| Iulyan_Adrian_1998 a întrebat:

Eu am o idee vreau sa imi fac livada de nuci ce fel de inginer trebuie sa fiu si ce facultate trebuie sa fac daca puteti sa ma ajutati si sa imi dati cateva indicati. Adica vreau sa fiu inginer sa muncesc aici in tara dar la propria mea livada ca asa se mai deschid portitie.

Răspuns Câştigător
| FemeiaPisică a răspuns:

Facultatea de Agronomie, specializarea Agricultură, este cea mai potrivită. Eu sunt la această facultate doar că specializarea mea are legătură cu animalele. Dar, dacă ai cunoștințe în domeniu și vrei să accesezi fonduri europene pe viitor nici nu îți trebuie facultate. Poți face cursuri, costă între 100-500lei cam așa, depinde de ce îți alegi și la urmă primești o diplomă. De exemplu: pentru legumicultor țin minte că era 200lei iar la apicultor 400lei. Eu am făcut practică la Direcția Agricolă și îți sincer că peste 90% din cei care doreau să acceseze fonduri europene și să facă cursul pentru specializarea aleasă aveau 8-10 clase sau liceul terminat și atât. Cei care au accesat fondurile europene în valoare de 40. 000euro aveau facultate cu altă specializare(politehnică, informatică). Total paralel, dar dacă știi totul despre creșterea nucilor sau ai pe cineva din familie nu o să îți fie greu să îți faci propria afacere.

| Iulyan_Adrian_1998 explică (pentru FemeiaPisică):

Si daca fac cursurile pot gen sa iau fonduri europene in jur de vreo 20 de mii € sau mai mult?

| FemeiaPisică a răspuns (pentru Iulyan_Adrian_1998):

Nu, cursurile sunt strict pentru dezvoltarea cunoștințelor legate de domeniu care te interesează.
Dacă vrei să ai acces la fonduri europene trebuie să ai completată o cerere de finanțare(submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri).
O poți descărca DOAR aici:
http://www.afir.info/

Se acordă 40.000€-50.000€ în funcție de ce puncte ai. Ai acolo un tabel care îți calculează automat aceste puncte să vezi dacă te încadrezi în cerințe și de ce sumă poți beneficia. Aici trebuie să incluzi numărul de ha și din ce categorie face parte(ex:rapiță, floarea-soarelui, lucernă, solare etc). Fiecare categorie are un punctaj diferit. Poți completa și la alte tipuri de ha pe care vrei să le exploatezi. Dacă ai și animale(cal, catâr, vacă, scroafe) este bine dacă le-ai include pentru că reprezintă și ele un venit.
Dacă nu te descurci, poți apela la un consulant. Este specializat în asta și el știe ce-i mai bine pentru prosperitatea afacerii.

5 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| chioscuta a răspuns:

Agronom

| RzV28 a răspuns:

Daca vrei sa iti faci propria livada e ca si cum ai vrea sa ai propria afacere pentru ca iti vei dori sa iti castigi existenta din asta iar pentru asta nu iti trebuie neaparat sa ai facultate si sa fii inginer, important e sa dispui de o suma de bani de investit. Oricine poate cumpara un teren, pui de copaci, ii planteaza, are grija de ei si asteapta recolta pentru a face bani de pe urma ei. In treaba asta nu te intreaba nimeni ca esti inginer, conteaza doar banii..desigur daca vrei tu pentru tine sa ai cunostinte mai bogate in domeniu poti face ceva cursuri in domeniul agriculturii.