Ai nevoie de ceva matematica ca trebuie sa faci diverse modele 3d in unele cazuri
Nu se poate obține prin AJOFM. În los să lucrezi la un strung clasic. lucrezi la unul pe care îl comenzi printr-un ecran de PC alăturat. Ca să înveți ce să faci urmezi un curs. Lucrezi într-o fabrică, uzină.
Pe postul ala isi incep cariera o parte dintre inginerii mecanici, nu este chiar la mintea cocosului.
Inginerie și mecanică ) fix ce adoram în viața asta. )
Am crezut că e cu totul altceva când am citit articolul, dar de aceea am și întrebat aici.
Aia e. Mai caut alte cursuri.
Operatorii CNC sunt practic strungari, doar ca au sanse mai mici sa isi taie miinile ca acum 30-40 de ani. Cu siguranta o sa ai colegi. Si de stat in picioare. Nu ai ce cauta pe jobul asta, stai calma.
Nu e nevoie de cunoștințe avansate de matematica, si nu trebuie sa realizezi modele 3D, adica proiectare, cum bate câmpii suntserios, si nici sa realizezi programul CNC, (cu asta se ocupa cei care realizează G-Code-ul în programul CAM, nu operatorii mașinii).
E un post în care nu faci foarte multe, decat alimentezi mașină CNC cu semifabricate(material), încarci sculele de așchiere, sau le schimbi când e nevoie, dar la majoritatea modelelor moderne de mașini sculele se rotesc singure, se încarcă singure,... Etc
Tu trebuie doar sa mai încarci programul CNC (G-Code) primit de la inginerii sau tehnicienii de la CAM, sa faci niște setări pentru reglarea avansului (și a pasului la strunguri, când e cazul), si celorlalți parametri de așchiere, apoi pornești ciclul de lucru, ramanand atenta la mașină și la panoul de control.
Un singur muncitor deservește mai multe mașini, altfel s-ar plictisi și ar sta degeaba.
Partea mai grea pentru o fata e alimentarea mașinii cu material, dar asta depinde mult de gabaritul pieselor ce se realizează.
Restul se poate învăta.
Cursurile se fac de obicei la firme, nu la AJOFM (doar dacă aceștia au un contract cu o companie/firma).
Si da, salariile sunt bunicele.
Am un prieten care ia 4200 net, și nu se omoară deloc.
Partea mai nasoala e ca trebuie sa stai 8 ore în încălțăminte de protecție.
Si te murdărești puțin mai mult, cu uleiuri, negreala de pe semifabricate, praf, pulbere de metal, span...
Daca nu ai deloc o baza tehnica va fi totuși greu sa înțelegi anumite chestii, desi per total, daca training ul e făcut Profi, orice ființă paralela cu tehnologia s-ar putea descurca.
Nu cred sau cel puțin nu am auzit până acum de specializarea asta
Cel mai bine le scrii un mail sau mergi la agenția din orașul tău pentru a afla detalii daca oferă calificări in domeniu sau nu (deși cred că e puțin probabil)
CNC este un sistem de frezare robotică.
Clientul trimite un fișier 3D, care trebuie convertit în instrucțiuni. Toate astea se fac prin intermediul unor softuri, dar această conversie nu este 100% bine pusă la punct, așa că tehnicianul trebuie să știe un pic de programare, să aibă experiență în manipularea uneltelor electrice, și să aibă o intuiție geometrică.
Depinde de sistem, unele sunt rudimentare (3 axe) unele sunt chiar periculos de operat. (5-8 axe)
Este într adevăr un domeniu de specialitate.
Jesus Crist! )
Și eu care am zis că alfabetul japonez e codare și dificil.
N-am înțeles absolut nimic din ce ați scris aici. )
Aia e. Am crezut că e ceva mai simplu. Ca gen operator date sau gen un om la mașinile din fabrici. ) Care doar apasă niște butoane.
Voi mai căuta ceva la ce pot fi și eu bună.
Dar mulțumesc oricum de informație. Măcar nu am mai dat banii degeaba pe un curs care nici nu l-aș fi trecut, da'păi priceput. )
Exact asta trebuie sa faci ca operator CNC.
Sa introduci bara de metal in masina, sa incarci un fisier, si apoi sa apesi niste butoane.
NU realizezi tu programul (CAM), si nici modelul 3D (CAD).
Nu ai nevoie nici de codare, nici de matematica, nici de inginerie, nici macar de desen tehnic (doar operatorii masinilor clasice trebuie sa stie sa citeasca desene tehnice, operatorii CNC nu e cazul, masina stie singura ce operatii trebuie sa realizeze, si in ce ordine, are aceste informatii din fisierul G-Code.
Dar ai nevoie totusi de anumite cunostinte tehnice, despre alegerea vitezei de aschiere in functie de material, adancimea de aschiere, etc.
Toate acestea se invata la curs.
Problema e urmatoarea: la acele cursuri aplica in general elevi absolventi de liceu tehnic, ce au habar de anumite lucruri (nu foarte multe, ca la ce scoala se face in Ro...).
Deci o fata care vine din domeniul uman trebuie sa fie foarte motivata pentru a invata tot si a tine pasul.
Cunosc cateva fete care au reusit cu brio in domeniul acesta, ele terminand stiinte sociale, istorie, filo.
Nu, gata, nu mă mai interesează nici acest curs. Eu și tehnica, două paralele. )
Rămân în învățământ. Dar ca învățătoare și la stat. )
Am avut deja două tentative ca ingrijitor copii la cei baby și am zis că turbez ) Cei de grădiniță mi se par prea veseli pentru mine. Și cu prea multă energie.
Bine și cei de ciclu primar au energie multă, dar cu ei deja se limitează ideea "jocului" și a "actoriei". )
Deci aia e, mai stau și anul ăsta pe tușă și în vară iar titularizarea și cred că mă duc și la faculta și aia. Nu mă dă pe spate nici jobul ăsta, părinții cel mai mult îmi sunt un ghimpe în coastă, dar măcar primesc clasa mea și dacă nu se bagă părinții "să mă învețe" cum să-mi fac profesia, chiar sunt propriul lider și șef acolo, în sala de clasă )
Și am observat că merge treaba mai bine în mediul rural. Acolo aparent, pe părinți nu-i prea interesează soarta copilului. Și neinteresându-i, nu pierd vremea să-mi dea mie "sfaturi" de cum să-mi fac jobul.
În schimb am observat că bucureștenii sunt cei mai dornici, chiar și la stat, la a "învăța" profesorul cum să-și facă meseria. )
Stiu ce spui,
internetul ii da oricarui prost voce (cum spune cineva) si posibilitatea de a intregi turma cu altii asemenea lui.
Democratia asta e destul de prost inteleasa de catre majoritatea.
Ai vazut si in vara ce s-a intamplat pe la mare. Fiecare se crede deasupra legii, multi cred ca pot trai dupa regulile lor, nu ale comunitatii).
Cu cat orasul e mai mare, cu atat oamenii sunt mai pretentiosi si in acelasi timp, mai grosolani (nu toti, dar majoritatea), vor sa isi vada odraslele doar cu note mari, chiar daca ei citesc pe silabe.
Calitatea examenelor a scazut de vreo 3-4 ori in ultimii 20 de ani, cine lua pe vremea mea 6 si ajungea muncitor in fabrica, astazi intra la facultate cu 6.30, sau ia 8.5 la exemene, pentru ca s-au scos parti din vechea programa.
Si la tara poti da de astfel de oameni, depinde mult de zona in care activezi, si de localitate in particular.
Ii intereseaza si pe cei de la sat de soarta odraslei, dar oamenii au in general ceva mai mult bun simt, si isi cunosc limita.
In invatamant, din cate stiu eu, nu doar parintii sunt un ghimpe in coasta, ci si conducerea scolii.
Daca iti pui in gand sa deconspiri neregulile ce se intampla in conducere, si eventual sa le reclami, esti rapid inlaturat, si n-o sa-ti mai gasesti de munca in acel judet.
Sunt multe firme care organizează astfel de cursuri. Nu știu dacă și AJOFM. Da, se caută oameni cu gura arsă, fiindcă automatizarea a pătruns din ce în ce mai mult în cam toate industriile. Nu este neapărat un job solitar.
CNC-ul sau Centru cu Comanda Numerica, este o masina foarte complexa si precisa, o masina de frezat, complet automată care prelucreaza piesele conform unui program de calculator. Munca operatorului presupune, prinderea/scoaterea piesei/ pieselor in interiorul masini, schimbarea sculelor atunci cand acestora le-a exporat timpul de functionare (fiecare scula este programata sa lucreze un anumit nr de minute, timp dupa care masina se va opri din lucru daca acea scula urmeaza sa fie folosita si iti va spune sa schimbi acea scula). De obicei, in aceasta meserie se cauta muncitori cu experienta, care au la baza meseria de frezor, dar din cate stiu, se fac si cursuri pe aceasta tema. Oricum, masinile in sine sunt foarte sensibile si precise, de aceea si pretul uneia de peste 3 milioane de Euro (noua).
La celelalte intrebari da, poti merge sa faci cursuri pentru Operator CNC (nu stiu daca si la AJOFM)
Da, nesesita matematica pentru ca trebuie sa faci mici calcule si corectii (nu te speria, este matematica elementara), mici calcule cu adunari, scaderi etc, nu ai calcule complexe. Succes.
andrei12344 întreabă: