Definitivatul se da dupa ce predai 3 ani. Consta intr-un examen scris (asemanator celui de titularizare) cu subiecte din materia pe care o predai si din pedagogie si o inspectie la clasa. Gradul 2 se poate da si el dupa inca minim 3 ani de la definitivat si este la fel. Gradul 1 se da dupa minim 3 ani de la gradul 2 si consta, am impresia, numai intr-o inspectie la clasa si prezentarea unor lucrari privind predarea materiei respective. Doctoratul inseamna sa-ti gasesti o tema de cercetare si, sub indrumarea unui profesor universitar, sa redactezi o lucrare ampla, care sa aduca ceva nou in acel domeniu, o descoperire personala.
Gradele te ajuta in cresterea prestigiului profesional si a salariului.
Mi-ar fi mai uşor să-ţi răspund dacă aş şti câti ani ai şi care este pregătirea ta. În primul rând pentru a deveni profesor trebuie să faci modulul pedagogic. Acesta se face de obicei în timpul facultăţii. După ce îl termini ai dreptul să predai (doar la gimnaziu din câte îmi amintesc, dacă nu continui să faci un master şi să faci şi al doilea modul pedagogic). După ce termini asta dai un examen pentru a intra în învăţământ. În funcţie de nota pe care o iei poţi intra ca şi şef de catedră sau doar suplinitor. După un anumit timp este obligatoriu să îţi dai definitivatul (în maxim 5 ani de la terminarea modului din câte am auzit) pentru a îţi putea păstra postul şi a nu mai fi "debutant". După ce ai luat examenul ăsta poţi avansa în grad. Gradele te ajută să avansezi în meseria de profesor şi îţi cresc salariul.
Nu am nici o pregatire...sunt clasa a8a... e dorinta mea pe viitorul indepartat
@Juliette, un profesor are mult mai mare salarul, o invatatoare are 10 mil salarul, apai un profesor. Diriginta mea are Definitivatul, preda si la liceu[deci are masterul] si are doar 8 ani de predare, si pentru asta primeste aproximativ 20 mil. salar, profesorii o duc bine, is toti niste boieri nu le poti plange de mila.
20 mil de ce? In niciun caz lei.
E foarte bună întrebarea ta dar deschide mai multe probleme şi nu voi putea răspunde strict la ce m-ai rugat.
Sigur că cei care au răspuns nu au informaţii sigure doar presupuneri, unele sunt adevărate altele nu.
E adevărat că trebuie să urmezi în timpul facultăţii un modul pedagogic (această "materie" te învaţă cum să fi profesor). După ce ai terminat facultatea de 3 ani dai examene (examenul de licenţă şi cel de modul pedagogic) şi primeşti 2 diplome.
Apoi mai dai un examen (din materia pe care ai studiat-o la facultate şi cea care o vei preda în viitor) ca să te faci profesor, se numeşte "titularizare". E parţial greşit: "În funcţie de notă pe care o iei poţi intra ca şi şef de catedră sau doar suplinitor". Corect este: Dacă obţii nota până la 6(inclusiv) devii suplinitor iar dacă obţii peste 7 deci titular. (Sigur că aici se pune problema dacă sunt sau nu posturi în învăţământ, că poţi avea nota 10 dacă nu ai post). E o temă mai complexă însă vei înţelege la timpul potrivit, acum să-ţi răspund la întrebare.
Profesori sunt de 3 feluri:
Profesor suplinitor calificat care dă anual titularizarea (predă disciplina care a studiat-o ex. Are facultatea de Geografie şi preda Geografie dar e pe un an), profesor titular la fel ca cel suplinitor calificat (dar e pe viaţă) şi profesorul suplinitor necalificat (Care nu predă disciplina studiată. Ex. A terminat Muzica şi predă Desen). Învăţătorii sunt şi ei de 2 feluri: învăţător cu facultate (institutor) şi doar cu liceul pedagogic.
Profesorii şi învăţătorii trebuie să dea în minim 2 ani examenul de definitivat, până la acesta se ţin inspecţii la clasa dar nu trebuie să treacă mai mult de 5 ani de la încheierea facultăţii. Acest examen obligatoriu te scăpa de titlu de "debutant" şi îţi măreşte salarul cu 7 lei. În cazul profesorilor cu 4 ani de facultate pot să predea la liceu şi fără masterat dar cei cu 3 ani de facultate nu pot preda la liceu doar dacă au masteratul.
Celelalte examene (Gradul 2 şi gradul 1) nu sunt obligatorii şi se dau odată la 4 ani.
Iată cum sunt plătiţi dascăli.
979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, (cu facultatea de 4 ani).
932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurtă durată (cu facultatea de 3 ani).
1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime cuprinsă între doi şi şase ani,
1.391 de lei - pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime între 10 şi 14 ani.
1.481 de lei - pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime între 18 şi 22 ani.
1.713 lei - pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime 30-35 ani
1.894 de lei - pentru vechime de peste 40 de ani.
Aceste sume sunt prezentate neimpozabil dar rămân cu mai puţin în mână.
Cineva menţiona: "...primeşte aproximativ 20 mil. salar. Profesorii o duc bine, îs toţi nişte boieri nu le poţi plânge de milă". Greşit, nu au 20 mil nici după 40 de ani vechime. Şi mulţi fac naveta pe banii lor, cu cât crezi că rămâne în mână?
Ştiu foarte bine ce vorbesc că sunt profesor.
Alex99_5691 întreabă: