| SingleForOne a întrebat:

De ce unii manageri sau patroni se strâmbă când cineva dorește o zi liberă?
Cunosc pe cineva care lucrează mereu overtime, pentru că nu are de ales la acel loc de muncă, deși sunt 2 colegi pe aceeași poziție.
În contractul său, și în lege, specifică că aproape oricine care face overtime, are drept să-și aleagă ore libere pe o perioadă de 90 de zile din data efectuării timpului overtime, iar acea zi să nu fie confuză cu o zi liberă normală sau concediu, ci zi liberă pe baza timpului de overtime.

3 răspunsuri:
| adryang78 a răspuns:

Orele suplimentare fie se plătesc, fie se recuperează, adică are dreptul să-și ia libere acele ore, fără a-i fi afectat salariul sau zilele de concediu legal.
Dacă patronul "se strâmbă" (că mai sunt încă din ăștia care n-au priceput că s-a schimbat treaba și nu mai conduc sclavi pe plantație), o sesizare la ITM îl va pune în mod sigur la respect, plus o amendă să-l usture. Autoritățile sunt foarte sensibile când vine vorba de drepturile angajatului și respectarea codului muncii.

| KovacsB a răspuns (pentru adryang78):

Nu s-a schimbat treaba deloc.
Angajatii sunt doar sclavi moderni care cred ca au mai multe drepturi decat obligatii.
Daca angajatul este indispensabil iti garantez ca patronul nu se stramba.
Dar se vede treaba ca nu este asa.

| Dragobeta a răspuns:

Overtime? Adica?
Si ce mai inseamna zi "confuza" cu alta zi?
Orele suplimentare pot fi platite sau recuperate cu zile libere. In contractul tau ce scrie?
Aveam si eu o colega care statea suplimentar doar pentru ca era puturoasa si nu-si facea treaba in program. Asta nu inseamna ca trebuia platita suplimentar. Sefa i-a pus in vedere sa se "miste" mai repede sau sa plece. A plecat.