| anonim_2270 a întrebat:

DAU FUNDA! buna TPU! vreau sa imi spuneti etapele pentru a ajunge procuror sau judecator! ce liceeu sa fac in bucuresti(numele) si cu cat se intra in acel liceeu, dupa liceeeu unde trebuie sa ma duc mai departe( la ce facultate in bucuresti, numele plz :*) pentru a deveni procuror/judecator, cat se face facultatea? aaa ce examene se dau? din ce si cate? si dupa liceeu in cati ani pot sa ajung pe meseria mea judecator/procuror, cat are salariu un judecator sau un procuror? si care are gradul mai mare adica cine e in putere judecatorul sau procurorul? mersi

3 răspunsuri:
| Xname a răspuns:

Pentru a ajunge Procuror/Judecator (Magistrat) e indicat un liceu cu profil uman (S. S; Filologie etc.) apoi faci facultatea de drept, si dupa daca intri la Institutul National de Magistratura(INM) din Bucuresti. Judecatorul este superior Procurorului, cel din urma inaintand dosarele catre judecator. Mai multe detalii pe www.inm-lex.ro

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca acum esti in clasa a VIII-a mai ai multi ani (cel putin 10) pana a putea ajunge judecator sau procuror. Liceul nu prea conteaza, doar sa obtii diploma de bacalaureat si apoi sa urmezi si facultatea de drept si sa obtii licenta. Pentru etapele urmatoare eu zic sa nu-ti faci probleme pana ajungi aproape de absolvirea facultatii, se pot schimba multe in acest timp. Totusi, daca esti foarte nerabdatoare, poti citi Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, aici: http://www.just.ro/......ault.aspx. Pentru detalii in legatura cu facultatea te poti uita pe site-ul Facultatii de drept din Bucuresti, desi lucrurile se pot schimba. Precis o sa se schimbe si salariile, sunt destul de bune. Nu se pot compara procurorii cu judecatorii, fac parte din organe diferite, respectiv Parchet si instantele judecatoresti. Totusi, in procese, procurorii doar trimit in judecata si sustin rechizitoriul, decizia este a judecatorilor, ei pronunta hotararile. Numai bine!