| IoanaIonuca a întrebat:

Hei. Cum e la Facultatea de Medicina, e greu? Ai timp sa iesi in oras, cluburi, etc sau trebuie sa stai numai cu capul in carti? Unele persoane imi spun ca se distreaza si altele ca de-abia apuca sa-si invete, cred ca depinde de persoana.
Si e adevarat ca dureaza cam 12 ani? 6 faculta + 6 restul pana esti medic medic? M-as cam orienta spre Medicina, dar inca nu sunt sigura.

5 răspunsuri:
| ABCD122 a răspuns:

E greu in orice caz. Cunosc o fata care a renuntat in anul 2 de facultate din cauza ca era prea greu, prea putin timp liber, era prea stresata, etc.

suntserios
| suntserios a răspuns:

E cea mai grea facultate din cate exista, daca esti un student silitor si iti dai interesul nu prea iti mai ramane timp de altceva... si da dureaza 12 ani. 6 ani facultate si restul 4-5-6 ani rezidentiat

| Zaira_Dobre_1975 a răspuns:

În urma mailurilor primite (care mă bucură nespus de mult, așa că le aștept în continuare) mi-am dat seama că e cazul să răspund la câteva întrebări și aici, nu de alta dar poate ajută și pe alții. Așadar, să purcedem (considerați acest post un fel de FAQ).

Cum e la Medicină? Greu, dar frumos. Și din ce în ce mai frumos pe măsură ce trec anii.

Cu cât timp înainte să mă apuc de învățat pentru admitere? Nu pot da eu formula magică de aplicat, dar consider că toată clasa a XII-a e o perioadă suficient de lungă încât să acumulezi informațiile necesare, fără a intra în panică "Vaaai, nu o să intru". Să te pui să înveți cu 2 ani înainte mi se pare cea mai mare prostie, pentru că atunci în sesiune sigur vei claca.

Cum să învăț mai eficient? Organizare organizare organizare. Dar despre asta vă voi relata într-un post viitor. Momentan, planul care mi se pare cel mai bun este acela de a-ți împărți materia în numărul de zile disponibile și evident, respectarea planului.

Am terminat filo, am vreo șansă la Medicină? Cum să nu. Depinde doar de tine și de ambiția ta de a reuși. Am mulți colegi care au terminat filo și acum nu au nicio treabă. Da, le-a fost mai greu la început pentru că totuși, unul care a terminat un profil real are un alt mod de a gândi, mult mai schematic și organizat. Acum însă, liceul terminat chiar nu mai contează

Nu mă descurc cu chimia, contează? Aici s-ar putea să îmi săriți în cap. Contează pentru admitere, pentru că trebuie să faci și acolo punctaj. Însă în facultate nu veți face alcani, alchene etc. Dacă îmi aduc bine aminte toată chimia din clasa a X-a e comprimată într-un singur curs de chimie. Iar la Timișoara s-a scos chimia, se face doar biochimie, deci ați scăpat.

La ce să mă aștept în primul an? Anatomie, anatomie, ANATOMIEEE (adică multe cărți de învățat, formol de mirosit și cadavre de disecat). Și biochimie. Veți învăța la anatomie de vă va ieși pe ochi. Și apoi veți da erase all data, pentru că așa se întamplă de obicei. Pe lângă astea se face și fiziologie, biofizică, biologie celulară și moleculară, prim ajutor, biofizică, informatică și biostatistică medicală. Cu ce o să rămâneți din ele depinde doar de voi. Anul I poate fi un an dificil, dacă nu vă mobilizați.
sper ca te am ajutat

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Depinde cum vrei sa o faci. Daca vrei sa faci performanta, sa inveti cat mai multe, sa devii un medic foarte bine pregatit, e grea. Nu stai numai cu capul in carti, dar te duci la toate cursurile si laboratoarele si inveti pentru fiecare. Ai timp de oras si cubluri, 2-3 ore sambata o data la 1-2 luni.
daca vrei sa te tarasti, mai copiind, mai cersind mila, cu 5, invatand la minima rezistenta, ca apoi sa fii un medic prost si sa te plangi ca facultatea n-a fost buna, atunci i timp garla. Inveti doua luni pe an si in restul te duci doar la laboratoare (maxim 6 ore pe zi).
Facultatea (faculta este referire la penitenciar) dureaza 6 ani. Apoi dai un examen numit rezidentiat si, in functie de nota luata, iti alegi o specialitate. Vei lucra, in acea specialitate, intre 3 si 6 ani, sub supravegherea unui medic mai mare, fiind platit si incadrat ca medic rezident. Nu esti student, muncesti ca medic, esti considerat medic, nu ai toate atributiile (de exemplu nu iei hotarari de unul singur, nu pui parafa, nu raspunzi penal), dar lucrezi ca medic. Si aici poti fi bun, sa ajungi la 6 dimineata la spital, sa pleci la 7 seara si sa faci doua garzi pe saptamana, sau mai putin bun (sa ajungi la 8 si sa pleci la 12).
Medicina este o meserie grea, dar plina de multumiri si satisfactii, daca este facuta bine. Daca o faci cu economie de efort, este frustranta si periculoasa.

| MadagasHardwell a răspuns:

Trebuie în primul rand sa-ți placa ceea ce faci, dacă te duci acolo doar pentru leafa mai bine te-ai orienta către altceva. Nimic nu e ușor dar dacă îți place, nu vei avea probleme