Vreau sa-ti spun ca cea de asistent social / se gaseste de munca oriunde de platit nu stiu daca e bine platita dar de munca o sa ai mereu!
Pai pe care dintre ei vedem mai mult la TV ca fac greva? Sociologii/Asistentii Sociali sau Profesorii? Ca profesor mi se pare o experienta placuta dar cand vezi generatia asta tampita de copii care isi bat profesorii, ii injura etc. si tot profesorul e de vina mi se cam taie... Asa ca raman la optiunea de Sociolog/Asistent Social
Eu studiez asistenta sociala (ID). Munca unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala. Un asistent social castiga in jur de 15 milioane de lei vechi pe luna.
Asistentul social acorda ajutor oamenilor (in special a celor cu probleme fizice sau psihice) pentru a-si rezolva problemele sociale sau personale. asta asa pe scurt.
Daca intram in detalii: ajuta persoanele cu handicap pentru integrare in societate, incepe actiuni pentru prevenirea delicventei, acorda consultatii privind drepturile persoanelor defavorizate, propun metode de ajutor a acestor persoane, colaboreaza cu diferite societati, organizatii tot pentru ajutorul persoanelor cu probleme etc. Asistent social este si persoana care ingrijeste un om la domiciliu.
Din punct de vedere material nu e avantajoasa deloc, pentru ca in Romania aceasta meserie nu se plateste bine deloc. Dar, ofera satisfactii sufletesti si e potrivita pentru o persoana altruista, care-si doreste sa ajute oamenii dezinteresat.
"Sociologul este persoana cu studii superioare pregatita sa realizeze cercetari asupra dezvoltarii societatii, a structurii sociale pe grupuri si categorii, a relatiilor si institutiilor sociale, a comportamentului social si a influentei lor asupra individului. Pune la dispozitia factorilor de decizie rezultatele cercetarilor intreprinse.
Sociologul utilizeaza instrumente birotice, de inregistrare si prelucrare statistica a datelor, traditionale sau electronice, computerizate. Pe langa documentarea teoretica, foloseste chestionare, interviuri, anchete, observatii, experimente, sondaje."
Mediul de lucru este diferit, pentru ca nu ai de a face direct cu persoanele cu probleme, tu culegi informatii de la organizatii, asociatii sau asistenti sociali. S-ar putea sa fie mai bine platita.
Profesor - o meserie pe care o faci din pasiune, din dragoste pentru copii. In zilele noastre nu stiu cata pasiune a mai ramas, pentru ca toti ne gandim doar la supravietuire si astfel majoritatea profesorilor fac meditatii in particular, tin cursuri la mai multe scoli sau facultati ca sa reuseasca sa stranga un venit care sa le ajunga.
Tu hotarasti ce vrei sa faci, decizia o iei cu mintea sau cu inima. si apoi suporti consecintele.
Eu sunt studenta in anul II la sociologie. Ceea ce vreau sa-ti spun e ca nu prea exista meseria de sociolog. Dupa cum te-a lamurit si Adeana, prestatiile sociologiului sunt destul de diversificate, nu doar in cercetare ci si in domeniul resurselor umane sau al campaniilor de imagine si publicitate. Ele pot fi chiar foarte bine platite, iar acest lucru depinde de tine, de cat de bun esti in ceea ce faci. Ideea e ca la noi in tara nu se intelege prea bine notiunea de sociolog. Asistentii sociali in schimb au arii ocupationale un pic mai restranse din cate stiu eu, pentru ca se ocupa de diversele probleme sociale( persoane cu handicap(dizabilitati), azile de batrani etc.) Sunt destul de prost platiti.
Iar ca profesor dupa cum stie toata lumea, esti destul de slab platit si merita sa faci acest lucru doar daca esti pasionat cu adevarat, altfel... desi profii universitari nu se pot plange de salarii...cam atat.
Cred ca mai avantajoasa e cea de profesor din cel putin trei motive:nu face teren(profesorul), are cel putin 3 luni vacanta pe an si cel mult 6 ore pe zi de lucru cu copii...pe cand asistentul social face in primul rand munca de teren aproape in fiecare zi, are concediu 21 zile lucratoare si cel putin 8 ore pe zi de lucru cu una dintre cateoriile sociale defavorizate(copii abandonati, batrani singuri, bolnavi etc). In ceea ce priveste salariile si aici cred ca sunt mai avantajati profesorii; daca mai au si ore suplimentare cu siguranta ajung la un venit mai mare decat al unui asistent social.
Pentru mai multe detalii despre asistentul social consulta legea Legea nr. 466 din 04/11/2004 pentru a afla cu ce se ocupa el.
Eu sunt la master la asistenta sociala si iti pot spune ca e destul de facinanta daca iti place.
Ingrijire la domiciliu nu face asistentul social, acesta intrand in atributiile ingrijitorului.
Sa nu iti imaginezi ca cu studii superioare vei ingriji batranii sau ii vei schimba, etc. Tu doar o sa ii supraveghezi pe oamenii care ii ingrijesc, sa-si faca treaaba, sa fie respectate legile si daroririle / obligatiile ori integritatea, o sa faci proiecte de interventie, vei vorbi cu familia lor, cu ei. Un asistent social poate face si munca de irou si de teren acum depinde de job.
Am putea discuta mult pe baza subietului...