Meseria de steward (flight attendant) e o meserie foarte banoasa. Desi lucrezi pana la 40 de ani in contact cu pasagerii,dupa varsta asta poti lua o functie in structura organizatorica, munca de birou, de control, sau de instructor. Banii castigati ii poti pune la banca si poti duce un trai mai mult decat decent din dobanzi. Asa ca eu zic sa iti urmezi visul, sa te trezesti dimineata vesela,"merg la munca!", nu sa urasti locul tau de munca.
Prima conditie o constituie studiile superioare,nu poti fi stewardesa decat daca ai o facultate, preferabil in domenii umane,sociale, de relationare interumana, hoteliera, etc. Poate fi si o facultate de alt fel, dar in acest caz, experienta si recomandarile trebuie sa impresioneze.
A doua conditie este aspectul fizic, trebuie sa ai un metru saizeci si trei, depinde de companie, mai mult, mai putin, un corp atletic si sa fii frumoasa, sau dragalasa. Inaltimea e necesara mai ales pentru siguranta, trebuie sa te impui cumva, trebuie sa ai grija de pasageri in cazul unui dezastru si fiind miniona nu prea poti. De altfel, chiar si pentru a ajunge la spatiul de bagaj, trebuie sa ai peste 1, 55 m. Da, sunt unele foarte micute, se urca pe scaun ca sa ajunga la ele, dar nu orice companie se complica asa.
A treia conditie, trebuie sa faci cursul, dar sunt putine locuri, stii asta, cand apare un loc, il vanezi, stai la panda si apesi pe tragaci :)
A patra conditie, experienta in lucrul cu publicul. Orice, chelner, receptioner, secretara, casiera la Billa, ceva, sa fi lucrat cu publicul un an-doi, poate mai putin.
A cincea conditie, limba engleza obligatorie, plus o limba straina, alta decat romana, si alte doua - trei limbi la alegere pentru tine, nu stii unde se iveste un post si o limba straina te ajuta mult pentru a obtine postul. Sigur, daca inveti japoneza, nu vei lucra pe Roma-Berlin, nu te angajeaza nimeni. Inveti limbile care crezi ca te vor ajuta.
Meseria de steward presupune asta : http://www.seiu.org/a/members/your-role-as-a-steward-the-basics.php
Cate dintre insotitoarele de zbor de pe cursele pe care ai fost tu aveau facultate? Pe lume exista meserii care necesita studii superioare si meserii care nu necesita studii superioare. Cam la ce le folosec 5 ani de facultate sa impinga un carucior cu mancare in avion? Si daca faci o facultate mai greu o sa accepti sa mergi sa impingi caruciorul cu mancare intr-un avion. La cursurile care se organizeaza la noi nu se solicita studii superioare, doar limba engleza "nivel mediu" si cunostinte de geografie http://www.aviationacademy.ro/eng/?page_id=27. Sigur nu o sa stea vreodata vreo stewardesa sa discute Schopenhauer cu vreun pasager, si nici vreo teorie economica sau indicii bursieri in timpul zborului :) Nu stiu daca ai enumerat conditiile astea din ceea ce presupui tu ca ar trebui sa stie sau de din ceva surse oficiale, m-as bucura sa dai un link, ceva, in care sa fie enumerate conditiile mentionate de tine :)
Usurel. asta am gasit, asta am spus fetei. Ma bucur ca ai venit cu lamuriri, asta o va ajuta pe ea foarte mult. Si pe mine, alta data nu voi gresi.
Extras din Yahoo answers: Qualifications that are useful : GCSE in leisure and tourism, AS/A Level in travel and tourism, BTEC Nationals in travel and tourism, customer service, or aviation operations. City & Guilds/NCFE Awards, Certificates and Diplomas in air cabin crew or customer service. NVQ's in hospitality and tourism, customer service or aviation operations in the air. Degrees in travel and tourism.
Este si acesta un raspuns al unei alte persoane, care a castigat echivalentul funditei pe Y Answers. Din ce inteleg, nu e obligatorie facultatea, depinde doar de cerintele fiecarei companii in parte. Sper ca am inteles bine si te rog sa imi spui daca e asa, poate asta o va ajuta mai mult pe AndreeaMarina.
Usurel am raspuns, asta e problema cu scrisul, deseori tonul este sesizat altfel decat cel intentionat.
Problema probabil ca a aparut din sistemul de invatamant si de acordare a calificarilor si traducerea lor in romana, degree nu inseamna in mod absolut facultate, si nici college, ci pot insemna si simpla calificare, calificare care se acorda in urma frecventarii unor cursuri dar nu neaparat universitare, ci pot fi si cursuri gen postlicealele de la noi, sau cursuri organizate oficial si recunoscute de catre institutiile abilitate, cum sunt si aceste cursuri de "cabin crew" organizate la noi. GSCE ala inseamna liceu, intr-adevar profil turism, BTEC e o diploma care se acorda in Anglia, Tara Galilor si Irlanda dupa cursuri de calificare urmate si dupa varsta 16 ani, deci nici macar bac-ul nu trebuie etc. NVQ e la fel, V vine de la vocational, deci nicio obligativitate de studii universitare
Pai meseria asta se poate face pana la orice varsta, am si vazut insotitoare de bord trecute demult de 40 de ani si am si o matusa care a fost asa ceva, deci nicio grija. Eventual ele ies ceva mai devreme la pensie pentru ca este considerata o munca deosebita (grad de periculozitate, consum fizic si psihic etc) si atunci pensionarea se face mai devreme. Parerea mea este ca nu ai nevoie de o facultate mai intai, dimpotriva - pierzi timpul cu facultatea, timp in care deja poti promova daca deja ai lucra - e vorba de 5 ani folositi altfel. Poti face facultatea la fara frecventa in timp ce lucrezi ca stewardesa, daca chiar tii sa ai o facultate. Plus ca prin facultate poti sa dai de vreun fat-frumos de care te indragostesti iremediabil, te mariti, eventual apare si vreun copil (never say never), si cam adio stewardesa Ca facultate poti face relatii innternationale, cum a zis deja ali, sau comunicare si relatii publice - strangi bani ca stewardesa si la "batranete" iti faci firma de organizat evenimente, de exemplu. Sfatul meu ar fi sa nu-ti imprastii energia aiurea in multe directii, ca nu poti face ceea ce vrei. Vrei stewardesa, concentreaza-te sa atingi obiectivul asta: inveti cum trebuie sa iei bacul, inveti cum trebuie geografia si engleza pentru admiterea la scoala respectiva, fa-ti conditie fizica, daca nu stii sa innoti invata (la un moment dat era si asta cerinta, nu stiu acum exact cum mai e), incearca sa afli exact ce se face la scoala acolo pentru a putea face fata si a fi bine vazuta inca din scoala. Dupa ce intri vezi tu care e obiectivul urmator - facultate, promovare acolo, in functie de circumstante. Succes!
Multumesc frumos de raspuns. Mai am o mica intrebare, ce se studiaza mai exact la aceasta facultate? ( relatii internationale ) sau... as dori cateva informatii despre facultate. Multumesc din nou.
Gasesti aici o descriere a ce se face si la ce foloseste facultatea de relatii internationale http://www.spiruharet.ro/facultati/facultate.php?id=19
Poti face relatii internationale si apoi scoala de insotitori de bord.
Conditiile necesare pentru inscriere:
Varsta minima: 18 ani
Diploma de bacalaureat
Cunostinte de limba engleza – nivel mediu
Certificat Medical Clasa a II-a – pentru Insotitori de Bord.
Examinarea preliminara: examen scris si oral limba engleza
Costul unui astfel de curs este undeva pe la 3500-4000 euro
De preferat sa faci intai o facultate, asa cum ai spus si tu, si abia apoi cursul
Trebuie sa faci scoala de stewardese, o poti face doar dupa ce termini liceul.Iar in paralel cu asta poti face facultatea de geografie, pentru ca la scoala de stewardese o sa faci cursuri de meteorologie.