:X:*?
Verbe au 8 moduri si sunt de 2 tipuri:
Personale:
-indicativ
-imperativ
-conjunctiv
-conditional-optativ
Nepersonale:
-infinitiv
-participiu
-gerunziu
-supin
Modu indicativ este modu care are vele treu timpuri:
-Prezent
-Trecut
-Viitor
Ex:
A scrie:
Timp prezent:
Eu scriu
Tu scrii
el-Ea scrie
Noi scriem
Voi scrieti ei-Ele scriu
Timpul trecut
Imperfect
Eu scriam
Tu scriai
El-ea scria
noi scriam
Voi scriati
ei-ele scriau Mai e perfect compus si mai mult ca perfectu Sper ca te-am ajutat cat de cat
1.Clasificarile verbului
a)dupa rolul sintactic si morfologic:
-predicative: indeplinesc singure, la un mod personal, functia de predicat verbal (a citi, a merge, a vedea etc)
-copulative: leaga numele predicativ de subiect si indeplinesc la un mod personal, impreuna cu numele predicativ, rolul de predicat nominal (a fi, a deveni, a se face)
-auxiliare: ajuta la formarea modurilor si timpurilor compuse, precum si a diatezei pasive (a fi, a vrea, a avea) 57455mmy86zyz1t
b)dupa posibilitatea de a avea complement direct:
-tranzitive: care pot avea complement direct (a face, a iubi etc)
-intranzitive: care nu pot avea complement direct (a alerga, a fi, a merge etc.)
c)dupa referirea la persoana: my455m7586zyyz
-personale: au forma pentru toate persoanele (a cauta, a citi etc.)
-impersonale: nu au subiect si, de obicei, au numai forma de persoana a III-a(a ploua, a ninge, a se zice etc.)
-unipersonale: de folosesc numai la persoana a III-a (a latra, a macai, a oua etc.) a trebui este unipersonal ca forma si impersonal prin continut.
2. Locutiunile verbale
Grupuri de cuvinte, care contin in mod obligatoriu un verb, cu sens unitar si cu trasaturi morfologice si sintactice
specifice verbului
Structura locutiunilor verbale:
-verb+prepozitie+substantiv:a avea de gand
-verb+interjectie:a face tusti
-verb+substantiv:paziti-va gura(pronume intre verb si substantiv)
-verb+...etc.:a o lua la sanatoasa, a-si aduce aminte
*
cele mai frecvente verbe intalnite in locutiunile verbale:a face, a da, a lua, a avea, a pune, a trage, a baga
%Atentie! O locutiune verbala se recunoaste daca:
-se poate substitui printr-un singur cuvant (a o lua la fuga=a fugi)
-intelesul unitar este altul decat sensul fiecareia dintre componente;
-exista un cuvant care, luat izolat, nu are inteles clar (a-si aduce aminte; aminte=?)
3. Diateza verbului
Categorie gramaticala specifica verbului care exprima raportul dintre subiect, verb si obiect: diatezele activa, pasiva si reflexiva
Diateza activa: arata ca subiectul face actiunea exprimata de verb, fara a suferi consecintele acesteia; se formeaza din tema verbului de conjugat la care se adauga terminatiile modurilor si timpurilor respective;
Diateza pasiva: arata ca subiectul sufera actiunea facuta de complementul de agent (exprimat sau subinteles); se formeaza din participiul verbului de conjugat precedat de diateza activa a verbului auxiliar a fi; diateza pasiva au doar verbele care la diateza activa sunt tranzitive;
Diateza reflexiva: arata ca subiectul face actiunea si tot el o sufera; se formeaza din diateza activa a verbului de conjugat precedat de pronumele reflexiv in dativ sau acuzativ cu rol de marca morfologica.
4.Modurile verbului
Categoria gramaticala verbala care indica forma pe care o ia verbul pentru a arata felul cum considera vorbitorul actiunea
Modurile:-personal: daca are forme distincte pentru exprimarea persoanei;
-nepersonal: daca prezinta actiunea fara referire la persoana care o savarseste;
-predicativ: daca verbul poate indeplini functia de predicat;
-nepredicativ: daca verbul nu poate indeplini functia de predicat;
Moduri personale, predicative:
-indicativ: exprima o actiune prezentata de vorbitor ca reala, sigura (eu lucrez, tac, culeg, fug);
-conjunctiv: exprima o actiune realizabila, posibila in prezent, ireala in trecut (eu sa lucrez, sa tac, sa culeg, sa fug; eu sa fi lucrat, sa fi tacut, sa fi cules, sa fi fugit);
-conditional-optativ: exprima o actiune realizabila in functie de o conditie (eu as lucra, as tacea, as culege, as fugi);
-imperativ: exprima un ordin, un indemn, un sfat, o rugaminte (lucreaza! taci! culege! fugi!);
Modurile nepersonale, nepredicative:
-infinitiv: exprima actiunea in mod general, denumeste numele actiunii (a citi, a lucra etc.);
-gerunziu: exprima o actiune in desfasurare, fara referire precisa la momentul vorbirii (citind, lucrand etc.);
-participiu: denumeste sub forma de adjectiv actiunea suferita de un obiect(citit, vazut, citit etc.);
-supin: forma verbala omonima cu participiul, avand in plus prepozitiile de, la, pentru si sinonima cu infinitivul (de mancat, pentru citit, la cules etc.);
5. Timpurile verbale
Categorie gramaticala verbala care exprima momentul sau durata savarsirii actiunii
Timpurile indicativului
-prezent: actiune simultana cu momentul vorbirii (lucrez, tac, culeg, fug);
-imperfect: actiune trecuta, nedeterminata in momentul la care se refera vorbirea (lucram, taceam, culegeam, fugeam);
-perfecul simplu: actiune trecuta, incheiata in trecut (lucrai, tacui, culesei, fugii);
-perfectul compus: actiune trecuta, terminata, fara a preciza momentul incheierii fata de prezent (am lucrat, am tacut, am cules, am fugit);
-mai mult ca perfectul: actiune trecuta, incheiata inaintea altei actiuni trecute (lucrasem, tacusem, culesesem, fugisem);
-viitorul: actiune ce se petrece dupa momentul vorbirii (voi lucra, voi tacea, voi culege, voi fugi);
-viitorul anterior: actiune care se va petrece in viitor si se va incheia inaintea unei alte actiuni viitoare (voi fi lucrat, voi fi tacut, voi fi cules, voi fi fugit);
Timpurile conjunctivului
-prezent: sa lucrez, sa tac, sa culeg, sa fug;
-perfect: sa fi lucrat, sa fi tacut, sa fi cules, sa fi fugit;
Timpurile conditional -optativului
-prezent: as lucra, as tacea, as culege, as fugi;
-perfect: as fi lucrat, as fi tacut, as fi cules, as fi fugit;
ÜNu uita! Imperativul, desi este mod predicativ, nu are forme decat pentru prezent.
%Atentie! Dintre modurile nepredicative doar infinitivul are forme distincte pentru timp, prezent si perfect, celelalte moduri neavand forme pentru mai multe timpuri.
6.Conjugarea verbului
Flexiunea verbului dupa diateza, mod, timp, timp, persoana si numar se numeste conjugare
ÜNu uita! Dupa terminatia infinitivului (forma de dictionar a verbelor) verbele se clasifica in patru conjugari:
Conjugarea I: verbe terminate in -a (a lucra, a canta, a visa etc.)
Conjugarea II: verbe terminate in -ea (a placea, a vedea etc.)
Conjugarea III: verbe terminate in -e (a bate, a merge, a spune etc.)
Conjugarea IV: verbe terminate in -i sau -i (a fugi, a dori, a cobori, a hotari etc.)
ÜNu uita! Conjugarea verbelor regulate la diateza reflexiva este aproape identica cu cea de la diateza activa. Paradigmele verbale sunt aceleasi, adaugandu-se in fata verbului pronumele reflexiv in dativ si acuzativ cu exceptia imperativului si gerunziului, cand pronumele sta dupa verb. Diateza reflexiva este defectiva de participiu si supin.
Funda?