In primul rand, ar trebui sa stii ca: *accesul candidatilor la institutii de invatamant militar de orice nivel(liceal, postliceal si universitar) se face cu indeplinirea anumitor CONDITII si prin parcurgerea unor ETAPE obligatorii, respectiv RECRUTAREA, SELECTIA si EXAMENUL de ADMITERE propriu-zis. Prima etapa, recrutarea, pentru candidatii care opteaza pentru arma Politie de Frontiera, se face de catre structurile teritoriale de resurse umane ale Inspectoratului General al Politie de Frontiera, iar candidatii din judetele in care nu exista unitati ale Politiei de Frontiera Romane, se vor adresa structurilor teritoriale ale Inspectoratului General al Politiei Romane.
*daca doresti ca, in viitor, sa lucrezi in structuri ale politiei de frontiera ai la dispozitie mai multe alternative in functie de nivelul de studii dorit(posticeal sau universitar)si de locurile scoase la concurs la nivelul institutiilor de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale.
Ca un exemplu(pentru a intelege cele spuse mai sus!), in 2014 :
* La nivelul Ministerului Afacerilor Interne(MAI) au fost puse la dispozitia candidatilor un numar de 90 de locuri pentru specializarea Politie de Frontiera, astfel:
- la Academia de Politie "A.I. Cuza" Bucuresti - Facultatea de Politie, arma Politie de Frontiera, - curs de zi - 40 locuri
- la Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera "Avram Iancu"- Oradea, curs de zi - 50 locuri
* La nivelul Ministerului Apararii Nationale(MApN), sunt puse la dispozitie un numar de 35 de locuri pentru Politia de Frontiera:
- la Academia Tehnica Militara Bucuresti - 18;
- la Academia Navala "Mircea cel Batran" Constanta, invatamant de zi, 4 locuri;
- la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, invatamant postliceal, cu durata de 2 ani, invatamant de zi, 11 locuri;
- la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" Constanta, invatamant postliceal, cu durata de 2 ani, invatamant de zi, 2 locuri
Raspunsuri la intrebarile tale:
1.Nu platesti taxa de scolarizare --- platesti doar taxa de participare la concursul de admitere si intretinerea (cazare, masa) pentru perioada sustinerii concursului de admitere.In cazul in care, in calitate de elev al scolii, vei fi exmatriculat din motive imputabile tie, va trebui sa platesti intretinerea pentru perioada de studii efectuata.
2.Da, ai voie!
3.Vei avea un loc de munca, acolo unde te vor repartiza dupa absolvire.
4. Daca vei urma studii universitare de licenta in cadrul Academiei de politie (candidand pe locurile armei Politia de Frontiera)vei fi ofiter si vei avea un nivel 4 de calificare profesionala(si un salariu pe masura studiilor!). Daca vei candida la scoala de agenti de politie "Avram Iancu"( sau la oricare alta scoala postliceala militara) vei fi subofiter si un nivel 3 avansat de calificare profesionala (si, evident, un salariu mai mic decat al unuia cu studii universitare de licenta!)
4.Probele sportive si baremele sunt aceleasi, fie ca vei candida pentru o scoala postliceala, fie ca vei candida pentru Academie --- vezi ANEXA 5 din regulamentul admiterii 2015 la Academia de politie :http://www.academiadepolitie.ro/......e_2015.pdf
Iti sugerez sa citesti tot continutul link-ului dat --- vei afla mai multe despre admiterea la Academie (inclusiv calendarul admiterii si tematica/manualele pentru admiterea la fiecare facultate!)
6.Din cate stiu, din anii trecuti, candidatii care opteaza pentru Academia de politie pot participa si la concursul de admitere in scoala de pregatire a agentilor Politiei de frontiera "Avram Iancu" (daca datele concursului nu coincid!).
Daca tot termini un liceu cu specializarea mate-info (care nu te "specializeaza " in materie de limba romana, importanta pentru. concursul de admitere la scolile de agenti si la facultatea de politie din cadrul Academiei ) iti sugerez sa alegi facultatea de pompieri din cadrul academiei de politie sau la facultatea de Facultatea de Sisteme Electronice și Informatice Militare sau Facultatea de Mecatronică și Sisteme Integrate de Armament din cadrul Academiei tehnice Militare (au locuri pentru diferiti beneficiari, de exemplu : MAI, SRI, MApN, SPP, ANP, STS)--- vezi link:http://www.mta.ro/admitere/licenta.php
Facilitatile sunt de invidiat la Academia Tehnica Militara!
Cred ca vei avea mai multe sanse la un concurs pentru care tematica este identica cu cea de la bacalaureat --- nu va trebui sa te apuci sa inveti istorie sau gramatica limbii romane!
p.s. Pentru un INVINGATOR numarul candidatilor/loc nu conteaza!
Chiar daca termin liceu cu profil mate-info, cunosc bine limba romana (gramatica etc.). La istorie nu prea ma pricep si din acest motiv as vrea sa dau la scoala Avram Iancu din Oradea pentru ca am inteles ca acolo se da doar engleza si romana la examenul de admitere, iar In legatura cu cu probele sportive... nu va fi o problema deoarece practic sport de cand ma stiu.Repet. doar cu istoria am probleme. Ce parere ai? Se merita sa dau la scoala din Oradea? Stii cumva cat de mare este diferenta intre salariul unui nou absolvent la Oradea si unul la Bucuresti, la academie?
Chiar daca efortul intelectual este mai mare, eu nu mi-as indemna fiul sa tinteasca mai sus --- in niciun caz la o scoala postliceala! Aceasta cu atat mai mult cu cat salarizarea de baza a personalul din sectorul bugetar( platit din fonduri publice), respectiv legea salarizarii unice, face o diferentiere clara intre nivelul pregatirii profesionale a fiecarei persoane.
Am doar o recomandare generală, nelegată neapărat de întrebarea ta: nu numărul de candidați pe un loc este indicatorul pe care trebuie să-l urmărești când vrei să-ți maximizezi șansele de a fi admis undeva, ci gradul lor de pregătire. Astfel, dacă în sesiunile anterioare media ultimului admis a fost (de exemplu) 5, atunci chiar dacă vin 100 pe un loc, e clar că ei nu-s bine pregătiți, iar tu ai foarte mari șanse dacă știi sigur că ești (foarte) bun la toate probele. Dacă în „celălalt loc" sunt doi concurenți pentru un loc, dar media celui admis este (să zicem) 8, 75... e clar că ai putea avea o problemă dacă te înscrii acolo la examen.