| Goddessss a întrebat:

Hey salut!
Poate pun o întrebare mai tâmpită, dar eu habar nu am cum se ajunge când profesezi intr-un domeniu.
De exemplu: termini facultatea si dupa ce? Tu te angajezi sau cum? Cine iti alege treaba asta? Se alege in funcție de cat de bine te descurci in domeniu si cei mai buni au deja job sau cum?
Nimeni nu mi-a explicat chestiile astea si acum rămân înapoiatalaughing

Răspuns Câştigător
| Nemessys a răspuns:

Termini facultatea si dupa... descurca-te.
Ori te angajezi, ori te mai imbunatatesti pe domeniul respectiv. Indicat ar fi sa te angajezi undeva unde desi ti se ofera un salariu mic, macar castigi experienta si mai poti completa in CV. Lucrezi un an, si poti trece in CV ca, da, ai lucrat un an la firma X si stii cu ce se mananca job-ul respectiv. Atunci angajatorul se uita cu alti ochi la tine, comparand cu situatia in care i-ai spune,, nu am mai lucrat in domeniu".

Pentru ca multi fac greseala ca odata ce termina facultatea sa sara direct din balta, in varful muntelui si evident ca nu este posibil asa ceva (cand o faci legal si corect)winking Si dupa aia renunta ca,, nu gasesc loc de munca" mhm. Da-mi voie sa-ti traduc.,, Sunt student care abia a absolvit facultatea, am doar o amarata de diploma de licenta, nu stiu sa fac nimic practic, nici teoria nu o stapanesc bine pentru ca cine dracu mai tine minte cursurile din anul I, sa fim seriosi. Caut un loc de munca unde sa fiu platit de la 4000 de lei in sus, ca eu pentru asta am facut facultate, a da. conditii excelente, 8 ore pe zi, mersi pup"

,, si cu facultate castigi putin" Pai normal ca castigi putin LA INCEPUT cand nu ai habar sa faci nimic dar ma rog. e greu sa astepti, sa evoluezi si sa te folosesti putin.,, Cum imi permit eu sa lucrez pe 1400 de lei? ba dementule, eu am absolvit facultatea X din cadrul universitatii Y de la Bucuresti! " Mda. In cel mai bun caz, angajatorul ii ia diploma si o arunca pe geam.

Ceea ce am zis eu mai sus sunt feedback-urile negative ale facultatilor. happy

Cine iti alege treaba asta? Tu ti-o alegi unde vrei sa lucrezi si ca ce. Depinde ce stii sa faci.

Se alege in functie de cat de bine te descurci in domeniu si cei mai buni au deja job sau cum?
O sa vezi de foarte multe ori in anunturi sau cand suni,, trimite un CV". Ideea este ca daca un angajator are nevoie de 10 oameni si suna 100 de oameni interesati de acel job, el trebuie sa-i aleaga cumva. Nu poate sa fie pe,, primul venit, primul servit", intelegi? Si de asta e chestia asta de CV-uri. Tu o sa ai un dezavantaj ca ai doar studii si experienta nada. Deci iti dai seama ca ala daca deja a angajat 9/10 si mai ramai doar tu care repet ai doar studii si cu altul care are ani de experienta in domeniu, ghici pe cine o sa-l angajeze? Pe tine in cazul in care-i pari draguta. laughing

Ceea ce nu-ti zice nimeni: Atat la convorbirea telefonica cat si la un interview, trebuie sa faci impresie buna. Ce vreau sa zic despre asta. Orice angajat trebuie sa fie serios, responsabil, respectuos si comunicativ. In orice domeniu, fie ca esti casierita, fie ca esti sefa la nu stiu ce corporatie, neaparat trebuie sa ai aceste calitati. Poti sa ai tu terminate toate facultatile din lume si ani de experienta, degeaba daca nu ai cele mentionate mai sus. Si asta sa stii ca te poate avantaja cand te vei duce sa lucrezi.
Fa o impresie buna deja de la telefon, vorbeste frumos, calm, ofera indirect cateva informatii scurte despre tine sa stie deja angajatorul cu cine vorbeste si cine o sa vina in fata lui, iar la urma sa-l lasi putin cu un sentiment nerabdare de a veni la interview.

La interview neaparat o atitudine pozitiva. Daca nu ti-o zic altii, ti-o zic eu. Angajatorii pun foarte mult accent pe cum te prezinti si compoti in timpul inteview-ului. Aici nu ma refer la faptul ca ai tu haine de la nu stiu ce firma si machiaj pe fata. Pff. crede-ma, ca toate fetele vin asa deci pentru el nu e ceva nou. Ma refer la limbajul corporal, ce energie transmiti. De exemplu, daca tu va trebui sa lucrezi la ceva relatii cu clientii, trebuie sa transmiti indirect ca esti o persoana comunicativa, zambitoare si pozitiva, care vorbeste cu o anumita intonatie si pe intelesul tuturor. El nu o sa te intrebe daca esti o persoana comunicativa, pozitiva, rabdatoare s-a.m.d, pentru ca oricum raspunsul tau la toate intrebarile o sa fie,, da, sunt", el o sa-si dea seama pe parcus. Are experienta cu cei care mint la interview si care zic lucruri numai ca sa obtina job-ul dar in timpul lui dovedeste cu totul altceva.
Majoritatea dintre ei, da, se uita la CV, dar mai mult accent pun pe limbajul corpului din timpul interview-ului, de asta e si nevoie de o discutie f2f, chiar daca in unele cazuri nu da doi bani pe CE zici ci PE CUM zici.
De asemenea (si aici banuiesc ca o sa ai mari probleme laughing) ) Nu transmite energie negativa, nu transmite ceva de genu,, buna z-z-z-ziua, nu sunt cine sunt si ce naiba caut aici pentru ca odata ce am intrat pe usa aia mi-am luat lock down. Si mda. am nevoie de bani, iar ca orice om cauta si el un loc de munca, nu stiu ce se intampla aici dar sper eu sa ma descurc ". Transmite indirect ca esti incantata ca ai primit o sansa de a deveni angajata la acel job si ca intr-un fel esti nerabdatoare sa incepi (doamne ajuta sa fie asa rolling on the floor ) Succes!

| Goddessss explică (pentru Nemessys):

Jesus Christ cat ai scris?
Iti multumesc pentru. tot.
Nici nu știu ce sa mai zic. Mai bine nu puneam întrebarea, ca acum sunt mai in panica decât deja fusesem?
De ce este asa de grea viata?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Goddessss):

Ai tot felul de training-uri in care te poti inscrie, o gama larga de internship-uri unde poti fi platit(a), avand chiar optiunea sa primesti o oferta de angajare.

Viata e foarte usoara, nu trebuie decat sa iti dai interesul si sa profiti de oportunitati.

| Goddessss explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Da Doamne sa fie asa cum spui?(Daca exista, bineînțeles)

| Nemessys a răspuns (pentru Goddessss):

,,mai bine nu puneam intrebarea, ca acum sunt si mai in panica decat deja fusesem" Ori vrei raspunsul rau dar care este adevarat, ori raspunsul bun dar care este fals. Eu nu am scris aia cu scopul de a te descuraja. In plus nu stiu de ce s-a intamplat asta. Sunt niste informatii in plus, un fel de,, must know" pe care altii nu le stiu si dau fail, ar trebui sa te incante ca ai un plus fata de restul'. Cati dintre oamenii din ziua de azi cauta pe google,, cum sa te compoti la un interview"

Tine minte ca nimeni nu te obliga sa faci nimic si viata nu este grea, tu singura ti-o faci asa, sau iti creezi falsa impresie ca este.

Am uitat sa mentionez si de voluntariat. Adica sa mergi intr-un anumit loc si sa spui ca vrei sa lucrezi pe gratis pentru ca vrei sa inveti. Da stiu. suna ciudat sa lucrezi pe gratis si de asta trebuie sa ai alt job care cel mai probabil nu are nicio legatura cu domeniul dar tine minte ca o faci pentru amaratul ala de CV si de experienta.

| Goddessss explică (pentru Nemessys):

Hey, Nemessys!
Glumeam doar?
Stai chill.
Sunt foarte multe chestii de verificat si de cautat si parca nu am putere. Oricum mersi încă o data pentru miile de răspunsuri si comentarii pe care mi le ai dat. Mereu au fost mai complexe decât ale altora si mereu descopeream câte ceva nou.
Apreciez!
?

10 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"acum rămân înapoiata"

fiind intr-a 10, e puțin prematur să descriem pas cu pas cum e cu angajarea pe un post. Poate până ajungi la momentul ăla, revenim la comunism și-ți dă statul un job, fără să te agiți tu

| Goddessss explică (pentru sierra1):

Heyyy, nu fi asa laughing

| Sonia822 a răspuns:

Este invers.
1.In primul rand trebuie sa cunosti cu ce se ocupa fiecare meserie, ce face exact acel om pe functie, sa vezi ce te atrage, si sa faci o facultate care iti da o diploma, cu care te poti angaja in domeniul de expertiza. Fara acea diploma, nu te poti angaja pe acel post.
De exemplu, vrei sa devii psiholog, dai la psihologie/vrei sa devii politist, cadru maps, dai la o facultate de profil/ vrei sa devii notar, avocat, dai la Drept/ vrei sa devii contabila, dai la ASE/ vrei sa devii doctor, dai la medicina/, informatician, dai la cibernetica.
2. Iti va fi mai usor daca iti povesteste cineva ce e o societate comerciala si cum functioneaza ea. De exemplu are mai multe departamente: juridic, vanzari, contabilitate, IT, resurse umane, management, top management, personal tesa (portar, femeie serviciu) Te recurteaza multinationalele de pe bancile facultatii, sau dupa ce termini facultatea, depui un cv pe site-ul firmei, sau pe site-urile de recrutare.
Ai o diploma in psihologie, te repartizeaza la resurse umane, ai o diploma de it, te repartizeaza la it, ai o facultate particulara, te baga la vanzari sau la tesa laughing
In primii ani vei avea salariu mic, pentru a capata experienta. Te cheama la interviu, te intreaba chestii sa-ti afle motivatia, daca esti agera la minte, te angajeaza, daca nu iti spune `` mai avem candidati de vazut, stiti.``

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In foarte multe cazuri si dupa mergi sa depui dosarul de somaj. Esti somer licentiat happy Daca ti-ai ales o specializare care nu se cere pe piata muncii vei fi cel mai probabil somera. In cele din urma vei lucra in domenii complet diferite, pe un salariu de mizeri prin nu stiu ce depozite. In cazuri mai bune lucreaza in mall, call-center, supermarket etc. Nu iti alege nimeni unde sa lucrezi dupa ce termini studiile. Doar la facultatile de inginerie si medicina mai vin din timpul facultatii sa recruteze studenti. Daca vrei un post asigurat dupa absolvire mergi la politehnica, academia de politie sau chiar in domeniul armatei. In rest te duci si te milogesti la toate usile sa te ia ca absolvent fara experienta. Cel mai probabil nu te va lua.
Deci conteaza cel mai mult sa te gandesti ce faci dupa absolvire, se cauta profesia mea pe piata muncii? Ia mergi la targuri de cariere si vezi ce meserii se cer. Cate limbi straine sa cunosti. Cat de bine sa te pricepi la IT.

| Trustmotorcy a răspuns:

După ce vei termina facultatea, fie alegi să profesezi în domeniu și să urci mai departe pe calea aleasă de tine, fie alegi să lucrezi în cu totul altceva sau într-un job normal, la Carrefour spre exemplu.

Ai pus o întrebare foarte bună, sincer laughing atunci când facultatea este gata, pe parcursul cursurilor tind să cred că ți se vor deschide câteva uși dacă ești bun în ceea ce faci. În același timp vei profita de acele oportunități care ți-au ieșit în cale și sunt șanse să profesezi. Hai să luăm un exemplu, ești student la actorie. Dacă ești foarte bun, sunt ocazii ca cineva să te remarce, să-ți ofere un loc de muncă pe mai departe, în același timp ai nevoie de mult noroc.

Există și varianta în care vei căuta pe cont propriu un job sau vei înțelege că facultatea poate a fost o pierdere de timp. La noi se găsesc locuri de muncă foarte greu, deci nici cu facultate nu te asigură cineva că vei avea succesul garantat. În orice parte, fie că te duci să muncești la fabrică sau după ani de facultate, contează cum te vinzi, ce impresie dai omului cu decizia.