Liceul nu conteaza, dar ar fi bine sa intelegi/stapanesti unele lucruri:
-notiuni de optica, reflexia si refractia luminii, etc
-cauta un manual de fotografie. E important sa intelegi tehnologia din spatele aparatului, macar in linii mari. De ce asta?
Cadrele bune (artistice) se iau pe Manual, nu pe modul Automat (unde absolut orice posesor de maini, ochi si un dram de creier poate apasa pe buton si gata poza).
Modul manual si jonglarea cu el face deosebirea dintre un fotograf si ceilalti posesori de aparate foto (indiferent cat de scumpe).
Un fotograf priceput cu un aparat de 800 euro trage in aproape orice situatie cadre mai deosebite decat o persoana fara cunostinte avansate cu un aparat de 3-4 ori mai scump.
Vezi ca sunt si cateva simulatoare pe internet.
Reglezi parametrii doriti (ISO, timpul de expunere, deschiderea diafragmei, tipul obiectivului (wide, tele...) si zoom-ul daca e cazul) si vezi cam cum iese "pe sticla".
-mai conteaza sa ai experienta la capitolul "incadrare" (asezarea subiectului/subiectelor in imagine.)
-conteaza mult sa ai un aparat.
Un bridge mai dotat sau un DLSR entry-level (sau mai nou mirrorless). Practica e mama invataturii.
-in final cu un curs de fotografie cu durata de minim 5-6 luni iti poti perfectiona abilitatile. De precizat ca organizatorii de cursuri serioase prefera sa primeasca persoane cu un minim de experienta, cel putin asa e in orasul meu.
Si e de preferat sa vii cu aparatul tau.
Sa nu uitam: un Fotograf bun e acela care spune o poveste prin imagini, fiecare cadru (chiar si fotografia sport sau foto-reportajele) trebuie sa aiba o poveste.
Si la final, vine partea de editare. Fie ca vei alege Lightroom, Photoshop, Affinity Photo sau alt editor foto, trebuie sa stapanesti foarte bine programul pe partea de retusare foto, filtre, reglaj culori, saturatie...etc.
Pentru prezentare (colaje, portofoliu, slideshows, etc) exista 2 alternative profesionale: PicturesToExe si ProShow Producer (mai scump dar mai bogat in funtii si efecte). La concursuri majoritatea folosesc prima varianta din cate am observat, insa exista si destui ce aleg ProShow.
Se poate folosi desigur orice video editor, INSA cu programele de mai sus nu doar ca iesi mai ieftin, dar iti faci treaba obtinand rezultate profesionale intr-un timp mult mai scurt.
Poți să rămâi absolvent de opt clase dacă ai ochi și mână de fotograf artist - asta contează!
Nu e nevoie sa faci un anumit liceu ca sa fii fotograf. Dar liceele de arte plastice studiaza fotografia, in caz ca te intereseaza. Asta merita doar daca vrei sa studiezi notiunile de baza ale fotografiei.
Ca sa fii fotograf ai nevoie de aparatura profesionala si de talent.
Cu siguranta liceul de arte te-ar ajuta.
Dar poti deveni fotograf si de la "forestiera".
ToxicLollipopx întreabă:
anonim_4396 întreabă: